שתף קטע נבחר

עובדי פרי הגליל: מקווים שמחר נוכל לישון בשקט

בבליל החדשות הרעות על גלי הפיטורים, בשורה טובה הגיעה לעובדי "פרי הגליל" שתירכש על-ידי "חצי חינם". בית המשפט צפוי היום לאשר הרכישה - אך מה עם מי שלא שפר גורלו?

בעוד שבהיי-טק הפיטורים נמשכים ומתגברים, כשרק אתמול דווח על מאות מפוטרים מקומברס ופלקסטרוניקס, אבן אחת נגולה מליבותיהם של קבוצת עובדים: עובדי "פרי הגליל" נשמו אתמול (יום ד') לרווחה לאחר שהתברר כי "חצי חינם" תרכוש את המפעל ותצרף 100 מועסקים להסכם העבודה הקיבוצי. "אני מקווה שאחרי ימים ארוכים וקשים, נוכל ממחר לישון טוב יותר בלילה", אמר ל-ynet יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה.

 

בעקבות הסכם הרכישה, כמחצית מ-500 ייהנו מההסכם הקיבוצי. 250 העובדים

הנותרים, רובם עובדים זמניים-עונתיים, ימשיכו להיות מועסקים. ב-12:00 צפוי בית המשפט המחוזי בחיפה לערוך דיון בין נציגי הבנקים לבין נציגי ההסתדרות והעובדים, כדי לבחון את הסכם הרכישה של המפעל. גושפנקא מצד השופט - שסביר להניח כי תינתן - תעניק תקווה לתושבי חצור הגלילית והאזור.

 

בינתיים, יש מאות רבות של עובדים שגורלם טרם הוברר וחרב הפיטורים מוחשית ביותר עבורם. כך עשרות מעובדי פלקסטרוניקס באופקים, שהתבשרו בימים האחרונים על גל פיטורים נרחב. אליהם מצטרפים גם מאות הפועלים במפעל "עוף העמק", שהמשבר שאליו נקלע טרם בא על פתרונו. גם בתעשיות עתירות הידע המצב לא מעודד, לאחר שהתברר כי אחת מספינות הדגל של תעשייה זו בישראל, קומברס, עומדת לפני גל פיטורים של מאות עובדים - רבים מהם בישראל. 

 

אחד העובדים הוותיקים ב"עוף העמק" אמר ל-ynet באשר לאפשרות שיימצא פתרון שישאיר את הפועלים במקום: "הסיכויים לכך קלושים, בקרוב מאוד כולנו נרעב ללחם". יו"ר ועד העובדים, מוטי סער, אמר: "זה המפעל היחיד באזור שמציע עבודת כפיים. אם ייסגר, אנחנו פשוט נשב ונבכה".


עובדי המפעל. המחאה הצליחה (צילום: שי וקנין)

 

יו"ר הועד בפרי הגליל משדר מסר אופטימי: "הבעלים של חצי חינם, זקי שלום, הוכיח את נדיבות ליבו ואת האכפתיות שלו ממאות משפחות בפריפריה, ועל כך תודתנו. ההחלטה להוסיף 100 איש למכסת העובדים הקבועים תסייע למשפחות רבות להמשיך ולהתפרנס בכבוד".

 

"חזרתי להיות מימי שלפני המשבר"

בעוד שנציגי המפעל צפויים להגיע לאולם בית המשפט, חבריהם ימשיכו את משמרות הבוקר והצהריים לצד מכונות ייצור הגזר הגמדי, האפונה והצ'יפס.

 

מימי אסוס, עובדת המפעל, מתארת את היום שחלף, ואת המחר - שהעובדים מחכים לו בכליון עיניים: "יצאנו למאבק צודק כשניסינו להגן על הפרנסה שלנו במפעל רווחי, שנכשל בניהול. הדיון בשבוע שעבר בבית המשפט נתן תקווה, אחרי שכולם היו בטוחים שהולכים לפרק את המפעל ולזרוק אותנו.

 

"מהרגע ששמענו שיש קונה, והיום התברר שהוא הגיע לסיכום על הקנייה, העבודה היתה באווירה שמחה ורגועה יותר. אנחנו מתרגשים מאוד,

ומחכים להחלטה בבית המשפט. נמשיך לעבוד בנאמנות ולהגדיל את ההצלחה של פרי גליל. המאבק שלנו לא היה לחינם, ואנחנו דוגמה למפעלים אחרים בימים האלה. ההסכם מחזיר אותנו גם למצב נפשי אחר, והכעס שצברנו ויצא הרבה פעמים כלפי הילדים והחברים, מתחלף בהרגשה שמחה וטובה. חזרתי להיות מימי שלפני המשבר - מחייכת ולא בוכה, צוחקת ולא רק כועסת. אני מודה לילדים של כולנו שתמכו בנו לאורך כל הדרך".

 

ראש מועצת חצור הגלילית, שמעון סויסה, שנכנס לתפקידו רק לפני כשלושה חודשים, נאלץ תוך זמן קצר להתמודד עם משבר ומצוקה כלכלית ביישובו. הערב גם הוא נשמע רגוע יותר: "הגיע רוכש בעל כוונות כנות לסייע לחצור ולכל אזור הגליל העליון. אנחנו שמחים שהבנקים וההסתדרות הצליחו להגיע להסדר, ויחד עם רשת חצי חינם צפוי המפעל להמשיך ולהיות דגל חשוב בתעשייה הישראלית.

 

"מחר נגיע עם נציגים מהמפעל ומהיישוב לבית המשפט כדי לסיים את הפרק הקשה שעבר על כולנו בשבועות האחרונים".

 

מפעל רווחי, בסכנת סגירה

מפעל ויטה פרי גליל בחצור הגלילית נקלע לקשיים, למרות היותו רווחי, בגלל חובות של החברה האם 3I, שנמצאת בשליטת איאן דיוויס, אביב אלגור ואברהם בורג. בית המשפט מינה לחברה את עוה"ד אטיאס וחכים כמנהלים מיוחדים, והעמיד אותה למכירה. בהתמחרות על רכישת המפעל, שהתקיימה אתמול, השתתפו שש חברות. חצי חינם הגישה את ההצעה הטובה ביותר.

 

יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, אמר בעקבות ההסכם על רכישת המפעל:

"אפשר בהחלט לברך על המוגמר. אנו מברכים את נציגי הבנקים לאומי ודיסקונט, ואת הבעלים של חצי חינם, שהלכו כברת דרך והגיעו להסכם ששומר על זכויות העובדים וקולט עובדים נוספים בקביעות".

 

זקי שלום, מנכ"ל ובעלי רשת חצי חינם, אמר ל-ynet: "אנחנו דואגים לעובדים. הכי חשוב היה לי שהעובדים יישארו, ושהמפעל ימשיך לעבוד ושכל העובדים יהיו איתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים לפס הייצור בלב שקט
צילום: אביהו שפירא
חזיזה. להתפרנס בכבוד
צילום: אביהו שפירא
מחאות העובדים
צילום: שי וקנין
מומלצים