שתף קטע נבחר

מי מפחד מהתפוח? ברוכים הבאים למק

25 שנה מלאו למק של אפל, ורוני שני מונה את היתרונות והחסרונות בהגירה אליו מעולם ה-PC. המחיר עדיין גבוה, העברית מחייבת מאמץ קל, אבל לממשק אין תחליף וחבילת התוכנות עשירה. מדריך למקינטושאי המתחיל

המעבר מ‭PC–‬ למקינטוש נתפס בעיני רבים כמעין "חציית הרוביקון‭:"‬ צעד פזיז שאין ממנו חזרה. זו כמובן טעות: ראשית, כיום, כשבקרבי המקים פועם מעבד אינטל, ניתן להתקין

עליהם גם את חלונות ולעבוד עם שתי מערכות ההפעלה במקביל. שנית, הבחירה במחשב מבית אפל מתגלה בדיעבד כטראומטית פחות מהמצופה; אפילו לישראלים.

 

בעיות במק? אתם חיים בעבר

לא יהיה זה מוגזם לקבוע, שדוברי עברית שחומדים בלבן-הלבן הזה אך חוששים עדיין מבעיות תאימות, חיים בעבר: מערכת ההפעלה של אפל מאתגרת הרבה פחות מחלונות, שלמרבה האירוניה, הפכה לתקן שעל-פיו נמדדת טיבה של תוכנה. במק, למשל, התקנת והסרת תוכנות נעשית, פשוט, בגרירת סמל התוכנה לתיקייה המתאימה; במק אין צורך באנטי-וירוס או בתוכנה לניטרול רוגלות. ובכלל, במק, התקלות שכיחות פחות, ואיש אינו מצפה מכם להיות בקיאים ברזיה של מערכת ההפעלה כאילו הייתם מהנדסי תוכנה.

 

אבל לא באנו להתנגח במייקרוסופט או לשבח את אפל - רק להבהיר, שעולם המחשבים מונוליטי הרבה פחות משנדמה; נתוני המכירות של חטיבת המחשבים של אפל יעידו על כך. כיום קל מאוד לנטוש את ה‭PC–‬ בניגוד למיתוס,‬ האינטרנט מלאה בתוכנות חינם אמינות ויציבות, הבנויות מתוך תפיסה דומה לזו שהנחתה את מעצבי מערכת ההפעלה - ממשק בהיר, נוח, פונקציונלי ונעים לשימוש.

 

בכלל, נראה כי המילה "נעים" מתארת היטב את המעבר לעבודה עם מקינטוש. יהיה זה Macbook נייד או ‭Pro Mac‬ עוצמתי, כל עוד הם מריצים את מערכת ההפעלה ‭Mac OS X‬ (כרגע בגירסה המכונה ‭,(Leopard‬ השימוש בהם יהיה טבעי ואינטואיטיבי להפליא.

 

שמאל-ימין

השוני בין מק ו‭PC–‬ ניכר מיד. מצד החומרה, המחשבים הניידים שהשיקה אפל לפני חודשים ספורים, מעוצבים להפליא וכוללים מצלמת רשת ומיקרופון מובנים, מקלדת מוארת ומשטח עקיבה הרגיש למגע אצבעות ופועל כמו מסך המגע של ה‭:iPhone–‬ הזזה והנעה של מסכים ואייקונים מחייבת תנועת אצבע טבעית בלבד, תנועה מתואמת של שתי אצבעות יוצרת זום או סיבוב תמונה, באמצעות שלוש אצבעות ניתן לדפדף בתמונות, ובעזרת ארבע - אפשר לעבור בין חלונות פתוחים. ויש אפילו קליק ימני.

 

עם משטח כזה, אין צורך בעכבר חיצוני. כמו בחלונות, גם במק החיים קלים ויעילים יותר אם משננים כמה קיצורי מקלדת, המאפשרים לבצע משימות בקלות ובמהירות.

