שתף קטע נבחר

"בנק ישראל - פרה קדושה שיש לשחוט"

בדיון בהצעה לסדר היום שעלתה בכנסת בנוגע לעתידו של מפעל ויטה פרי הגליל אמר ח"כ אחמד טיבי: בנק ישראל מחלק בונוסים בזמן שעובדים שמשכורתם החודשית כמחצית מסכום הבונוס עומדים בפני פיטורים. ח"כים נוספים קראו למנוע את סגירת המפעל ואף להעניק לו ערבות מדינה. הוחלט להחזיר את העניין לוועדת הכספים הזמנית

"הגיע הזמן לשחוט את הפרה הקדושה שקוראים לה בנק ישראל, שהיא יותר קדושה מחברת החשמל". כך אמר היום (ב') חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), במהלך דיון על הצעה לסדר היום על החשש מפיטורים במפעל ויטה פרי הגליל שבחצור הגלילית.

 

  • האוצר: לא נסייע לויטה לפני תום ההליך המשפטי
הצלה לעובדים: ביהמ"ש דחה ההסדר בויטה
  • ועדת הכספים: "לעכב ההכרעה בעניין ויטה"

     

    ההצעה הוגשה על ידי קבוצה גדולה של חברי כנסת, בהם ח"כ טיבי, אילן גילאון (מרצ), משה כחלון (ליכוד), דניאל בן-סימון (עבודה), אברהם מיכאלי (ש"ס) ודב חנין (חד"ש).

     

    טיבי אמר כי הופתע לשמוע כי בתוך ים הפיטורים שמאיים על המשק, קיימת בועה שקוראים לה בנק ישראל. לדבריו, ועד העובדים של הבנק התלונן הבוקר בפני מבקר המדינה על כך שמתארגן בבנק "מחטף" לקדם חלק מהעובדים ולחלק בונוסים בסך 6,000 שקל לעובד לפני הקמת הממשלה החדשה.

     

    טיבי הציג את הבונוסים שמחלק בנק ישראל מול הפיטורים הצפויים לעובדים שמשכורתם החודשית כמחצית מהבונוס הצפוי. לדבריו, כל זה מתקיים תחת הנהגתו של הנגיד סטנלי פישר, שכולם מפחדים לגעת בו ולהתנגד לו, עד שנהפך למן פרה קדושה, ומכאן גם שבנק ישראל נהפך לפרה קדושה.

     

    ח"כ כחלון אמר בדיון כי פנה למנכ"לית בנק לאומי גליה מאור בבקשה למנוע את הפיטורים. לדבריו, מאור הבטיחה לו שהיא תעשה ככל שביכולתה כדי למנוע את הפיטורים במפעל. 

     

    ח"כ חנין אמר שהבנקים הפכו את הסחטנות לשיטה, ומחלקים הלוואות ללא ביטחונות. לדבריו, "הבנקים יוצאים מרוויחים, והעובדים הם המפסידים. פרי הגליל הוא רק סימן מדאיג לבאות". חנין הדגיש כי קיימת התעלמות מהעובדה שפרי הגליל עומד להיסגר למרות שהוא מפעל מרוויח.

     

    ח"כ גילאון אמר בדיון כי לעובדי ויטה פרי הגליל יש מזל, מאחר והצליחו לגייס את התקשורת לצידם. לדבריו, הוא חושש שהמפעלים הבאים שיקלעו למצב דומה לא יזכו לאותו מזל, ולכן דאגתו היא שמפעל פרי הגליל יהיה האחרון, ולא יוביל לתופעת דומינו ולקריסה של מפעלים נוספים.

     

    היו"ר היוצא של ועדת הכספים, ח"כ אבישי ברוורמן, אמר כי הבנקים מבינים שאסור למנות כונס. עם זאת, אמר ברוורמן כי אם לא יימצא פתרון, יש לתת למפעל גיבוי של ערבות מדינה, ובלבד שלא ייסגר.

     

    תגובת הממשלה: אסור שהמפעל ייסגר

    השר לענייני דתות יצחק כהן (ש"ס) הודיע בשם הממשלה כי הממשלה תעשה הכל כדי שמפעל ויטה פרי הגליל לא יסגר. לדבריו, שר התמ"ת אלי ישי, שביקר בימים האחרונים במפעל ונפגש עם העובדים, קבע כי עלות של כל סיוע שהממשלה תגיש לשיקום המפעל תהיה זולה יותר מהמחיר שהמדינה תאלץ לשלם כדמי אבטלה לעובדים שיפוטרו.

     

    עוד אמר כהן ,כי הממשלה ערה לעובדה שקיום המפעל הוא ערובה להמשך קיומה של חצור הגלילית, ולכן אסור שהמפעל ייסגר, ולפיכך הממשלה היוצאת תעשה הכל בכיוון זה, והוא מקווה שגם הממשלה הבאה תמשיך באותה דרך, ותטיל על ועדת שרים את הטיפול בנושא. לדברי כהן, "אנחנו זקוקים אמנם לחסדי שמיים, אבל גם להרבה שילוב ידיים של כל המערכת הפוליטית נוכח המשבר הכלכלי והקמת ממשלה יציבה שתוכל להתמודד עם השלכות המשבר".

     

    הכנסת החליטה להעביר את הנושא להמשך טיפול בוועדת הכספים הזמנית שתקום ככל הנראה בשבוע הבא.

     

    שביתת הזדהות בערי הפיתוח

    בתוך כך נודע כי מרכז השלטון המקומי החליט לקיים שביתת הזדהות עם עובדי מפעל ויטה פרי גליל וכלל תושבי חצור הגלילית. מהמרכז נמסר כי השביתה תתקיים ביום רביעי הקרוב בין השעות שמונה לעשר בבוקר, ובמסגרתה משרדי הרשויות המקומיות בערי הפיתוח יהיו סגורים לקבלת קהל.

     

    עוד נמסר כי במשרדים אלו ובבתי ספר תיכוניים יתקיימו אסיפות הסברה על מטרות ההשבתה וההזדהות וכן על המצב הכלכלי שמוביל לגידול באבטלה. השביתה מתואמת עם ההסתדרות, הערים הגדולות, ארגוני המעסיקים והתאחדות התעשיינים.

     

    יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, שיזם ומוביל את השביתה, הזהיר מפני קריסה טוטלית של ערי הפריפריה, וקרא לממשלה לבלום את הסחף ולהתמודד עם האיום בכל האמצעים. לדבריו, "אם חצור הגלילית תקרוס - הפריפריה תקרוס".

     

      תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    טיבי: כולם מפחדים מהנגיד
    טיבי: כולם מפחדים מהנגיד
    צילום: גיל יוחנן
    גליה מאור: תעשה ככל שביכולתה
    גליה מאור: תעשה ככל שביכולתה
    צילום: בן לם
    מומלצים