שתף קטע נבחר

הפרופסור עשה אקזיט, המדינה גוזרת קופון

פרופ' אהוד שוומנטל, מייסד חברת ונטור, מוכר אותה תמורת כ-300 מיליון דולר; משרד האוצר דורש חלק מהרווחים; טוען: שוומנטל היה עובד מדינה בזמן שפיתח את ההמצאה

הכנסה גבוהה לקופת המדינה, ראשונה מסוגה, ממקור לא צפוי בימים של קופה ריקה: ישראל תרוויח עד 100 מיליון שקל בגין קניין רוחני של עובד מדינה, שהמצאה שהשתתף בפיתוחה תימכר בימים הקרובים במחיר של קרוב ל-300 מיליון דולר.

 

ל"ידיעות אחרונות" נודע כי המדינה תחלוק ברווחים עם פרופ' אהוד שוומנטל על חלקו באקזיט שמבצעת חברת ונטור, שתימכר לענקית הציוד הרפואי האמריקאית, מדטרוניק, ששווייה מוערך ב-37 מיליארד דולר. זאת, בעקבות פנייה של החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן.

 

הסיבה לרווח של המדינה בעקבות האקזיט: פרופ' שוומנטל היה מאז תחילת שנות התשעים מנהלו של המכון לשיקום הלב בבית החולים שיבא. המשמעות - הוא היה עובד מדינה בכיר שנעזר בתשתיות המחקר של בית החולים שיבא לצורך פיתוח ההמצאה המהפכנית להחלפת מסתמים בלב.

 

התקבולים נובעים מהקניין הרוחני שנוצר בזמן עבודתו של פרופ' שוומנטל בבית החולים הממשלתי. לקניין הזה הייתה תרומה חשובה מאוד בהמצאה, ולכן מגיעים למדינה דמי השתתפות של ממש. שוומנטל קיבל במשך שנים משכורת מהמדינה, ובעתיד גם יקבל פנסיה מהמדינה.

 

עוד נודע כי סגן בכיר לחשב הכללי במשרד האוצר, יריב נחמה, יחד עם פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל בית החולים שיבא, ניהלו בימים האחרונים משא ומתן עם פרופ' שוומנטל, בטענה שחלק מהמצאתו שייך למעשה למדינה משום שנעזר בתשתיות המחקר השייכות לה ולכן עליו להסכים לחלוק ברווחים – אחרת תיאלץ המדינה לפנות לערכאות. כפי שנודע, היסס תחילה פרופ' שוומנטל בעניין טענת האוצר שיש צדק בחלוקה ברווח, אך לאחר התייעצות הסכים להצעת משרד האוצר.

 

מדובר בהמצאה של שסתום מלאכותי שפיתחה חברת ונטור הישראלית, המצאה המאפשרת להתקין את השסתום בצנתור ללא ניתוח ומשפרת את הביצועים בניתוב זרימת הדם.

 

פרופ' שוומנטל צפוי לקבל לידיו 16.2% ממחיר המכירה של החברה. אם זו תימכר ב-300 מיליון דולר, יהיה חלקו של שוומנטל קרוב ל-50 מיליון דולר, כלומר יותר מ-200 מיליון שקל (לפי שער דולר של כ-4 שקלים). מהסכום הזה תזכה מדינת ישראל ב-30%, שהם כ-60 מיליון שקל. כמו כן, תגבה רשות המסים מס על מכירת החברה בסכום של כ-70 מיליון שקל נוספים, שייכנסו אף הם לקופת המדינה.

 

חברת ונטור הוקמה לפני כחמש שנים בנתניה על ידי פרופ' שוומנטל ורפי בן-ארי, בצוותא עם ד"ר שמעון אקהויז, מייסד סינרון ויזם סדרתי. משקיעי ההון סיכון בחברה הם הקרנות מדיקה ופיטנגו.

 

משרד האוצר צפוי להעביר חלק נכבד מהכסף שיקבל כחלקו באקזיט לצורכי מחקר בבית החולים שיבא ולטובת מחקר רפואי בישראל, בתקווה שגם מחקר כזה יניב בעתיד תוצאות דומות והכנסות נוספות לקופת המדינה והרחבה עתידית של המחקר הרפואי בישראל.

 

במשרד האוצר סירבו להגיב על הידיעה.

 

עד כה לא נתקבלה תגובתו של פרופ' שוומנטל.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החשב הכללי, שוקי אורן: המדינה רוצה חלק מהכסף
צילום: ששון תירם
מומלצים