 

אגב, היבואנית הרשמית של אפל בישראל ‭,iDigital‬ לא תאהב את זה אבל,‬ אם אתם מתעניינים ברכישת מק נייד שיקלו ברצינות לרכוש אותו בארצות הברית: פערי המחיר אומנם קטנו באחרונה, אבל עדיין יכולים להגיע ל‭1,000-‬ עד ‭2,000‬ שקל. האחריות תופסת בארץ, את העברית למערכת ההפעלה מוסיפים בכמה קליקים.

 

את המקשים אפשר לגייר בכמה אופנים: את הפתרון היקר ביותר מציעה ‭.iDigital‬ דרך זולה יותר היא לפנות לחברות המתמחות בחריטת גופנים עבריים על המקלדת (אבל המחיר הוא אובדן האחריות‭.(‬ הדרך המומלצת היא לרכוש ערכת מדבקות גופנים עבריים בכ‭15-‬ שקלים ולעשות זאת בעצמכם.

 

כולל הכל

בכל הקשור לתוכנה, ההבדל בין המק ל‭PC–‬ עמוק אף יותר. כי המחשב שמספקת אפל הוא כמו נופש בטורקיה: כולל הכל. חבילת התוכנות ‭,iLife‬ המצורפת לכל מחשב, מכילה עורך וידאו ואודיו, תוכנה לבניית אתרים, תוכנה ליצירת תקליטורי DVD, ותוכנה לארגון ולטיפול בתמונות. אלה מצטרפים למנוע חיפוש נהדר, לתוכנת מייל, לתוכנת מסרים מידיים (שמתממשקת ל‭Gtalk–‬ של גוגל‭,(‬ לקורא קבצי ‭,PDF‬ לדפדפן, למעבד תמלילים, לתוכנת גיבוי, לתוכנת מדיה סנטר ונגן ‭,DVD‬ לארגונית ולוח שנה, לנגן מוזיקה ווידאו ולעוד שלל יישומים יעילים (מילון, מחשבון, תוכנת סינכרון, תוכנה ללכידת וידאו, תוכנה ליצירת פודקאסטים, יישומון לצילום מסך וניהול דיסקים, ועוד‭.(‬

 

חובבי הממשק העברי ירוו פחות נחת: iDigital אמנם מציעה ממשק עברי ל‭,Leopard–‬ אבל גם שנה לאחר השקתו, מדובר בפתרון חלקי למדי. החבילה, שאמורה להמיר את התפריטים לעברית מימין לשמאל, לא פועלת בכל התוכנות, כולל חלק מן התוכנות הנכללות במחשב במקור, אי אפשר להסירה ונראה שהיא לא עברה הגהה. מי שעדיין מעוניין, מוזמן להירשם באתר ‭hebrew.idigital.co.il‬ ולהוריד את התוספת בחינם.

 

יש גם חסרונות

בעיה מהותית יותר היא החלופות תומכות העברית לחבילת אופיס. יש אופיס בגירסה ייחודית למק, אבל זו אינה תומכת בעברית - מה שעלול לאיים על היכולת שלכם לעבוד יומיומית עם מסמכים, מצגות או גיליונות אלקטרוניים, ובכלל לנהל שגרת תקשורת עם בעלי "חלונות‭."‬ אבל הכל פתיר, ואין תוכנה שאין לה מתחרה. במקום ‭,Word‬ תוכלו להשתמש ב‭Nisus–‬ הוותיקה, ב"מלל" הישראלית ואפילו ב‭TextEdit–‬ המובנית במחשב.

 

כל אלה אולי לא מתקדמות כמו ‭Word 2007‬ לחלונות, אבל תומכות גם בטבלאות, בסגנונות ובעריכה מתקדמת. אם אתם נוהגים לייצר מצגות או גיליונות נתונים, תוכלו לחיות בלי PowerPoint ו‭Excel-‬ ולהסתפק ב‭Keynote-‬ או ‭,Numbers‬ בהתאמה. ויש גם פתרונות חינם: אופן-אופיס החופשית אומנם זמינה בגירסת מק תומכת עברית, אבל היא כבדה ולא יציבה. חלופה עדיפה היא חבילת ‭,NeoOffice‬ המבוססת עליה, אבל מציעה חוויית שימוש משופרת.

