אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

ט"ו בשבט הגיע

כרם אחד, שבעה עצים עבותים צילום: אמנון גופר
כרם אחד, שבעה עצים עבותים צילום: אמנון גופר
 
עטויי כתר פרחי רקפות צילום: אמנון גופר
עטויי כתר פרחי רקפות צילום: אמנון גופר
 
מחזה נדיר צילום: אמנון גופר
מחזה נדיר צילום: אמנון גופר
 
 


אפליקציות תיירות לנייד שלך
 

האדם עץ השדה

לכבוד ראש השנה לאילנות, נצא לטיול אל עצים מופלאים בגליל: עץ חרוב ענק בבקעת בית הכרם, עצי זית עבותים על שיפולי הר נטופה ועץ אלה המסוכך על קברו של רבי טרפון

אמנון גופר
עדכון אחרון: 25.01.10, 15:05

ביום החמישה-עשר לחודש העברי שבט, אנו מציינים את "ראש השנה לאילנות", ומכאן כינויו הידוע "ט"ו בשבט". ביום זה נוהרים בני ישראל אל השדה, נוטעים נטיעות, מרבים באכילת הפירות שנתברכה בהם ארצנו, ומברכים "בורא פרי העץ" (והמהדרין מוסיפים "שהחיינו").

 

התורה מלמדת אותנו "כי האדם עץ השדה" (דברים כ, יט) כלומר, קיימת הקבלה בין צמיחת העץ לבין שיבת העם לארצו, בין תחיית הטבע לתחיית העם. ולפיכך נטיעת עצים ואכילה מפירות הארץ יש בה תיקון לחייו של אדם.

 

נצא לטיול אל שלושה עצים מופלאים בגליל: עץ חרוב ענק מימדים בבקעת בית הכרם, עצי זית עבותים על שיפולי הר נטופה ונסיים בעץ האלה הסוכך על קברו של רבי טרפון. בין לבין נתענג מנופי ארץ ישראל ושפע הפריחה בימים אלה של חג לטבע.


חידה: מדוע מדוע צומחות רקפות מתחת לעצי זית רבים? התשובה בסוף הכתבה (צילומים: אמנון גופר)

 

עץ החרוב הגדול מכולם

נסתר מעין, על הכביש המוליך מעכו לצפת ניצב עץ חרוב גדל מידות. נטוע באדמה הטרשית ומשקיף ממרומי הגבעה, אל נתיב אורחות סוחרים קדום.

 

כאן בבקעת בית הכרם, שהיתה ונותרה עורק תחבורה ראשי, צעדו בשנים עברו שיירות גמלים שפניהן אל הלבנט, אחרי שטענו סחורות בנמל עכו, שערו של המזרח ליורדי הים וסוחרי אירופה.

 

לו הייתי אז עובר אורח, הייתי עושה מנוחתי לצילו של העץ, נותן דרור לאפסרו של סוס כדי שילגום מים מהבאר הסמוכה ושוטח תפילתי בפני בורא עולם בעזרתו של השייח הקדוש שקברו נושק לעץ מרחק פסיעה ובדים ירוקים של עולי רגל ומחפשי מזור שזורים לכנפותיו.

 

כשגזעו נחבא באדמה, ולימים הופכים חוטריו למקשה אחת של נוף עפאים ועלווה, מותיר העץ רושם אדיר על הצועדים אליו, וכאילו מבקש מהם לחסות בצילו.

אין ספק שגודלו של העץ, קירבתו לקבר השייח ומיקומו המוגבה מעט, הפכוהו למקודש ותושבי האזור ייחסו לו תכונות מקודשות.

 

לא זכה החרוב להיכלל בין עצי הפרי שנשתבחה בהם ארצנו, שכן מקורו כנראה רק בימי שלטון רומי לפני כ-2000 שנה. אולם בספרות המדרשית משתמשים הרבה בעץ ובפירותיו והוא זכה למקום של כבוד בסיפורי הפולקלור. כך מסופר כי רבי שמעון בר-יוחאי נחבא בצילו של חרוב ואכל מפריו כשברח מפני הרומאים אל הכפר פקיעין, ואילו חוני המעגל משתמש בחרוב הנותן פריו רק אחרי 70 שנה מיום נטיעתו, כסמל לאחריותו של דור האבות לדור הבנים.

 

גם ברפואה העממית ידועות סגולותיו של החרוב, ובפריו משתמשים כתרופה נגד שלשול, פצעי פה, סוכרת ושיעול חריף.

 

איך מגיעים: על כביש 85 פונים לכיוון המצפים גילון וצורית. אחרי 200 מטר, משמאל דרך עפר נוחה ומתפתלת כ-300 מטר עד העץ וקבר השייח.


עץ החרוב מזמין לנוח בצלו 

 

שבעה עצי זית עבותים

"הרואה זית בחלום – שם טוב ייצא לו". יותר מכל העצים שנשתבחה בהם ארצנו, זכה הזית לכבוד, הדר ותהילה, והוא טבוע כולו בחותם נעוריו של עם ישראל בארצו ובתרבות חייו. "הלוך הלכו העצים למשוח עליהם מלך. ויאמרו לזית: מלכה עלינו!" (מתוך משל יותם). משל קדמון זה מעמיד את הזית כראש וראשון במעלת העצים, והסמליות הרבה שבעץ נותנת לו עם השנים מקום של כבוד בפנתיאון עצי ארץ ישראל.

