שתף קטע נבחר

"ילד כרות-רגל שמתפקד, לא צריך קצבה"

בישראל יותר מ-200 אלף ילדים נכים, שרק 24 אלף מהם זוכים לקצבת נכות. מנכ"לית הביטוח הלאומי הסבירה בכנס המועצה לשלום הילד כי החוק מבדיל בין חולי לתלות בזולת. רן כהן: "בוועדת חוץ וביטחון מעולם לא אמרו שאין כסף"

למי מגיעה קצבת ילד נכה? למעט מאוד ילדים נכים. "ילד כרות-רגל שמתפקד, אין לו צורך בקצבה" - כך אמרה היום (ב') מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני, בהתייחס לטענות על כך שילדים עם נכויות קשות אינם מקבלים כיום קצבה. היא הסבירה שאמנם הייתה רוצה לשנות את המצב, אך זהו החוק.

 

דומיניסיני דיברה בכנס באר שבע לשלום הילד המתקיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, במושב שהוקדש לנושא "החורים ברשת הביטחון הסוציאלי של ישראל". לפי נתונים שמסרה המועצה לשלום הילד, מתוך כ-205 אלף ילדים הסובלים מנכויות ומחלות כרוניות המשפיעות על תפקודם היומיומי, רק כ-24 אלף מקבלים קצבת נכות.

 ילדים רבים הסובלים מנכויות קשות ביותר - כולל קטיעות גפיים, מחלות לב קשות ועוד - נמצאו לא זכאים.

 

דומיניסני הסבירה, כי הקריטריונים הקבועים בחוק מבדילים בין חולי לבין תלות בזולת ותפקוד יום-יומי. עם זאת, הדגישה כי "יש שאיפה במוסד לביטוח לאומי להכניס עוד 4,000 ילדים למסגרת החוק המסדיר את קבלת הקצבה לילד נכה, על פי המלצת ועדת אור נוי". על פי המלצות ועדה זו - שלא אושרו עד כה - ילדים קטועי גפיים אמורים לזכות לקצבה.

 

לפניה דיברה תמר שוורץ, מנהלת ארגון מסיל"ה המטפל בעובדים זרים, וסיפרה על חייהם של עובדים זרים ללא תנאים סוציאלים. בהקשר הדיון,  אמרה שהיאנמצאת בהתדיינות ממושכת עם שרותי הרווחה על ילדי עובדים זרים, שלעיתים זקוקים למשל לקצבאות נכות - ולא מקבלים מענה. "רק אם אבא רוצח את אמא, אני יכולה לפנות לשרותי הרווחה, כל השאר לא מעניין אותם".

 

עוד סיפרה שוורץ על התנאים האיומים בגנים מאולתרים של תינוקות עובדים זרים, בהם שוהים יותר מ-20-30 תינוקות בחדר. "אני עובדת סוציאלית 20 שנה ומעולם לא ראיתי תמונות קשות כאלה - תינוקות שלא בוכים, פשוט שוכבים בלול ובוהים. ההורים בחשדות באופן קבוע והילדים נפגעים".

 

דומיניסיני, שדיברה אחריה, התייחסה לטענות ואמרה: "זו דילמה מוסרית לא קלה, אך אין מדינה בעולם שבה סיוע נקבע לא לפי אזרחות".

 

"מצפים שהמדינה תפתור את כל בעיות הפרט"

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, טען כי המדינה מחלישה במכוון את הביטוח הלאומי. בדיון השתתף גם חבר הכנסת הפורש רן כהן, שאמר כי "תפקידו של המוסד לביטוח לאומי אינו צמצום פערים, אלא נתינת ריצפה בסיסית של קיום". הוא האשים את הממשלה בשימוש שקרי בטענה כי למדינה אין כסף. "כמי שישב בועדת חוץ וביטחון מעולם לא נטען טיעון כספי. בחגיגות ה-60 לא נשמעה טענה שאין כסף, אבל טענה זו כן נשמעה לגבי הזכאות להשמה חוץ-ביתית".

 

בהתייחס לשאלה שהועלתה במושב לגבי העלאת קצבאות הילדים, ענתה מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, כי הקצבאות בפני עצמן לעולם לא יצליחו לחלץ אנשים מעוני. לטענת דומיניסיני, רק כניסה לשוק העבודה תעשה זאת. "יש ציפיה שהמדינה תפתור את כל הבעיות של הפרט, ואין זו אחריות של המשפחה כלל. המדינה לא יכולה לפתור את כל הבעיות של הפרט".

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד אמר בתגובה כי עד שנת 2000, הצליחו קצבאות הביטוח הלאומי להוריד את שיעורי העוני בקרב ילדים ב-10-12 אחוזים, ואילו לאחר הקיצוצים, ב-2007 עמד שיעור זה רק על 5 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
אילוסטרציה
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אבי חיון
דומיניסיני. צאו לעבוד
צילום: אבי חיון
קדמן בכנס. הממשלה מחלישה במכוון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים