שתף קטע נבחר

רבנות ירושלים מזהירה: יש תולעים בדגים

"אני מחזיק בידי דג 'בקלה' צעיר שנמכר כ-'כשר', ובתוך בשרו לא פחות מ-7 תולעים", מספר ל-ynet רפאל רוטשטיין מרבנות י-ם, לדבריו, "כמעט כל משלוחי הדגים שהגיעו בתקופה האחרונה היו נגועים ברמות כאלה או אחרות". והוא מזהיר: "אין להכשיר דג כזה; בחנויות ללא פיקוח אנו לא אחראים למה שמתרחש"

תופעה מדאיגה – ברבנות מזהירים כי דגי מאכל לא ראויים לאכילה ובהם תולעים, נמכרים בכל רחבי הארץ. הדגים המתולעים, המגיעים באניות מחו"ל, טריים וקפואים נמכרים כ"כשרים". מלבד הסכנה הבריאותית באכילת הדגים, מדאיגה התופעה גם את משגיחי הכשרות. "בשנים האחרונות הולכת ותופחת התופעה של 'נגיעות' בדגים" אומר ל-ynet רפאל רוטשטיין מרבנות ירושלים. "בתקופה האחרונה גוברת התופעה של הנגיעות בדגים שמגיעים מחו"ל, בעיקר בדגי 'בקלה'", מספר איש הרבנות.

 

"הדגים אסורים למאכל לא רק על-פי התורה, אלא גם מבחינת בריאות והיגיינה", מבהיר רוטשטיין. "אני מחזיק בידי דג 'בקלה' צעיר אשר נמכר כ-'כשר', ובתוך בשרו לא פחות משבע תולעים. אורכו של הדג הקטן הוא כ-5 סנטימטרים בלבד, ואורכה של כל תולעת כ-3 סנטימטרים", מדגיש. לדבריו של איש הרבנות, התולעים נמצאות בתוך הדגים כבר על האניות בדרכם לארץ. "כמעט כל המשלוחים שהגיעו בתקופה האחרונה היו נגועים ברמות כאלה או אחרות", אומר.


הדג והתולעים (צילום: גיל יוחנן)

 

רוטשטיין מזהיר כי תופעת התולעים נפוצה במיוחד בדגים מסוג 'בקלה'. "הסוכן מוכר לחנות קרטון 'בקלה' בתפזורת, ובעל החנות הוא זה שאורז הדגים בשקית. הדגים האלה נמכרים בחנויות, ואנשים לא מודעים שיש בהם תולעים. לפעמים הכל נראה לעין, אבל רבים מאלה שרואים את זה בחנות חושבים שמדובר בעוד סנפיר, או גידול אחר", מתאר איש הרבנות את הסכנה הטמונה בחוסר ההבחנה. "אי אפשר להכשיר דג כזה. יש חנויות בירושלים עם פיקוח, שם זה נבדק מדי יום. בחנויות ללא פיקוח, אין אחריות על מה שמתרחש", מבהיר.  

 

גם הגפילטע בסכנה

"התופעה מחמירה בכל סוגי הדגים, בין אם בדגי ים, או בדגים הגדלים בבריכות ונהרות" מבהיר רוטשטיין. גם בדגים אחרים נמצאים לאחרונה יותר ויותר טפילים. "הבחנו בסוגים של תולעים גם בדגי 'קרפיון', 'בורי' ו-'סלמון'" אומר איש הרבנות, ומפרט על סוגי הטפילים. "ישנם שני סוגים של תולעים המאפיינים את דג הקרפיון: 'אורגלוס' – הנראה כמו עדש שקוף. ו'לרנע': תולעת דקה באורך 3 ס"מ, המתאפיינת בצבע לבן-ירקרק, וחודרת כחצי ס"מ לעומקו של הבשר".

  

לדבריו של רוטשטיין, ניתן להסיר חלק מהתולעים בעזרת חומר חריף שהשימוש בו נאסר על-ידי משרד הבריאות. "אותן תולעים קיימות גם בדג בורי, שם הטפילים נמצאים בפה. התולעת בבקלה גדולה, בשרנית, חודרנית וארוכה. ממש תולעת מוחשית. מעבר לזה, יש בקרביים של הבקלה תולעת שנראית כמו שלשול, כמו חוט מפותל", מסביר איש הרבנות. "כאשר מדובר בתולעת אחת, בוודאי שאנשים לא שמים לב, והם מטגנים את הדג כמות שהוא".

  

תגובת משרד הבריאות

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כל משלוח דגים קפואים מיובא נבדק בבדיקה פיזית ובבדיקת מעבדה בטרם שחרורו לשיווק, ומכאן שלא משוחרר משלוח לשווק במידה והוא נמצ א לא ראוי למאכל אדם ו/או אינו עומד בדרישות החקיקה הקיימת. בעיית התולעים בדגי ים הינה בעיה מוכרת בעולם. המצאות התולעים בדגים מצוננים עלולה להוות סכנה מהיבטי בריאות הציבור ואכן כל משלוח דגים מצוננים נבדק בבדיקה ויזואלית והמצאות תולעים פוסלת את המשלוח.

 

הימצאות תולעים בדגים קפואים אינה מהווה סכנה ממשית מהיבטי בריאות הציבור אך יחד זאת גם במקרה זה בדיקה ויזואלית פוסלת את המשלוח. מאחר שקיים קושי בזיהוי התולעים בדגים קפואים מבחינה ויזואלית התחלנו בימים אלה בעריכת סקר לדגי יבוא אשר במסגרתו יבדקו גם דגי הבקלה בבדיקת מעבדה להמצאות תולעים. עם סיום הסקר וניתוח תוצאותיו יגבש משרד הבריאות המשך מדיניותו בבדיקות המעבדה לתולעים בדגים הקפואים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דג הבקלה הנגוע
צילום: גיל יוחנן
גפילטע פיש. חשש גם לקרפיון
מומלצים