שתף קטע נבחר

מרים מגיאורגיה עברה השתלה רק אחרי שאוזרחה

מרים קיסישוילי בת ה-19 הגיעה לישראל מגיאורגיה כחלק מפרויקט "תגלית" ושקלה עלייה. בעקבות מחלה שהתגלתה בה, נאלצה לעבור השתלת כבד מיידית. אמה כבר הגיע לארץ והיתה מוכנה לתרום אונה, אך בדקה ה-90 נמצאה התרומה מתורם ישראלי שמת בעקבות אירוע מוחי

דרמה כפולה בבלינסון: חייה של צעירה בת 19 מגיאורגיה ניצלו בזכות השתלת כבד דחופה. הצעירה, יהודיה שהגיעה לביקור בארץ, קיבלה אזרחות ישראלית בהליך מזורז תוך יומיים, כדי שתהיה זכאית לעבור את ההשתלה והפכה להיות ישראלית כשלושה ימים לפני ההשתלה. בזמן שאושפזה במצב קשה הגיעה לארץ אמה של הצעירה והרופאים התכוננו לאפשרות של נטילת אונת כבד מהאם והשתלה בבת, אולם בדקה ה-90 התקבלה תרומת אברים מישראלי שנפטר מאירוע מוחי.

 

הצעירה, מרים קיסישוילי, בת 19, יהודיה מגיאורגיה הגיעה ארצה באמצעות פרוייקט "תגלית", במסגרתו מסיירים צעירים יהודים בארץ על מנת להכיר את הארץ ולשקול עלייה. לפני כשבועיים וחצי היא אושפזה ביוספטל לאחר שסבלה מבצקת ברגליים וכאבי בטן. שם אובחן כי היא סובלת ממחלת כבד והיא הוטסה לבית החולים בלינסון. בבלינסון נמצא כי אצל מרים התפרצה תיסמונת גנטית בשם מחלת וילסון, שגרמה להרס הכבד שלה.

 

פרופ' רן טור-כספא, מנהל פנימית ד' ומכון הכבד מסביר כי: "מחלת וילסון היא מחלה גנטית הגורמת לשקיעת נחושת בכבד ולעיתים גם באיברים אחרים כמו המוח. בחלק מהמקרים, כמו במקרה זה, החולה אינו מודע לקיומה של המחלה עד להתפרצותה החריפה שמובילה לפגיעה קשה בכבד, בכליות ובמערכת הדם. הסיכוי היחיד להצלת חייו של חולה במצב זה הוא השתלת כבד".

 

האם מגיעה מגיאורגיה לתרום אונת כבד לבתה

בשלב זה היתה הצעירה בסכנת חיים וחוברה למכשירים שהחליפו את פעילות הכבד הפגוע. בית החולים יצר קשר עם אמה של הנערה בגיאורגיה והיא הגיעה ארצה. הרופאים הכינו את האם לכך שתצטרך לתרום אונת כבד לבתה ואף השיגו את האישורים המתאימים. אולם ביום שבת האחרון, יום לפני ניתוח ההשתלה המיועד, התקבלה תרומת איבריו של רמי טל (57), ממושב מבקיעים שנפטר בבית החולים סורוקה בעקבות אירוע מוחי.


"הנושא של התנדבות לא זר לנו במשפחה". רמי טל ז"ל

 

אורן טל, בנו של רמי סיפר "ביום שישי בבוקר הגיעה עוזרת לנקות את הבית. היא דפקה על הדלת והוא לא ענה, היא הזעיקה את השכן ואת מד"א ומצאה אותו מוטל על הרצפה". זו הטרגדיה השנייה שפוקדת את משפחת טל. אם המשפחה נהרגה לפני 14 שנה בתאונת דרכים. "אני חתום על כרטיס אדי, אבל אבי לא היה חתום", סיפר אורן. "כשדיברו איתנו על מוות מוחי העלתי את נושא התרומה, כי זה משהו שאנחנו מאמינים בו. הנושא של התנדבות לא זר לנו במשפחה, אבא התנדב במג"ב הרבה שנים". רמי הותיר אחריו שני ילדים ושני נכדים.

