שתף קטע נבחר

זירת הקניות

העונש על זיהום אוויר: עוד זמן לטיפול בבעיה

בשימוע שערך המשרד להגנת הסביבה למפעלים בז"ן וגדיב הועלו נגדם האשמות חמורות: חריגות של עשרות ומאות אחוזים בפליטת חומרים רעילים לאוויר, הפרות מתמשכות של צווים ואי עמידה ביעדים והתחייבויות. והעונש: ארכה של שלושה חודשים נוספים לטפל בכל הליקויים

האשמות כבדות - אכיפה קלילה: בשימוע שערך המשרד להגנת הסביבה למפעלים בז"ן וגדיב ממפרץ חיפה ביום חמישי נטען כי הם חרגו בעשרות ואף מאות אחוזים בפליטת חומרים רעילים לאוויר. נטען גם כי הם לא עמדו באופן מתמשך בהוראות, והפרו התחייבות להגשת תוכניות להפחתת זיהום האוויר. מקריאת הפרוטוקול נוצר הרושם שהפעם מישהו במשרד להגנת הסביבה הוריד את הכפפות, והעונש יהיה כבד.

 

היום (א') התברר שלמרות הטענות החמורות שהעלה מנהל מחוז חיפה של המשרד רוברט ראובן נגד המפעלים, בסיכום השימוע לא ננקטו נגדם צעדי אכיפה מיידיים כלשהם - אלא להיפך: המפעלים קיבלו ארכה נוספת לטיפול בליקויים; הם יחוייבו להפחית כ-60 אחוז מהפליטות שלהם תוך שלושה חודשים - ולא יוצא נגדן צו סגירה.

 

המשרד על גדיב: "אי אפשר לעבור בשתיקה"

מפרוטוקול השימוע של "גדיב תעשיות פטרוכימיות" עולה בין היתר, כי בכל שנה פולט המפעל כ-11 טון חומרים, מתוכם אחוז מסוים של בנזן - חומר רעיל ומסרטן. "כתוצאה מיישום לקוי של הוראות הצו, המפעל ממשיך לפלוט כמויות עודפות של מאות טונות מזהמים לאוויר בכל שנה, וזאת מבלי להציג כוונה אמיתית ורצינית למניעת הפליטות", נכתב.

 

בהמשך נכתב לגבי גדיב: "... קיימת תחושה אצל נציגי המשרד (להגנת הסביבה) לפיה אי אפשר להמשיך ולעבור בשתיקה על הפרות הצו כפי שבוצעו עד כה". אנשי המחוז הודו כי על אף פעולות אינטנסיביות שנמשכות מזה כשנה, "המשרד מתקשה להביא את המפעל לכדי פעולה".

 

לתחושה זו שותפים, מתברר, גם אנשי איגוד ערים לאיכות הסביבה בחיפה. נציגות האיגוד שנכחו בשימוע, מתחו גם הן ביקורת חריפה על התנהלות גדיב וציינו: "הצטברות החריגות מהוראות הצו והתמשכות הטיפול הן מצב בלתי נסבל שלא יכול להימשך יותר".

 

אך בתום השימוע התברר כי המצב יימשך כך לפחות עוד שלושה חודשים. במשרד הוחלט לחייב את המפעלים להגיש, תוך 90 יום, תוכנית לטיפול בפליטות הלא מוקדיות (פליטות שאינן מארובות אלא ממכלים דולפים למשל - י.ע-ד). מטרת התוכנית היא להפחית 98 אחוז מהפליטות ממכלים, ו-99 אחוז מפליטות חומרים רעילים ומסרטנים.

 

במשרד הדגישו כי חרף ההחלטה להעניק למפעלים ארכה נוספת, אם גדיב לא תבצע את כל הדרישות לפי לוח הזמנים הקצר שנקבע, "נאלץ להוציא צו סגירה מנהלי עם כל המשתמע מכך".

 

גם בז"ן "יצאו בזול"

טענות חמורות מאוד עלו בשימוע גם נגד חברת בז"ן (בתי הזיקוק לנפט) - אך גם היא קיבלה ארכה לביצוע הפעולות הנדרשות ולא ננקטו נגדה שום צעדים מיידיים.

 

במשרד טענו כי הצו האישי למפעל נחתם במאי 2006, אולם עד שנת 2008 ובמהלכה לא נחה דעתם של אנשי המקצוע מהפעולות שננקטו להפחתת הזיהום ותיקון הליקויים, למרות מפגשים שוטפים עם המפעל לפיתרון הסוגיות השונות.

 

"למרות האמור, לא נראה שיפור. אופן יישום ההוראות הוא חלקי ובלתי מספק. הפחתת הפליטות לא מספיקה והמפעל גורם לזיהום בלתי סביר. תגובת המפעל להתראה אינה נותנת תשובה לסוגיות המרכזיות", נכתב בפרוטוקול השימוע. עוד עולה מהפרוטוקול כי תוכניות לניטור הפליטות והפחתת הזיהום מהמפעל הוגשו באיחור רב, או לא בוצעו כלל. "המפעל הינו אחד התורמים הגדולים לאיכות האוויר הירודה באזור מפרץ חיפה", קבעו במשרד להגנת הסביבה.

 

ולמרות זאת גם בז"ן קיבלה תוספת זמן. בשימוע נקבע כי תגיש תוך חודש תוכניות המפרטות את הטיפול במכלי התזקיקים שברשותה, וכן תגבש תוכנית להפחתת פליטות לא מוקדיות ממגדלי הקירור ב-80 אחוז.

 

תוך שלושה חודשים יידרשו מנהלי שני המפעלים להשלים אמצעים מיידיים להפחתת פליטות מחומרים רעילים ומסרטנים - כגון כיסוי מיכלים והתקנת אטמים. "במידה ובתום שלושת החודשים לא יבוצעו כל הדרישות, יחוסלו מלאי חומרים אלה ולא תאושר אחזקתם בעתיד", נקבע בשימוע.

 

בז"ן: זה "לינץ' תקשורתי"

מבז"ן נמסר בתגובה: "הפכנו ל'שק חבטות' תקשורתי ובכוונתנו לבחון את כל האפשרויות העומדות לפנינו על מנת להגן על שמנו הטוב ופעילותנו המקצועית. מדובר ב'לינץ' ציבורי ותקשורתי, היות שככל שאנו מגבירים את מאמצנו והשקעותינו הכספיות, תוך תיאום עם המשרד להגנת הסביבה, כך גוברת ההתנפלות על החברה".

  

בחברה אמרו כי חלק מהטענות שעלו בשימוע מופרכות וחסרות בסיס עובדתי. לדוגמא: בז"ן הפחיתה את הפליטות הלא מוקדיות מציוד ב-90 אחוז - בניגוד מוחלט למידע שהפיץ המשרד. "לא יעלה על הדעת שישיבות מקצועיות ובחינת דרכים לטיפול בנושאים סביבתיים יופצו לתקשורת כמידע חלקי ומטעה. על כן אנו בוחנים את כל האפשרויות העומדות בפנינו בכדי להגן על שמנו הטוב ועל הפעילויות המקצועית המבוצעות בחברה.

 

"אנו מכינים את תשובותינו המפורטת 'לשימוע', ונדרוש בירור אצל הדרגים הבכירים במשרד, על אופן ביצוע התהליך אל מול בתי הזיקוק והפגיעה הבלתי מתקבלת בפעילותה ובשמה", לשון תגובת בז"ן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתי הזיקוק לנפט. ארכיון
צילום: אמיר זיו
מומלצים