 

כמובן שבמקביל לכל התוכנות הללו קיימים גם שירותי רשת נוחים ותומכי עברית כמו ‭,Google Docs‬ שיתאימו למי , שזקוקים ליישום בסיסי.

 

סוגיה עברית נוספת היא המילונים. אלה זמינים כמובן באינטרנט (מורפיקס לדוגמה‭,(‬ אבל יש עוד דרכים להתגבר על שגיאות כתיב ולא חייבים לשלם על תוכנת בבילון-למק היקרה: הווידג'ט של ‭,Jobmlys‬ "לימון" החופשי של ניר סופר, או המאיית של מיץ פטל, לא יעלו לכם שקל.

 

Nisus מציעה גם אגרון מילים להורדה חינם, אולם הוא תומך אנגלית בלבד. אם תמצאו את מבוקשכם במעבד התמלילים המובנה ‭,(Textedit)‬ תוכלו לצרף אליו סופר מילים חינמי בשם Nanocount ולהיעזר במדריך המצוין של אתר ‭Macworld

 

נופלים ברשת

גם הגלישה באינטרנט לא תתסכל אתכם יותר מדי. ההתבגרות וההתמקצעות היחסית של הרשת הישראלית עובדת לטובת משתמשי המק, שיכולים ליהנות ממרבית התכנים

המקוונים בעברית. נכון שיש עדיין כמה אתרים שלא מכבדים אתכם, אבל זה לא אישי - הם מזלזלים גם במשתמשי פיירפוקס ב‭.PC–‬

 

אם תעדיפו פרודוקטיביות על פני מרמור תוכלו להיעזר בתוספים שיאפשרו לצפות בווידאו, לכתוב תגובות ולתפעל כהלכה, בכל זאת, גם את הפורטלים הישראליים הבעייתיים. למרבה הצער, יש כמה אתרים שימושיים - בנקים, מוסדות ממשלתיים וחברות מסחריות - שלא ישרתו אתכם ויהי מה, וכאן תיאלצו לבחור בין כניעה למציאות לבין ויתור על שירותיהם לטובת המתחרים.

 

בסך הכל, אין שום סיבה לפחד מהמעבר למק. לכל בעיה יש פתרון, לכל תוכנה יש תחליף, ואם רוכשים את המחשב בארה"ב אפילו נחסך מכם "הקנס" שמקטרגי אפל נהנים לומר שהיא גובה עבור עיצוב מעולה, מערכת הפעלה משובחת וחוויית שימוש יוצאת-דופן.

 

ומה עושים עם ה‭PC–‬ הישן (חוץ מגלישה לאתרים ממשלתיים סרבניים‭?(‬ הופכים אותו לשרת קבצים ומתחברים אליו ברשת בקלות: שתפו את התיקיות הרצויות, ובסרגל הכלים של Finder במק פיתחו את תפריט ‭,Go-Connect to Server‬ הקלידו את שם המחשב וזהו זה.

 

קישורים מומלצים

  • מדריכי אפל. החברה מציעה מדריכי טקסט ווידאו וכן שלל תוכנות ותוספים חינם.
  • טיפי ‭.iDigital‬ החברה מפעילה בלוג ובו טיפים למשתמשי מק ישראלים, וכן מציעה מדריכים ופורומי תמיכה
  • מקבלוג. בלוג סקירות תוכנה, מדריכים, חדשות, טיפים ופתרונות לבעלי מקינטוש עבריים
  • מופע המק של זיו קיטרו. בלוג ופודקאסט המוקדש לסקירות תוכנה למק
  • רייצ'ל מלקטת. בלוג המרכז טיפים, מדריכונים ומידע על מקינטוש בעברית
  • אורט. פורום מקינטוש ותיק ומלא פעילות
  • ‭.mac-it‬ פורום ישראלי יעיל ועדכני למשתמשים ישראלים
  • מקמק. הוויקי הרשמי של קהילת משתמשי מק בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים