שתף קטע נבחר

צוללות גרעיניות התנגשו באוקיאנוס האטלנטי

התאונה אירעה בתחילת החודש. הצוללות הבריטית והצרפתית ניזוקו קשות, אך איש מבין 236 אנשי צוותן לא נפגע, וככל הידוע לא דלפה קרינה. כעת חוקרים כיצד ייתכן ששני כלי השיט לא הבחינו זה בזה

כמעט אסון גרעיני במעמקי הים: שתי צוללות גרעיניות, בריטית וצרפתית, התנגשו בלב האוקיאנוס האטלנטי - כך דיווחים הבוקר (יום ב') כלי התקשורת בבריטניה. לא ידוע על נפגעים באירוע, וככל הידוע לא אירע פיצוץ גרעיני, ולא נפלטה קרינה.

 

מפקד הצי הבריטי, אדמירל ג'ונתון בנד, אישר את דבר התאונה. במסיבת עיתונאים הבהיר האדמירל בנד עם זאת כי "לא נשקפה כל סכנה לשלום הגרעין". מוקדם יותר, אישר דובר של הצי הצרפתי לעיתון הבריטי "דיילי טלגרף" כי אכן אירעה תאונה, וגם הוא ניסה להפחית מחומרתה: "ההתנגשות לא גרמה לנפגעים בין אנשי הצוות, ובשום שלב לא התעוררה סכנה בטיחותית גרעינית".

 

מטעם משרד ההגנה הבריטי נמסר: "אין זו מדיניותנו להגיב בעניינים מבצעיים הקשורים לפעילות צוללות, אך אנו יכולים לאשר כי יכולת ההרתעה של בריטניה לא נפגעה בשום שלב, ולא היתה כל סכנה בטיחותית גרעינית".


הצוללת הבריטית שהייתה מעורבת בתקרית (צילום: AFP)

 

לפי הדיווחים הראשוניים, הצוללת הבריטית "וונגארד" והצוללת הצרפתית "לה טריומפאנט" ניזוקו קשות בתאונה הימית, שאירעה בתחילת החודש, כנראה בלילה שבין ה-3 וה-4 בפברואר. אמנם שתי הצוללות מצוידות בטכנולוגיית סונאר מתקדמת לאיתור כלי שיט, אך הדבר לא מנע את ההתנגשות - ייתכן משום ששתיהן מצוידות גם בציוד מתוחכם לא פחות לטשטוש יכולת האיתור שלהן על ידי צוללות אחרות. בשתי המדינות החלו לחקור את התאונה, ובינתיים מדגישים כי בשני הצדדים לא היו חריגות מנהלי הבטיחות.

 

"לא ראו ולא שמעו דבר"

שתי הצוללות מהוות נדבך מרכזי בכוח ההרתעה הגרעיני של מדינותיהן. הצוללת הצרפתית, שעליה צוות של 101 מלחים, נחשבת לצוללת הגרעינית המובילה של צרפת, וכך גם הצוללת הבריטית, שעליה 135 אנשי צוות. המפרט הטכני שלהן דומה למדי: כל אחת מהן נושאת 16 טילים בליסטיים ושישה ראשי נפץ גרעיניים; שתיהן מונעות בכוח גרעיני, וטווח השיט שלהן הוא כ-5,000 ק"מ.

 

מקורות בצי הצרפתי הוסיפו כי "לה טריומפאנט", אחת מארבע צוללות גרעיניות אסטרטגיות של צרפת, היתה בזמן התאונה בדרכה חזרה לנמל הבית ממסע בן 70 יום. לדברי המקורות, גלאי הסונאר שלה היה אמור לזהות את הצוללת הבריטית, אולם אנשי צוותה טוענים כי "לא ראו ולא שמעו דבר".

 

שתי הצוללות שבו כבר לנמלי הבית שלהן, בצרפת ובסקוטלנד. לפי הדיווחים, הצוללת הצרפתית הפגועה נזקקה לשלושה ימים תמימים כדי להגיע לנמל מבטחים.

 

לפני כחצי שנה אירעה תאונה ימית לצוללת גרעינית אמריקנית שסיירה באזור האוקיינוס השקט. אז דווקא עלה מהבדיקות כי כן דלפו חומרים רדיואקטיביים, אך בכמות קטנה שאינה אמורה לסכן בני אדם או את הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: איי אף פי
מומלצים