 

אזרחות בספיד - כדי שמרים תעבור השתלה

במקביל לדרמה הרפואית, פנתה הנהלת בילינסון ליחידת "נתיב" במשרד ראש הממשלה, יחידה העוסקת בקשר עם יהודי ברית המועצות, בבקשה להנפיק למרים אשרת עלייה והחל מרוץ בירוקרטי לשם כך. יומיים לאחר הפנייה למשרד ראש הממשלה התקבל אישור האזרחות עבור מרים. ביום רביעי היא היתה אזרחית ישראלית, הזכאית מתוקף חוק ההשתלות לעבור ניתוח השתלה מן המת בישראל (עבור מי שאינם אזרחים אין אפשרות חוקית לעבור הליך זה). בנוסף, מתוקף העובדה שהיא אזרחית היא יכולה להיות מבוטחת בקופת חולים לצורך מימון הליך ההשתלה.


מימין: אמא של מרים, מרים, אחיה ופרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון (צילום: בית החולים בילינסון)

 

ד"ר בעז תדמור, מנהל בית החולים בלינסון סיפר כי: "לנוכח מצבה הרפואי הקשה של הבחורה, היה ברור לי שחובתנו לעשות כל שביכולתנו כדי להציל את חייה. ידענו שהיא לא תשרוד את הטיסה חזרה לגיאורגיה וידענו שאין אפשרות לעבור שם השתלת כבד. עשינו את מה שאנחנו מצווים על פי שבועת הרופאים ופעלנו לאזרח אותה כדי שנוכל למצוא לה מבטח רפואי. במקרה הזה המטרה קידשה את כל האמצעים".

 

מרים הפכה להיות מבוטחת בשירותי בריאות כללית, שמימנה את ההשתלה בעלות של 850 אלף שקל. שלושה ימים לאחר שהתאזרחה בישראל ובשל מצבה הקשה עמדה בראש רשימת הזקוקים לתרומת איברים, ונמצאה תרומת כבד מתאימה עבורה. פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבילינסון הסביר כי "ניתוח השתלה מהחי הוא מסובך יותר ומורכב יותר ונעשה כאשר אין ברירה. היתרון במקרה הזה היה שנמצא תורם והאם לא נאלצה לעבור ניתוח בעצמה".

 

בגלל המחלה - מרים הקדימה את העלייה

היום, כעשרה ימים אחרי ההשתלה, מצבה של מרים מוגדר טוב. היא מחלימה מהניתוח כשלצידה אמה ואחיה שגם ביקש לממש זכאות לעלייה לישראל. בימים

אלו העובדת הסוציאלית של המחלקה, רחל זינגר, מסייעת למרים לפתוח חשבון בנק, לקבל סל קליטה ולמצוא פתרון דיור, כדי שיהיה לה היכן לשהות לאחר השחרור מבית החולים.

 

היום ביקשה מרים ממיטתה בבלינסון להודות לצוות הרפואי ולמי שסייע לה בהשגת האזרחות. עוד סיפרה: "בגיאורגיה לא היו לי בעיות, הייתי בריאה לגמרי. כל מה שהתרחש זו הפתעה. גם היום אני לא מאמינה למה שקרה. בסך הכל עכשיו אני בסדר ויש לי המון כוח להמשיך ולחיות. אני מבקשת להודות למשפחה של התורם למרות שאני לא מכירה אותם, הם נתנו לי חיים חדשים".

 

עוד סיפרה כי המחלה שהתפרצה הקדימה את התוכניות שלה להשתקע בישראל "התכוונתי לחזור לגיאורגיה, לסיים את לימודי המשפטים ומאוחר יותר לעשות עליה. החלטתי להישאר כאן, ללמוד ולהיות עורכת דין".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות בילינסון
מרים קיסישוילי. עולה חדשה נולדה
באדיבות בילינסון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים