שתף קטע נבחר

מאסר לדרוזים שמסרו לסורים מידע על צה"ל

שנה וחצי לאחר שנעצרו בחשד שריגלו במהלך מלחמת לבנון השנייה, הותר לפרסום לבקשת ynet כי שני תושבי מג'דל שמס ובוקעתא שבגולן הורשעו בעבירה של מגע עם סוכן חוץ במספר רב של פעמים. אחד מהם הורשע גם במסירת מידע לאויב. עונשיהם: 4 ו-3 שנות מאסר. הפרקליטות שוקלת לערער

שנה וחצי לאחר שנעצרו, המידע הותר לפרסום: שני דרוזים מרמת-הגולן נידונו לארבע ושלוש שנות מאסר, לאחר שהורשעו בשורה של עבירות ביטחוניות חמורות. השניים עמדו בקשר עם קצין בצבא הסורי והעבירו לו מידע על פעולות הצבא, בין היתר בתקופת מלחמת לבנון השנייה. פרטיה של פרשת הריגול הותרו לפרסום היום (ה') לאחר שורת דיונים משפטיים בעקבות פניית ynet.

 

 

שני הנאשמים, יוסף סלאח שמס, בן 57 ממג'דל שמס, שנידון לארבע שנות מאסר, וקרוב משפחתו עטא נג'יב פרחאת, בן 37 מהיישוב בוקעתא, שנידון לשלוש שנות מאסר, נעצרו ביולי 2007. הם הורשעו בעבירה של מגע עם סוכן חוץ במספר רב של הזדמנויות. שמס הורשע גם בעבירה של מסירת ידיעה לאויב, בכוונה לפגוע בביטחון המדינה במספר רב של הזדמנויות. השניים הודו במיוחס להם במסגרת עסקת טיעון. כתב האישום המקורי ייחס גם לפרחאת סיוע לאויב.

 

פרחאת, דרוזי תושב בוקעתא שצפון רמת הגולן, מוכר היטב בקרב אנשי התקשורת הישראלים. פרט להיותו פעיל פוליטי למען החזרת הגולן לסוריה. הוא משמש כאיש תקשורת כתובה עבור מספר כלי תקשורת ערביים הפועלים בסוריה. הוא הורשע בעבר בעבירה ביטחונית של מסירת ידיעה לאויב. במאי 2007 השתתף פרחאת בהפגנה במעבר קונטרה והתראיין ל-ynet. הוא קרא לממשלה "לשקול את האפשרות לאפשר איחוד משפחות ומפגשים קצרים במעבר הגבול".

 

"העביר ידיעות בנושא שיפוץ וניקוי מוצבים"

שופטי בית משפט המחוזי בנצרת לא חסכו ביקורת על מעשי השניים, אולם החליטו להקל בעונשם. השופטים לא פירטו בגזר הדין את הסיבות המלאות להקלה בעונש. על חלק מהעבירות בהן הורשע שמס, העונש המקסימלי הוא מאסר עולם, ואילו על העבירות בהן הורשע פרחאת העונש המקסימלי הוא 15 שנות מאסר.

 

באישום נטען כי הקשר בין שמס לקצין הסורי נוצר כשזה היה אחראי לייצוא התפוחים מהיישובים הדרוזים ברמת הגולן לסוריה. "הנאשם העביר לקצין ידיעות בנושאים, כמו פעילות צבאית של צה"ל, לרבות תנועת כוחות צבא, מאפיינים חריגים בפעולות צה"ל, ריכוזי כוחות ברמת הגולן ומאפייני יחידות צבאיות שנטלו חלק בפעילות צבאית. כמו כן הוא העביר ידיעות בנושא עבודות מיגון לאורך הגבול, שיפוץ וניקוי מוצבים ברמת הגולן ועוד".

 

עוד נקבע כי השניים פעלו במשותף והעבירו זה לזה את הידיעות מהקצין הסורי ופעלו למלא את משימותיו. בין העבירות שיוחסו לפרחאת: העברת מידע על גורמי אופוזיציה סוריים, שהשתתפו בהפגנה בקונטרה במאי 2007, חודשיים לפני שנעצרו. השניים טענו כי לא היתה להם כוונה לפגוע בישראל והמעשים נעשו כחלק מהקשר המסחרי עם הסורים. פרחאת אף טען כי את סיקור ההפגנה ביצע כחלק מעבודתו כעיתונאי.

 

"אמנם הנאשם שמס פעל להעברת מידע שאסף בדרכים פשוטות למדי, מבלי שינקוט בפעולה מיוחדת להשגתו",

קבעו אב בית הדין, השופט יצחק כהן והשופטים חיים גלפז ואסתר הלמן, "אך כשם שלא ניתן להפריז בחשיבות המידע שהועבר על ידו לגורם הזר, לא ניתן גם לקבוע כי חשיבותו אפסית, או כי לא היה בו כדי לגרום לפגיעה בביטחון המדינה". השופטים ציינו כי שמס עצמו הודה בסעיף שמשמעותו מסירת ידיעות לאויב בכוונה לפגוע בביטחון המדינה.

 

בעקבות גזר הדין שוקלים בפרקליטות המדינה להגיש ערעור על קולת העונש, אולם טרם התקבלה החלטה סופית בעניין. ל-ynet נודע כי הדבר נשקל בפרקליטות המדינה בעקבות המלצת פרקליטות מחוז צפון. הפקרליטות הסכימה להסדר עם השניים לאחר סיום חלקה של התביעה בהוכחות, אך ההסדר לא כלל הסכמה על רמת הענישה. נציג הפרקליטות דרש בבית המשפט עונש של כ-15 שנה, אך השופטים החליטו להקל עמם.

 

בהכנת הידיעה השתתפו חגי עינב ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העבירו מידע על כוחות צה"ל. ארכיון
צילום: אביהו שפירא
צילום: סאלח פרחאת
פרחאת מצלם בגולן
צילום: סאלח פרחאת
מומלצים