שתף קטע נבחר

RSS: כך תקראו נכון את עולם הידע

האינטרנט של היום יכול לספק מידע כמות כמעט אינסופית של עדכונים מכל קצוות העולם, אבל איך עוקבים אחרי כל המידע הזה? התשובה פשוטה, ומורכבת משלוש אותיות: RSS


 

מה עושה אדם מן הישוב? קם בבוקר, פותח עיתון, מדפדף, מדפדף, נעצר על ידיעה שמעניינת אותו וקורא. ממשיך לדפדף הלאה, עד שנעצר על עוד ידיעה שמעניינת אותו וכך הלאה. גם אני עשיתי כך במשך שנים, עד שתפסתי שאני קורא בצורה לא אפקטיבית: ראשית, אני צורֵך זמן יקר על דפדוף במקום על קריאה, שנית, אני קורא בהיקף מוגבל: רק ממקור אחד, או שניים, או שלושה, וזהו.

 

כלומר, בזמן בו אני מתרכז בשניים שלושה מקורות מידע, נוצר ידע רב במקומות ומקורות רבים אחרים, שאיני ניגש אליו כלל. בשביל לצרוך מידע בצורה אפקטיבית יותר, אני צריך שכל מה שמעניין אותי, יגיע אלי, אוטומטית, ואז, אוכל להתרכז בדבר האמיתי – לקרוא.

 

למרבה המזל בשבילי, ובשביל אנשים כמוני, האינטרנט מאפשר לי לעשות את הדבר הזה בדיוק, בלי להשקיע כמעט עבודה. RSS - שלוש האותיות האלה יגרמו לרשת לעבוד בשבילכם, ולתת לכם זמן לקרוא את כל מה שמעניין אתכם.

 

הרי את מRSS לי

מה שהזניק את יכולתי להגיע ולדלות מתוך המצבורים הענקיים של הידע ולהרחיב את הלמידה שלי, הוא ה-RSS: תקן תוכנה שמקפיץ בצורה דרמטית את האופן בו אנחנו נחשפים לידע וצורכים ידע, אבל מעבר לכך - תורם ישירות ליצירתן, לעיבוין ולהעמקתן של רשתות ידע. ה-RSS מאפשר, הלכה למעשה, להרשם לרצף העדכונים של אתרים

ובלוגים מסויימים, כל שכל עדכון חדש באותו אתר ידחף באופן אוטומטי למחשב שלכם, גם אם לא תיגשו אליו באופן ידני.

 

במתח המובנה בין העיתונות הקלאסית לבין הבלוגוספירה, תופס ה-RSS תפקיד חשוב ביותר: העיתונים והעיתונאים עשו בתחילה רבות על מנת לבדל את עצמם מהכתיבה הוירטואלית בבלוגים, אך מרגע שהוקמו לעיתונים אלה אתרים וירטואליים באינטרנט, אימצו אתרים אלו במהירות את תקן ה RSS, שצמח דווקא בעולם הבלוגים.

 

למעשה, ה-RSS שינה בצורה דרמטית את הדרך שבה קוראי העיתונים מגיבים לכותבי המאמרים ולעמודאים, ויש אפילו סימנים לכך שמהירות תגובה זו מביאה לכך שתפקידם הקלאסי של הקוראים משתנה גם הוא: בעבר, תפקידם החל רק עם תום הכתיבה, והיה מוגבל ביותר, אך היום תפקידם מתחיל עם כתיבת המאמר ולעתים הם אף שותפים לכתיבה - העיתונים מתייחסים באופן ישיר לרצונות ותגובות הגולשים, כשיקול עריכתי מהותי.

 

בנקל אוכל לומר שגם במועד בו אתחלתי לאמץ את השימוש המושכל ב-RSS מחלק את חיי לשני חלקים: לפני ואחרי. מאותו היום, העין שלי קופצת אוטומטית בכל אתר או בלוג לראות איפה המלבן הכתום עם רבעי הקשתות הלבנות, שמסמן שהאתר תומך בתקן, ומאפשר למעשה להרשם לעדכונים ממנו. 3

 

בעיני, זה אינו סימן רק למקצועיות או למקצוענות של הבלוג וכותבו - אלא בעיקר סימן לכך שהכותב מעוניין שאני אקרא את מה שהוא כותב ולכן הוא דואג לאפשר לי ערוץ תקשורת בו אדע מייד שהכותב מעלה רשימה חדשה.

