שתף קטע נבחר

זימבבווה: הרודן השביע את יריבו לראש ממשלה

רוברט מוגאבה עשה את מה שרבים התקשו להאמין שיעשה והשביע היום את יריבו הפוליטי מורגן צ'נגיראי לראש ממשלת אחדות חדשה. כעת מחכה העולם לראות אם השותפות הפוליטית תחזיק מעמד. מוגאבה הבטיח לשתף פעולה; צנג'יראי התחייב לחזק את הכלכלה

היסטוריה פוליטית באפריקה: נשיא זימבבווה, רוברט מוגאבה, השביע היום (ד') את יריבו הפוליטי הוותיק מורגן צ'נגיראי כראש ממשלה. הקמתה במדינה הדרום אפריקנית הענייה של ממשלת אחדות חדשה, מהווה ויתור ראשון מסוגו על חלק מסמכויות השלטון מצד הרודן ששולט קרוב לשלושה עשורים בלי עוררין.

 

מוגאבה היה נתון ללחץ כבד לפרוש לגמרי מתפקידו, ועדיין לא ברור כיצד תתפקד השותפות שנכפתה בלחץ מנהיגי האזור על שני הצדדים. מוגאבה, שרק לאחרונה הצהיר כי "זימבבווה שלי", התייצב היום מול צ'נגיראי במאהל לבן בשטח ארמון הנשיאות בהרארה והשביע אותו לראשות הממשלה. מאוחר יותר, התחייב הנשיא לשתף פעולה עם ראש הממשלה החדש במסגרת ממשלת האחדות.

 

מנהיגי האזור צפו בתוך המאהל ושאר האזרחים צפו בטלוויזיה הממשלתית, בצנג'יראי מרים את ידו הימנית ומצהיר: "בעזרת האל, אשרת נאמנה את זימבבווה במשרד ראש הממשלה של הרפובליקה". שני היריבים הפוליטים נראו רגועים ומחויכים בטקס הקצר, שבו הושבעו גם סגניו של צ'נגיראי - ארתור מוטמברה ממפלגת אופוזיציה שלישית ותוקוזני קהופה, ממפלגתו של מנהיג האופוזיציה.


יריבו המושבע של מוגאבה, תרתי משמע (צילום: AP)

 

המשימה הראשונה: שיקום הכלכלה

המשימה הדחופה ביותר שעומדת בפני השניים עתה היא לפעול במהירות כדי להקל על סבלם של התושבים ולשקם את הכלכלה שקרסה. בנאום ההשבעה, שאותו נשא בפני אלפים באיצטדיון בהרארה הבירה, הבהיר צ'נגיראי כי המשימה הראשונה של ממשלתו תהיה לייצב את הכלכלה הקורסת.

 

"ממשלת האחדות תהפוך את המזון לזמין ולזול. אף אזרח זימבבווה לא יירעב", הבטיח צ'נגיראי בנאומו. הוא ציין כי עובדי ציבור יקבלו את משכורתם במטבע זר, וקרא לקהילה הבינלאומית לסייע לארצו להתגבר על המשבר הכלכלי הקשה. "כראש ממשלה, אני מבטיח לנהוג בכנות ובפתיחות", סיכם צ'נגיראי, והוסיף כי ייצוב הכלכלה היא משימה שתארך זמן רב.

 

לפני שהפכו לשותפים לשלטון, האשים צ'נגיראי את מוגאבה באחריות למשבר, שגרם לאינפציה הגבוהה בעולם, הותיר מיליוני תושבים תלויים בסיוע מזון בינלאומי, וגרם להתפרצות כולרה שהרגה כ-3,400 בני אדם מאז אוגוסט.  

 

מנהיגי המדינות השכנות, שלחצו להקים את הקואליציה, סבורים כי כעת יאחדו שני המנהיגים הפוליטים כוחות ויתגברו על חוסר האמון לטובת ארצם. מוגאבה, שבעוד כשבוע וחצי יחגוג יום הולדת 85, שולט מאז השיגה ארצו את עצמאותה מבריטניה ב-1980. בחודשים האחרונים הוא לא הסתיר את זלזולו כלפי צ'נגיראי בן ה-56, שזכה במרבית הקולות בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות שנערכו לפני קרוב לשנה, ואשר פרש מהסיבוב השני בעקבות רדיפת תומכיו.

 

מפלגתו של צ'נגיראי, התנועה לשינוי דמוקרטי (MDC), גם השיגה לראשונה מאז עצמאות המדינה רוב בפרלמנט בבחירות שנערכו במרס אשתקד.

 

העימות בין השניים החל עם התחזקותה של מפלגת האופוזיציה לפני כעשור. צ'נגיראי הוכה ונכלא כמה פעמים על-ידי כוחות הביטחון של מוגאבה. גם אם הצדדים יצליחו לשים בצד את המחלוקות, הם יזדקקו לסיוע זר כדי לשקם את המדינה. התורמת העיקרית, ארה"ב, מחכה לראות כיצד ינהג מוגאבה בצ'נגיראי בטרם תחדש את הסיוע.


פורסם לראשונה 11/02/2009 13:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השבעתו של צ'נגיראי, היום
צילום: AFP
מומלצים