שתף קטע נבחר

ארה"ב: שיגור הלוויין האיראני לחלל מדאיג מאוד

משרדי החוץ של ארצות-הברית, בריטניה וצרפת הביעו דאגה עמוקה בעקבות שיגור הלוויין האיראני לחלל. צרפת: לא יכולים שלא לקשור זאת לחששות לגבי תוכנית הגרעין

ארצות-הברית אישרה הערב (יום ג') כי איראן שיגרה לוויין ראשון מתוצרתה אל החלל, ובכך העלתה חששות טריים בקהילה הבינלאומית, שרק מתווספים לדאגה בכל הנוגע לתוכניתה הגרעינית של טהרן. מחלקת המדינה האמריקנית, ומשרדי החוץ של בריטניה וצרפת הביעו דאגה בעקבות השיגור.

 

"נראה שהאיראנים ביצעו שיגור של לוויין למסלול נמוך בחלל", אמר גורם אמריקני שלא זוהה בשמו לסוכנות הידיעות הצרפתית. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, רוברט ווד, אמר כי הממשל האמריקני "מודאג עמוקות" משיגור הלווין.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, קראה הערב לאיראן להפוך ל"חברה פרודוקטיבית" בקהילה הבינלאומית, ואמרה כי מעצמות העולם ידונו בדרכים להתמודד עם טהרן בפגישת נציגיהן מחר בברלין.

 

"ברור שלאיראן יש הזדמנות להפוך לחברה פרודוקטיבית בקהילה הבינלאומית", אמרה קלינטון במסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד. "ידנו מושטת, אך עליה לשחרר את אגרופה", הוסיפה קלינטון. היא ציינה כי הדיפלומט הבכיר ביל ברנס יצטרף לעמיתיו מחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה וידון עמם בהתמודדות עם איום הגרעין האיראני.

 

דובר הבית הלבן רוברט גיבס אמר ש"הניסיון של איראן לפתח יכולת לשגר טילים והמאמץ לפתח תוכנית גרעין, האיומים של איראן על ישראל והמימון והתמיכה בטרור, הם דאגה עיקרית לממשל הזה. הפעולות האלה אינה משכנעות אותנו שאיראן היא שחקן אחראי המעוניין לקדם את השלום והביטחון באזור. הממשל הזה ישתמש בכל הכלים העומדים בכוחו מול איראן".

 

שר החוץ הבריטי מיליבנד אמר כי נכונותו של הממשל האמריקני לפתוח בשיחות עם טהרן, מספקת "מימד חדש" למאמצים הבינלאומיים לבלימת פרוייקט הגרעין האיראני."זה בהחלט חיובי שממשל אובמה שוקל גישות חדשות ביחס לאיראן. אלו כוללות דיאלוג רשמי ישיר ומינוי של נציב חדש שיעסוק בנושא", אמר בתום פגישה ראשונה עם מזכירת המדינה החדשה. 

 

התגובה הרשמית הראשונה לשיגור הלוויין יצאה מצרפת, שהביעה חשש שאותה טכנולוגיית שיגור תשמש בעתיד לשליחת טילים גרעיניים. "אנו לא יכולים שלא לקשור זאת לחששות הרציניים מאוד בכל הנוגע לפיתוח יכולת גרעינית צבאית", אמר דובר משרד החוץ הצרפתי, אריק שווליה.

 

הסכנה: הטכנולוגיה תשמש לייצור טילים

בלונדון, השר במשרד החוץ ביל ראמל, הביע אף הוא "דאגות חמורות" בעקבות השיגור. "השיגור מדגיש ומשקף את החששות הרציניים באשר לכוונותיה של איראן", אמר ראמל בהודעה שפרסם משרד החוץ הבריטי. הוא הוסיף כי בריטניה ממשיכה לחקור את ההיבטים הטכנולוגיים של השיגור.


הילרי קלינטון ודיוויד מיליבנד, הערב (צילום: AP)

 

הבוקר דווח באיראן כי הלוויין החדש, המכונה "אומיד" (תקווה בפרסית), שוגר הלילה במלאות 30 שנה למהפכה האיסלאמית. הטלוויזיה הממלכתית בטהרן דיווחה כי "המדענים האיראנים, הנתונים תחת סנקציות, השיגו הישג נוסף ושיגרו לחלל לווין ראשון תוצרת איראן". לפי הדיווח, הלווין נועד למטרות מחקר ותקשורת - אך הטכנולוגיה הבליסטית שבאמצעותה משוגרים לווינים לחלל יכולה לשמש גם בשיגור טילים.

 

במסיבת עיתונאים שכינס בצהריים באדיס אבבה, אמר שר החוץ האיראני מנושהר מותקי כי "הטכנולוגיה הלוויינית האיראנית היא למטרות שלום בלבד - ונועדה לתת מענה לצרכיה של המדינה". מותקי אמר את הדברים בשולי כינוס האיחוד האפריקני שבו הוא משתתף, הנערך בבירת אתיופיה.

 

הפיתוח הטכנולוגי האיראני מעורר דאגה במדינות המערב ובישראל, בעיקר משום שהפיתוח צפוי לאפשר לאיראן לפתח טילים מדוייקים לטווחים גדולים יותר, המסוגלים לפגוע לא רק בישראל אלא גם במטרות באירופה.

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוויין אומיד לקראת שיגורו
צילום: AP
קלינטון: נדבר על כך עם המעצמות
צילום: רויטרס
מיליבנד: מימד חדש במאמצים
צילום: AP
רגע השיגור, הלילה
צילום: AP
מומלצים