 

המהלך במשעולי הגליל, אי אפשר שלא יפגוש בדרכו עץ זית, אחד מיני רבים הנטועים עמוק באדמת הארץ. אבל הגדול מכולם, גם אם לא בהכרח הזקן מכולם, מצא משכנו על שיפולי הר נטופה בכרם הזיתים אשר לראג'א חטיב מהכפר דיר חנא.

 

המפגש עם העצים מעורר קריאות התפעלות (באמת שלא ראיתם עצים שכאלה). עתיקים הם עד למאוד, מבוקעים במרכזם מפאת גילם וכדי להקיף את הרחב שבהם צריכים לפחות שבעה בני אנוש. אבל אפשר לבוא לכרם גם בזוג....

 

הגעה למקום מחייבת ניווט קליל וקצר בשטח כפרי, אך כשמוצאים את העצים - לא רוצים לעזוב.

 

איך מגיעים: על כביש 805 בשיפולי כפר דיר-חנא מדרום לכביש (על יד המוסך) דרך אספלט נוחה מטפסת בין הכרמים כקילומטר עד שמגיעים לבריכה ומעיין ועוד 200 מטר במעלה עד רחבת התצפית (המקום בו מסתיים הכביש). העצים נמצאים בין המעיין לרחבת החניה והחיפוש אחריהם הוא חלק מהחוויה. רמז: עמודי ברזל מונעים כניסה עם רכב לשטח שהזיתים נמצאים בתחומו.


עבותים במיוחד. אחד מעצי הזית שבכרם

 

עץ האלה של רבי טרפון

בדרך המתפתלת בואכה עיר הקודש צפת, על גבעה רמה בשולי היישוב קדיתא, נמצא ציון מקום קבורתו של רבי טרפון.

 

רבי טרפון, מגדולי חכמי יבנה בדור שאחרי החורבן, מוכר לנו יותר מכל באמירתו "היום קצר והמלאכה מרובה, והפועלים עצלים והשכר הרבה ובעל הבית דוחק".

 

נדמה כאילו קיבל רבי טרפון מידה רבה של כבוד, שבית מנוחתו האחרונה נמצא במקום זה. על מוצאו של נחל עמוד, צופה על עמק קטן ועל רכסי צפת בשולי רמת דלתון. ההר נקרא הר כותר, וציון הקבר חוסה בצילו של עץ אלה ענק מימדים ורב הוד, המזמין את המבקר אל השקט הגלילי.

 

הדרך נטועה פסיפס כרמי ענבים התופסים בעת הזאת מקום של כבוד לצד כרמי הזיתים בגליל. במרחק פסיעות מהאתר נמצא הישוב קדיתא, שבשנים האחרונות התיישבו בו מספר משפחות, חלקן בעלות גוון אלטרנטיבי-רוחני. חלקן אחיזתן בקרקע חוקית, וחלקן בתהליכים בירוקרטיים להכרה מוסדית.

 

איך מגיעים: כביש 89 בין צומת מירון לצומת עין זיתים בדרך עפר משולטת.


עץ האלה של רבי טרפון 

 

אוהב הפלאח את הרקפת

טיפ קטן למטיילים: לעת ימי חריש, בשעה שהולך הפלאח אחר המחרשה ומפלח הלהב את הקרקע, מתהפכים רגבי העפר ומתגלות פקעות רקפות שנסתתרו בחגווי האדמה, נעקרות משורשיהן ונחשפים לאור השמש ולחום היום. מנהג נקוט בידי האוחזים במחרשה, שמטילים את פקעות הרקפת סמוך לגזע עץ הזית הקרוב ובסוף היום מכסים אותם באדמה. וכך, שנה חולפת ועם בוא הפריחה, מוצאים עצמם עצי הזית עטויי כתר פרחי רקפות מלוא רוחב הכרם.

 

איך מגיעים: על כביש 85 בין כפר ראמה לקיבוץ מורן, דרך עפר הפונה צפונה (עם שלט "הבריכה הסודית") מחנים את הרכב בין עצי הכרם ומתחילים לחפש.

 

  • אמנון גופר הוא מדריך טיולים בדגש אתני, מחבר הספר "סודות גליליים" בהוצאת "עם עובד".

 

 


פרסום ראשון: 08.02.09, 10:23

 

תגיות: ט"ו בשבט | טיול | זית | עץ | אמנון גופר | עצים

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמירה   לפורוםלפורום

 
 


 
 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

תיירות, טיולים בארץ, טיולים בצפון, טיולים בדרום, טיולים בירושלים, טיולים בנגב, טיול עם הילדים, מדריך עולמי, טיולים בעולם, טיפים לטיסה, טיפים לחופשה, מלון, מלונות, טיסות לחו"ל, נופש בארץ, חדשות תיירות, צימרים, צימר, מדריך צימרים, לינה כפרית, קמפינג, התייר הישראלי, מסע בזמן, דילים, חופשה, טיול מאורגן, משרדי נסיעות
אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as18-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©