שתף קטע נבחר
 
צילום: Gettyimages Imagebank

פרץ קרני הגמא החזק ביותר שצולם

טלסקופ החלל "פרמי" תיעד את פרץ קרני הגמא החזק ביותר שנראה מעולם בעין אדם. מקורו בכוכב עתיר מסה שקרס אל תוך עצמו, במרחק של יותר מ-12 מיליארד שנות אור מכדור הארץ

טלסקופ החלל "פרמי" של נאס"א הבחין בפרץ קרני הגמא החזק ביותר שנצפה אי פעם על ידי בני אדם. "לפרץ הזה חיכינו" אמר החוקר הראשי של הצוות שמפעיל את "פרמי", פיטר מייקלסון. "הצילומים שנעשו יעזרו לנו להבין טוב יותר התפרצויות ברמת אנרגיה גבוהה מאוד, תופעה שעד כה אינה ברורה לנו לחלוטין".

 

פרצי קרני גמא מתרחשים כשכוכבים בעלי מסה גדולה מאוד מכלים את מלאי הדלק הגרעיני שבליבת הכוכב. כשנגמר מלאי הדלק הגרעיני, קורסות ליבות הכוכבים ויוצרות חורים שחורים. תוך כדי קריסה משתחרר פרץ עז של קרינת גמא באנרגיה עצומה וסילון של חלקיקים ניתז לחלל במהירות הקרובה למהירות האור. כשהסילון עובר דרך ענני חומר בין-כוכבי הוא מחמם את הגז לטמפרטורה של כמה אלפי מעלות. בטמפרטורות אלה הגז זוהר ואפשר לראות את הזוהר גם באור הנראה.

 


האור הכתום במרכז התמונה הוא הזוהר שנוצר לאחר פרץ קרני גמא (צילום: טלסקופ "סוויפט", נאס"א)

 

הפרץ שלפניכם, אשר זכה לשם GRB 080916C, התרחש ב-16 בספטמבר בקבוצת הכוכבים קארינה. הוא תועד על ידי טלסקופי החלל "פרמי" ו"סוויפט" והזוהר שהפיק נקלט גם על ידי חוקרים במכון מקס פלאנק שבגרמניה, 32 שעות לאחר הפרץ הראשוני. החוקרים חישבו כי הכוכב שקרס, שכן יותר מ-12 מיליארד שנות אור מכדור הארץ. את עוצמת הפרץ הראשוני הם מתארים כמקבילה ל-9,000 סופרנובות.

 

תוצאות מחקרם של החוקרים מצוות "פרמי" וממכון מקס פלאנק פורסמו ביום שישי (20 בפברואר) בכתב העת Science.

 

קישור למאמר

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טלסקופ "פרמי", נאס"א
כך זה נראה בטלסקופ "פרמי". הנקודות על המסך מייצגות קרני גמא
צילום: טלסקופ "פרמי", נאס"א
מומלצים