שתף קטע נבחר

נגד הזרם: יהודים המצביעים למפלגות ערביות

האם המפלגות הערביות פונות רק למוסלמים? לבל"ד ולרע"מ-תע"ל, כך מתברר, יש גם תומכים יהודים. ד"ר אמנון רז-קרקוצקין מאוניברסיטת בן-גוריון: "ההסתה המתמשכת נגד בל"ד נובעת מהחשש לשוויון"

מי אמר שבל"ד ורע"מ-תע"ל הן מפלגות ערביות? עובדה - יש גם יהודים שתומכים בהן. בבל"ד מקווים שבסיס התמיכה היהודי, המהווה כאלף מצביעים, יגדל בבחירות הבאות ואילו ברע"מ-תע"ל מקווים לשמור על כוח יהודי של כמה מאות קולות.

 

 

ד"ר אמנון רז-קרקוצקין, היסטוריון מאוניברסיטת בן-גוריון, הוא אחד מתומכי בל"ד. בשיחה עם ynet, הוא הסביר כי "ההסתה המתמשכת נגד בל"ד נובעת מהחשש לשוויון ולכן עזמי בשארה נרדף. תמצאו מישהו שחושב ברצינות שהוא ריגל לטובת חיזבאללה, כל מי שהיה מחפש מרגל לא היה לוקח את עזמי בשארה".   

 

לטענת רז-קורקוצקין, בבחירות הקודמות הצביעו לבל"ד כ-1,000 יהודים ובמפלגה מקווים שבבחירות הנוכחיות יוכח שיותר יהודים בוחרים במפלגות המזוהות עם ערבים. בבל"ד קיימו בשבוע שעבר כנס בחירות בעברית והיום (ד') יקיימו כנס נוסף, בו תשתתף בין היתר חנין זועבי, מועמדת מס' 3 ברשימה. 

 

"התמיכה של הציבור היהודי בבל"ד היא תמיכה באתגר", אמר רז-קרקוצקין. "בל"ד אינה מספקת לי זהות ואיני מצביע בבחירות לשם מציאת זהות. המצע של בל"ד המדבר על שוויון אזרחי מלא - זו הדרך הנכונה בעיני כהיסטוריון העוסק בתולדות העם היהודי. אני לא יכול שלא להזדהות עם התביעה של בל"ד למדינת כל אזרחיה".

 

יהודית אילני, הפעילה בבל"ד מזה כמה שנים, סיפרה ל-ynet: "מחנכים אותנו במשך שנים לערכים מסוימים. חוזרים ומכניסים לנו לראש שיש לחיות במדינה יהודית-דמוקרטית, וזה בהחלט לא קל למרוד ולעצור ולחשוב מה זה בעצם? על מה מדובר? נדרש סוג של אומץ להבין שהדבר הזה שנקרא מדינה יהודית-דמוקרטית אינו מסתדר".

 

לטענת אילני, עם השנים כמות הפעילים היהודים בבל"ד רק הולכת וגדלה. "ההכרה להצביע בל"ד נובעת לא מתוך הצבעה בין-דורית, אלא מתוך הבנה של המתרחש בחברה שלנו. ככל שהשיח הופך להיות יותר מודע, יהיו לבל"ד עוד ועוד תומכים".

 

ברע"מ-תע"ל מקווים לגייס בבחירות הנוכחיות כמה מאות קולות יהודיים - בדומה למערכת הבחירות הקודמת. "כל קול שאנו מקבלים הוא הפתעה לטובה. חוקים שחוקקתי גררו בעקבותיהם מיילים רבים של תמיכה מצד אנשים בציבור היהודי, שאמרו שעל הרקע הזה יצביעו עבורי בבחירות הקרובות".

 

חד"ש: מניחים שנראה עלייה משמעותית בכוחנו

בחד"ש, מפלגה יהודית-ערבית, מקווים שהפעם יקבלו יותר קולות מיהודים תומכי שמאל. ח"כ דב חנין אמר ל-ynet: "אנו פונים הפעם לציבור היהודי לא רק כחלק מאמירה פוליטית שתמיד הייתה, אלא כהערכה שאנו יכולים להתחזק מאוד בקרב הציבור היהודי. מדי ערב אני מקיים לפחות שלושה חוגי בית ואני עד להצטרפות ותמיכה הולכת וגדלה מצד צעירים. אני מניח שבבחירות הקרובות נראה עליה משמעותית בתמיכה בנו".

 

אך רעיונותיה של חד"ש אינם זוכים לתמיכה רק ביישובים ערבים וב"בועה התל-אביבית". חנן, תושב ההתנחלות אפרת בן 22, סיפר ל-ynet כי הוא שוקל ברצינות להצביע למפלגה. "כבר בבית ספר הבנתי שאני יותר יוני, יותר סוציאליסטי.

 העמקתי בנושא והבנתי שמה שלימדו אותי והדעה הרווחת בחברה הקרובה לי הוא לאו דווקא הנרטיב הקובע. יש דרכים אחרות לחשוב על המציאות ועל ההיסטוריה שלנו. ברור לי שחייבים פיתרון של שתי מדינות. אני מעריך מאוד את חנין ואת מוחמד ברכה - לדעתי הם שני הח"כים הרציניים ביותר שיש במשכן".

 

חנן, המשתייך לזרם המסורתי-דתי, סיפר כי לעתים הוא מרגיש כמורד. "אפרת זו לא בדיוק 'התנחלות קלאסית'. זה מקום בורגני ולא אידיאולוגי במיוחד, אבל עדיין נדיר למצוא פה מצביעי שמאל. למרות שהדעות שלי שונות, כולם סבבה עם זה, לא ניסו להחרים אותי או משהו כזה". 

 

בהכנת הידיעה השתתף דניאל אדלסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשארה מרגל? רז-קרקוצקין
טיבי. הפתעה לטובה
צילום: עופר עמרם
צילום: ירון ברנר
התעוררות בקרב צעירים. חנין
צילום: ירון ברנר
מומלצים