 

האם זה 'חוסך' זמן?

ייתכן מאוד שהזמן שאני מקדיש ללמידה, לעיון במידע ולהתמקצעות – רב יותר מאשר מי שאינו נעזר ב-RSS, פשוט כי בכל רגע נתון יש לי תזרים שוטף של חומרים חדשים לקרוא. זו הסיבה שאני סבור שהזמן שאני משקיע בכך הוא אפקטיבי יותר מאשר קריאה רגילה.

 

למעשה, התהליכים המסורתיים התהפכו: בעבר, קראנו עיתון, או עיינו באתר, והתעכבנו על מה שמעניין אותנו והעמקנו בו. תהליך כזה היינו חייבים לבצע שוב ושוב, בכל פעם באתר או בעיתון אחר.

 

כיום, הרשת והיישומים הטכנולוגיים מאפשרים לנו לעשות אותו דבר - אבל בכיוון ההפוך: אנחנו יכולים להגדיר מה מעניין אותנו, ואז לבקש שהרשת תציג לנו מייד את כל מה שנכתב או מתפרסם בנושאים המעניינים אותנו - ברגע הפרסום. כלומר: אנחנו יכולים לכלול בתפוצת העניין שלנו לא (רק) אתרים או בלוגים של בלוגרים ספציפיים, אלא נושאים מכל רחבי הבלוג וספירה או העיתונוספירה.

 

איך 'עושים' את זה?

בכל אתר אינטרנט בו אתם מעיינים, חפשו את הקישור ל-RSS. תגלו שלאתרים רבים יש שפע ערוצי RSS ורק צריך לבחור אחד מתוכם אשר מעניין אתכם, ולהעתיק את כתובתו לקורא ה-RSSים שלכם. ב-ynet, למשל, יש ערוצי RSS נפרדים לכל ערוץ תוכן, כך שמי שלמשל מתעניין רק בספורט יוכל להרשם לערוץ המתאים, ומי שמתעניין דווקא

בטכנולוגיה יוכל להיות מעודכן בתחום זה.

 

אתרים רבים מציגים ערוצי RSS רשמיים, אך משתמשים מתקדמים יותר יוכלו להרשם לעדכוני RSS בנושאים ספציפית הרבה יותר, בעזרת שימוש בשירות החיפוש של גוגל:

 

היכנסו למנוע החיפוש Google BlogSearch, בכתובת והקליקו בחלון החיפוש את הנושא שבו אתם מתעניינים. שמו לב שבעמוד התוצאות שתקבלו קיים קישור RSS המציג את תוצאות החיפוש. כל שנותר לכם לעשות הוא להעתיק את כתובת ערוץ ה RSS של תוצאות החיפוש, ולשלב אותו בקורא ה RSSים שלכם.

 

באיזה קורא RSSים להשתמש?

קיימים קוראי RSS רבים, חלקם אף משולבים בסביבת העבודה שלנו, למשל בתוכנת הדואר Outlook 2007 או בדפדפן האינטרנט Internet Explorer 7. קיימים גם קוראי RSS שניתן להתקין על המחשב כתוכנות חיצוניות.

 

קורא RSS נהדר נוסף מופעל על ידי גוגל, ונקרא Google Reader. השירות החינמי הזה ברור מאוד לשימוש, זמין מרוב המכשירים הסלולריים המחוברים לרשת ומומלץ בחום, בעיקר למי שרק מתחיל לצעוד בדרך ה-RSS המופלאה, שתהפוך את החיים שלכם לעשירים ופשוטים הרבה יותר.

 

יגאל חמיש עוסק בליווי ארגונים, מנהלים ועסקים לתכנון וליישום תכניות ותהליכי ניהול ידע ולמידה ארגונית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים