שתף קטע נבחר

נתניהו ללבני: בואי לאחדות; קדימה לא ממהרת

המערכת הפוליטית ניצבת בפני שבוע גדוש של דיונים קדחתניים לקראת הרכבת ממשלה חדשה. הליכוד מגביר לחץ: "על לבני להניח את הפוליטיקה הקטנה בצד, להציב את האינטרס הלאומי בראש ולבוא לאחדות בראשות נתניהו". סיעת קדימה תתכנס לדון באפשרות ללכת לאופוזיציה

הלחץ גובר: בליכוד ובקדימה נערכים לשבוע של מגעים קדחתניים לקראת החלטת הנשיא להטיל את הרכבת הממשלה החדשה, ככל הנראה על בנימין נתניהו. הליכוד הגביר אמש (שבת) את הלחץ על קדימה: "נתניהו יהיה מוכן ללכת לקראת קדימה כדי לשלבה בממשלת אחדות בראשותו, אך תחילה על לבני להניח את הפוליטיקה הקטנה בצד, להציב את האינטרס הלאומי בראש".

 

מהליכוד נמסר כי "מצער שציפי לבני אינה מוכנה לקבל את הרצון של רוב מוחלט בעם שרוצה את בנימין נתניהו כראש ממשלה, ואינה מוכנה להצטרף לממשלת אחדות בראשותו. רוב מוחלט של אזרחים שהצביעו עבור 65 מנדטים, רוצים את נתניהו כראש ממשלה, ואילו התמיכה בלבני לראשות הממשלה, היא כמחצית מכך". 

 

לא ממהרת
"לבני שוקלת להוביל האופוזיציה" / אטילה שומפלבי
ויתור סופי על ההנהגה - או רק ניסיון ללחוץ על נתניהו? אחרי הפרסום ב-ynet על הקריאה בקדימה ללכת לאופוזיציה, לבני אמרה לאישים במפלגה שאינה פוסלת את האפשרות. נמשכים הנסיונות לפורר את גוש הימין בראשות הליכוד
לכתבה המלאה

 

על רקע הפלונטר במערכת הפוליטית, תתכנס בצהריים סיעת קדימה בכנסת לישיבה ראשונה מאז הבחירות, אך לא צפויה הצבעה. הסיעה תדון במצב הפוליטי שנוצר לאחר שהתבררו התוצאות הסופיות של הבחירות, וכן באפשרות ללכת לאופוזיציה. לפי שעה, נראה כי לעמדתה של היושבת ראש, השרה ציפי לבני, לפיה קדימה צריכה לשקול ברצינות לא להשתתף בקואליציה בראשות בנימין נתניהו, יש רוב בסיעה, והיא תזכה לתמיכתם הפומבית של רוב בכירי קדימה.

 

גם יושבת ראש הכנסת, דליה איציק, אמרה בסוף השבוע ללבני כי היא תומכת בעמדה לפיה קדימה צריכה לאותת כי בשלב הזה פניה לאופוזיציה. עם זאת, בכירים בקדימה ציינו בסוף השבוע ש"גם אם בסוף נהיה בממשלה, כעת נכון לנו מבחינה אסטרטגית לשדר שאנחנו לא רצים פנימה. לנתניהו אין ממש ממשלה, אז אנחנו צריכים לאותת שאנחנו רגועים ונחושים".

 

יו"ר סיעת קדימה, ח"כ יואל חסון, אמר ל-ynet כי שוחח בסוף השבוע עם רוב חברי הסיעה, וגילה כי רובם תומכים בעמדתה של לבני. הסיעה תשגר בעיקר "קריאת כיוון" לנתניהו. חסון אמר כי "לקדימה אסור להיכנס לקואליציה ולתת הכשר לממשלה ימנית קיצונית בראשות נתניהו. ממשלה כזו לא תצליח להוביל תהליכים מדיניים או שינוי שיטת ממשל". עם זאת, יו"ר סיעת קדימה הדגיש כי במקרה ותוצע לקדימה רוטציה "התמונה כולה משתנה. זה סיפור אחר לגמרי מממשלה שהבסיס שלה הוא ימין".

