שתף קטע נבחר

שני לוויינים התנגשו בחלל

תאונת הדרכים הראשונה בחלל. לוויין מסחרי של חברת "אירידיום", המספקת שירותי תקשורת לטלפונים סלולריים, התנגש בלוויין רוסי מושבת. נציגי החברה כבר מטילים את האחריות על הלוויין הרוסי, אך החשש הגדול הוא מהרסיסים שהתפזרו ועלולים לגרום לתאונות נוספות

שני לוויינים התנגשו, במה שמכנים כבר "תאונת הדרכים הראשונה בחלל". הלוויינים התנגשו זה בזה כ-800 קילומטרים מעל סיביר וכ-450 קילומטרים מעל תחנת החלל הבינלאומית, בפזרם ענן של רסיסים. "ידענו שזה יקרה במוקדם או במאוחר" אמר מרק מטני, אסטרופיסיקאי בנאס"א המתמחה בפסולת חלל. מדעני נאס"א ציינו כבר, כי ההתנגשות ופסולת החלל שפיזרה לא מהווים סכנה מוחשית לתחנת החלל או למעבורת שאמורה להמריא בעוד עשרה ימים.

 

הלוויינים שהתנגשו הם לוויין מסחרי של חברת "אירידיום" האמריקאית, ששוגר ב-1997, והלוויין הרוסי קוסמוס-2251 ששוגר ב-1993 ויצא כבר מכלל פעולה. טרם הובהר מה אירע בהתנגשות, אך מדענים מנאס"א כבר מיהרו להצהיר כי הלוויין הרוסי יצא משליטה וגרם לתאונה. "אירידיום" היא חברה המפעילה מערכת תקשורת לטלפונים סלולריים, המשרתת כ-300,000 לקוחות עסקיים, ביניהם משרד ההגנה האמריקאי. נציגי החברה מיהרו להרגיע את לקוחותיהם וציינו כי אחד משמונת הלוויינים האחרים, שמחזיקה החברה מעל כדור הארץ, יחליף את הלוויין שהתרסק ויספק את שירותי התקשורת ללקוחות. "אירוע זה לא נובע מכישלון של חברת אירידיום או הטכנולוגיה שלה" הצהירה החברה.

 

אוספים את השברים

 

מעבר לשאלה מי אחראי להתנגשות, מוטרדים עתה העוסקים במלאכת החלל בשאלה, מה יהיה עם רסיסי הלוויינים שהתפזרו בחלל? הלוויין של אירידיום שקל קצת יותר מחצי טון, בעוד הלוויין הרוסי שקל קרוב לטון. כלומר, שניהם היו גופים מסיביים ובעלי נוכחות. חוקרי האירוע מדברים כעת על מאות חלקים שהתפזרו בחלל. בעצם אלפים, אם סופרים חלקיקים קטנטנים בגודל מיקרומטר.

 

למה זה בעיה? ובכן, חפץ הנע במסלול סביב כדור הארץ עושה זאת במהירות גבוהה יחסית. המהירות משתנה בהתאם לגובה המסלול אבל במסלול נמוך יחסית, כמו זה שהתרחשה בו ההתנגשות הנוכחית, מדובר במהירות של כמה קילומטרים לשנייה. ככל שמהירות תנועתו של גוף גבוהה יותר, כך האנרגיה הקינטית שלו עולה. האנרגיה הקינטית מייצגת את כמות העבודה שיעשה הגוף הנע אם ייבלם בבת אחת, והגדרתה היא חצי מכפלת המסה בריבוע המהירות. דמיינו לכם את התרחיש הבא: מעבורת של נאס"א, הנעה במהירות של כמה עשרות קילומטרים לשנייה, נתקלת בשבר של הלוויין הרוסי שהתנפץ הלילה. במהירויות התנגשות כאלה, מספיק רסיס בגודל של תפוח, כדי לנפץ את השמשה של המעבורת.

 


כך נראית חגורת הלוויינים, המקיפה את כדור הארץ. צפופה ומלאה באשפה. הדמיית מחשב של סוכנות החלל האירופית (צילום: AFP)

 

אסטרופיסיקאים מתריעים כבר שנים מפני אסונות שיגרום הזבל החללי. התרעותיהם הביאו לכך שלפני כמה שנים הפסיקו דיירי תחנת החלל להשליך פסולת מחוץ לתחנה והחלו להחזיר אותה לכדור הארץ או לשלוח אותה להישרף בכניסה לאטמוספרה. אך עדיין, בואו של האדם לחלל מסמן את בואה של האשפה. לאחרונה הצטרף ארגז הכלים של האסטרונאוטית היידמארי סטפנישין-פיפר לרשימה. פיפר איבדה את ארגז הכלים, כשעסקה בעבודת תחזוקה מחוץ לתחנת החלל.

 

התנגשות חזיתית בקנה מידה קטן יותר התרחשה כבר ב-2005, כששבר של טיל שיגור אמריקאי עם התנגש שריד של לוויין סיני מושבת. זו הפעם הראשונה ששני כלים שלמים, אחד מהם פעיל, מתנגשים זה בזה בחלל. מדענים מסוכנויות החלל של ארה"ב ורוסיה, עסוקים כעת בהערכת מספר הרסיסים שהתפזרו בחלל כתוצאה מההתנגשות. בכירים בנאס"א התייחסו כבר לממצאים והעריכו, כי מעתה ידרשו רכבי חלל לתמרונים מסובכים יותר, על מנת להתחמק מפסולת חלל.

 

קולונל לס קודליק (Kodlick), מחיל האוויר האמריקאי, סיפר כי עד כה הבחינו תצפיות ביותר מ-500 חתיכות שהתפזרו סביב כדור הארץ בעקבות ההתנגשות. "מדובר באזור המאוכלס בצפיפות בלווייני תקשורת ולוויינים לחיזוי מזג האוויר. זהו אזור חשוב מאוד עבור כולנו". רסיסי הלוויינים מצטרפים לכ-18,000 חפצים לא שמישים, שאותרו עד כה סביב כדור הארץ. חלקים של כלי טיס, ציוד שנפל מתחנת החלל ועוד.

פורסם לראשונה 12/02/2009 10:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיית מחשב של הלוויין של "אירידיום", שהיה מעורב בהתנגשות
צילום: AFP
מומלצים