שתף קטע נבחר

האפיפיור ליהודים: הכחשת השואה בלתי נסבלת

לראשונה מאז סערת השבתו לחיק הכנסייה הקתולית של בישוף מכחיש שואה נפגש האפיפיור עם משלחת של יהודים. בפגישה הביעה התנגדות נחרצת לתופעה ואישר שבכוונתו לבקר בישראל. "אסור שהפרק הנורא בהיסטוריה יישכח"

הכחשת השואה היא בלתי נסבלת ולא מקובלת, במיוחד עבור כומר - כך הצהיר האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בפגישה שקיים היום (ה') עם מנהיגים יהודים אמריקנים. הפגישה היא הראשונה בין ראש הכנסייה הקתולית ליהודים מאז פרצה הסערה סביב הבישוף שהכחיש את השואה.

 

בפתח הפגישה אמר האפיפיור כי הוא מתכונן לבקר בישראל. גורמים בוותיקן מסרו כי הביקור צפוי לצאת אל הפועל בחודש מאי. היחסים בין היהודים לכנסייה הקתולית היו מתוחים מאז ביטל האפיפיור בחודש שעבר את הרחקתו מהכנסיה של הבישוף הבריטי ריצ'רד וויליאמסון, שהטיל ספק בכך שיהודים נרצחו בידי הנאצים בתאי גזים.

 

במהלך הפגישה עם משלחת של כ-60 יהודים, גינה האפיפיור יליד גרמניה את הכחשת השואה. הוא כינה את השואה פשע נגד האנושות והדגיש כי הכנסייה הקתולית "מחויבת באופן שלא ניתן לשינוי לדחיית האנטישמיות". "כל הכחשה או מזעור של הפשע הנורא הזה הוא בלתי נסבל", אמר בנדיקטוס.

 

"השנאה וביזוי של הגברים, הנשים והילדים שגולמה בשואה היא פשע נגד האנושות. זה צריך להיות ברור לכולם, במיוחד לאלו שפועלים לפי המסורת של הכתבים הקדושים", אמר האפיפיור, שהזכיר את ביקורו במחנה ההשמדה אושוויץ ב-2006.

 

"אסור לשכוח את השואה"

"תפילתי הלהוטה היא שהזיכרון של הפשע המחריד הזה יחזק את נחישותנו לאחות את הפצעים שהעיבו במשך זמן רב מדי על היחסים בין נוצרים ליהודים", אמר בנדיקטוס ה-16. הוא שב על תפילה שבה השתמש קודמו, יוחנן פאולוס השני, בעת ביקורו בכותל המערבי בשנת 2000, וביקש מחילה מהיהודים על רדיפתם בידי הנוצרים במאות הקודמות. "כעת אהפוך את תפילתו לשלי", הוסיף.

 

"אסור שהפרק הנורא בהיסטוריה יישכח אי פעם", אמר האפיפיור למשלחת בראשות הרב ארתור שנייר, שאירח את בנדיקטוס ה-16 בבית הכנסת שלו בניו-יורק באפריל אשתקד. בדבריו נראה שנענה האפיפיור לקריאת חברי המשלחת של נשיאי הארגונים האמריקנים היהודיים העיקריים לנקוט עמדה ברורה נגד האנטישמיות והכחשת השואה.


האפיפיור ומשלחת היהודים בוותיקן, היום (צילום: רויטרס)

 

הרב שנייר אמר לאפיפיור כי "כניצול שואה, אלו היו ימים קשים וכואבים, בהם התמודדנו עם הכחשת שואה מלא פחות מאשר בישוף. קורבנות השואה לא נתנו לנו את הזכות למחול למבצעי או מכחישי השואה. תודה לך על ההבנה של הסבל והכאב שלנו".

 

הרב דוד רוזן, מהוועד היהודי האמריקני, אמר לאחר הפגישה כי "האפיפיור הבהיר לנו באופן שאינו משתמע לשתי פנים שהוא אינו מוכן לסבול גילויי אנטישמיות והכחשת שואה בכנסייה הקתולית. הפגישה הוכיחה כי היחסים בין הנצרות הקתולית ליהדות הם בראש סדר העדיפויות של האפיפיור, כפי שהיה אצל קודמו".

 

"מסר חשוב ביותר לעולם"

יו"ר יד ושם, אבנר שלו, אמר בתגובה כי "כאשר הסמכות המוסרית העליונה של הכנסייה מצהירה באופן ברור ונחרץ כי עמדות המכחישות את השואה ותופעות אנטישמיות הן בלתי נסבלות, לא מקובלות, ואין להן מקום בכנסייה הקתולית - זהו מסר חשוב ביותר לעולם כולו. אני סבור שהאפיפיור יחזק את המסר הנחרץ בדבר חשיבות זיכרון השואה בדבריו בעת ביקורו ביד ושם במאי השנה".


הרב שנייר והאפיפיור בנדיקטוס, היום בוותיקן (צילום: AFP)

 

לאחר הביקורת הרבה שנמתחה על בנדיקטוס, בין היתר מצד קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הוא פרסם הודעה שבה כינה את השואה "אזהרה לאנושות". הוותיקן  הודיע שהאפיפיור לא היה מודע לעמדותיו של הבישוף הבריטי כאשר הסכים לבטל את הרחקתו ושל שלושה בישופים אחרים מן הזרם המסורתי. מאז התנצל הבישוף וויליאמסון על הסערה ואף הודח מתפקידו כראש סמינר קתולי בארגנטינה, ואולם סירב לחזור בו מדבריו, למרות הוראת הוותיקן לעשות זאת. הוא ציין שייבחן מחדש ראיות הנוגעות לשואה.

 

על חברי המשלחת היהודית נמנה גם מנהל הליגה נגד השמצה, אברהם פוקסמן. בראיון ל-BBC אמר פוקסמן: "הייתי רוצה שלא רק ידבר על השואה, אלא גם יגנה את הכחשת השואה משום שזו אנטישמיות. אני חושב שהוא יאמר שלבישוף וויליאמסון היה די זמן לחזור בו ומכיוון שלא עשה זאת, יש להשיב ולהרחיקו מהכנסייה".

 

פוקסמן הוסיף: "אני מופתע שלוקח זמן כה רב לוותיקן לתקן את טעותו. הכחשת השואה נחשבת לפשע במדינות רבות, ולכן אין מדובר בעלבון כלפי הקהילה היהודית, ולא רק בעלבון כלפי הניצולים, שאני אחד מהם, אלא גם במעשה פלילי במדינות מסוימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפגש עם יהודים. האפיפיור
צילום: AFP
הבישוף וויליאמסון. לא חזר בו
צילום: רויטרס
מומלצים