 

אך לא כולם תמימי דעים לגבי העמדה שצריכה קדימה לנקוט. השר זאב בוים אמר ל-ynet כי הוא מתנגד "לשרת את העם מהאופוזיציה". בוים ציין כי "עדיין לא בטוח אם נתניהו יהיה זה שירכיב את הממשלה. אני בכלל לא משוכנע שאביגדור ליברמן יטיל עליו את המשימה הזו, ולכן עוד מוקדם לדעת מה יהיה. להערכתי, לציפי יש סיכויים לא רעים להרכיב ממשלה. הנושאים הכבדים שמונחים לפתחה של מדינת ישראל כה כבדים שזה מצריך את כל הכוחות הפוליטיים. הסיכויים של ציפי הם סיכויים לא רעים להרכיב, ויכול מאוד להיות שהנשיא יקרא לנתניהו וללבני ויקרא להם ללכת לממשלת רוטציה".

 

היום צפויים להתחדש גם המגעים בין כל המפלגות לקראת תחילת המשא ומתן הקואליציוני הרשמי. בקדימה ימשיכו לנסות לפורר את הגוש שאמור להמליץ על נתניהו בפני הנשיא, כאשר המטרה העיקרית היא אביגדור ליברמן. בקדימה יש עוד המאמינים כי ניתן לשנות את דעתו של יושב ראש ישראל ביתנו, ולשכנע אותו לא להמליץ על נתניהו. "ליברמן יודע עד כמה נתניהו מחוייב לחרדים", אומרים בקדימה, "הוא גם כועס על החרדים על מה שאמרו עליו במערכת הבחירות, אז שום דבר עוד לא סגור".

 

ליברמן דורש

בישראל ביתנו הציגו בסוף השבוע מסמך דרישות קואליציוניות ובו חמישה סעיפים שהועברו לנתניהו וללבני. המסמך כולל את הנושאים העיקריים שמבקשת ישראל ביתנו לעגן בהסכם הקואליציוני.

 

דרישות המפלגה הן:

  1. הכרעת הטרור, בין השאר על-ידי הפלת שלטון החמאס בעזה, והבטחה כי לא יתנהל מו"מ עם ארגוני טרור.
  2. חוק נאמנות-אזרחות.
  3. מתן העדפה ליוצאי צבא / שירות לאומי בלימודים במוסדות להשכלה גבוהה, בהקצאה של מקרקעי המדינה ובמשרות בשרות הציבורי.
  4. שינוי שיטת הממשל בישראל, על-ידי הצעת חוק ממשלתית שתנוסח תוך שלושה חודשים. אם לא תוגש הצעה זו, רשאי כל אחד ממרכיבי הקואליציה להגיש הצעת חוק פרטית, ויינתן חופש הצבעה לכל מרכיבי הקואליציה.
  5. בנושא דת ומדינה, דורשת ישראל ביתנו לפשט הליכי גיור על-ידי החזרת סמכויות בעניין זה לרבני העיר, ברית הזוגיות, חקיקת חוק שיאפשר רישום זוגיות לפסולי חיתון; הקמת קבינט חירום לקליטת עלייה: תוכנית חירום ממשלתית לקליטה של עלייה מקהילות יהודיות באירופה ובאמריקה.

 

חלק מדרישות אלה בעייתיות מבחינת ש"ס. לכן במערכת הפוליטית מעריכים שלמרות שבעבר הושגו הסכמות ושתי המפלגות ישבו באותה הממשלה, "הפעם מדובר במקרה יותר מורכב, הן בגלל המתקפות של ש"ס נגד ליברמן בבחירות, והן בגלל המחוייבות של ליברמן לקדם את הנושאים הללו".

 

בקדימה ציינו בהתייחס למסמך הדרישות של ישראל ביתנו כי "לליברמן יהיה הרבה יותר קל להסתדר איתנו בנושאים האלה, שכן רוב הנושאים מופיעים במצע של קדימה".

 

ומה יהיה עם הגמלאים שעפו מהכנסת? ל-ynet נודע כי נתניהו שוקל אפשרות לשלב את השר לענייני גמלאים, רפי איתן, בתפקיד ציבורי, כשירכיב את הממשלה הבאה. הסיכוי שאיתן יישאר שר נמוכה, בשל תוצאות הבחירות, אולם לא מן הנמנע כי איתן ימונה לתפקיד ציבורי "כדי לשתף אותו בעשייה למען מדינת ישראל". בסביבתו של איתן אמרו כי אתמול התקיימה פגישה בין נתניהו לאיתן, וכי סוגיית המשך כהונתו של איתן כשר לענייני גמלאים עלתה בפגישה.


פורסם לראשונה 14/02/2009 23:04

 

בהכנת הידיעה השתתפו רונן מדזיני ורועי מנדל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. עזבי את הפוליטיקה הקטנה
צילום: AP
מנהיגת האופוזיציה? לבני
צילום: רויטרס
חמשת הסעיפים של ליברמן
צילום: דודי ועקנין
מומלצים