שתף קטע נבחר

טורקיה, אחרי עזה: "כניסה לכלבים, לא ליהודים"

האנטישמיות במדינות האיסלאמיות עלתה מדרגה, והקהילות חוששות. פרט לטורקיה ותימן - גם באינדונזיה סגרו בתי כנסת. דווקא בסוריה ובמצרים היהודים חיים בשקט

מעולם לא היה קל ליהודים לחיות בגולה, אך בעוד שבמדינות מערביות השוויון והסובלנות הן נורמות מקובלות, במדינות איסלאמיות רבות המציאות בימינו מורכבת הרבה יותר. המערכה הצבאית בעזה, והביקורת שהופנתה כלפי ישראל במהלכה, רק העצימה את הקשיים שניצבים בפניהם ממילא.

 

מסקירה של סוכנות הידיעות AP בקרב כמה קהילות מדינות אלו, עולה שהפחד מפני פעולות אלימות הלך וגבר עם עליית האנטישמיות במקביל לפעולה בעזה. בחלק מהמדינות האיסלאמיות, אף עלה בקרב היהודים חשש מערעור יציבותן של הקהילות. בין הפעולות - כתובות גרפיטי, מעשי ונדליזם וניתוץ תשמישי קדושה. בטורקיה, תימן ואינדונזיה נסגרו בתי כנסת, ולמרות שמדובר בתקריות מבודדות - רף הדאגה בעלייה מתמדת.


"היהודים טרוריסטים". הפגנות בצנעא, תימן (צילום: AP)

 

באינדונזיה, המדינה האיסלאמית הגדולה בעולם, חיים עשרות יהודים - מצאצאיהם של סוחרים אירופים ועיראקים. בזמן המלחמה נרשמו כמה תקריות נגדם, ובמהלך אחת מהן צעדו כמה מפגינים מוסלמים לעבר בית הכנסת וצעקו "שישראל תלך לעזאזל". אבדושומד בוכורי, ממובילי המחאה המקומית, הסביר: "אם ישראל מסרבת לעצור את ההתקפות ודיכוי הפלסטינים, אז אין לנו סיבה הגן על נוכחות בית הכנסת". בית הכנסת נסגר מאז.

 

"לפני שפרצה המלחמה בעזה היינו מאוד מעורים בחברה", סיפר יורסון סמבה, יהודי שמשפחתו מפעילה זה שנים את בית הכנסת בסורביה. "כמובן שאנו חוששים מפגיעה מצד גורמים מוסלמים שאינם מרוצים מנוכחותנו כאן. אנו לא חושפים את עצמנו כעת, ושומרים על פרופיל נמוך. על כל תקרית אנטישמית אנחנו מדווחים למשטרה".


שורפים את דגל ישראל. אינדונזיה (צילום: AP)

 

גם בתימן גואה האיסלאמיות המיליטנטית. מפגינים אנטי-ישראלים יידו אבנים לעבר בתי יהודים, ניפצו חלונות ולפי מקורות ביטחוניים במדינה אף פצעו אדם. בשיחות סגורות בין נשיא המדינה, עלי עבדאללה סלאח, לבין ראשי הקהילה היהודית, הוצעו להם, כביכול, אדמות חלופיות מחוץ לצנעא בחינם כדי להימנע מפגיעות בהם - אלא שראשי הקהילה סירבו. מבין 400 היהודים המתגוררים כעת בתימן, 250 גרים מחוץ לצנעא, בפריפריה.

 

הקהילה היהודית באיראן, מצדה, יצאה מגדרה כדי לבדל עצמה מישראל במהלך המלחמה ואף פירסמה הודעת סולידריות עם הפלסטינים וגינתה את המתקפה הישראלית: "ההתנהגות הבלתי הומנית של המשטר הציוני סותרת את עמדותינו הדתיות", נטען. קבוצת יהודים איראנים אף הפגינו נגד המלחמה מול מטה האו"ם בטהרן.

 

"אווירה אנטישמית שלא היתה קודם"

את 23 אלף היהודים בטורקיה הדאיגה הוראת הממשלה לקיים דקת דומיה לזכר הפלסטינים שנהרגו בעזה. הם חוששים מגל אנטישמיות שעשוי להגיע בעקבות הצהרות והוראות הממשלה. למרות שרוב הזעם הטורקי כוון ישירות לישראל, מספר מפגינים טורקים אחזו בשלטים עם סיסמאות אנטישמיות. באחת מהן נכתב: "הכניסה מותרת לכלבים - לא ליהודים ואמריקנים".

 

מנהיגי הקהילה היהודית בטורקיה אומרים כי כתובות גרפיטי אנטישמיות הוקרנו ללא הפסק ברשתות הטלוויזיה הטורקית. "כולם יכולים

לבקר את מדיניות ישראל ואנו מכבדים זאת", אמר ראש הקהילה היהודית בטורקיה, סילביו עובדיה, בראיון לעיתון "מילייט", "למרות זאת, לכל אמירת ביקורת כלפי ישראל מתלווה נופך אנטישמי. לא זכורה לי אווירה כזו לפני כן".

 

דווקא מהשכנים הקרובים - המעורבים יותר בסכסוך - מתקבלת תמונה מרגיעה יותר: במצרים שומרים על פרופיל נמוך, ולא מדווחים על בעיות. כרמן ויינשטיין, תושב קהיר, סיפר: "אין לנו פה בעיות ואנו לא מדברים על פוליטיקה". גם בסוריה הביע ראש הקהילה היהודית, אלברט קומחו, אווירת עסקים כרגיל: "אין חשש ואין איומים. אנחנו לא מעורבים בפעילות פוליטית, והכל מתנהל כשורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות בעזה
צילום: AP
ילד עם דגל פלסטין בבית להיא
צילום: AP
מומלצים