שתף קטע נבחר

פסלי פרעה נתגלו במצרים

הפסלים מציגים דמות הנושאת דמיון רב לפרעה אמנחותפ השלישי, המלך התשיעי של השושלת ה-18. פרעה זה הוא אביו של אח'נאתון, הפרעה שמלך בתקופת יציאת מצרים

שני פסלים עתיקים נתגלו בסוף השבוע במצרים. הפסלים מציגים דמות המזכירה את הפרעה אמנחותפ השלישי, שמלך על מצרים בשנים 1417 – 1379 לפנה"ס.

 

הפסלים נתגלו. אחד מהם עשוי מאבן גרניט שחורה והוא מציג את פלג גופו העליון של אמנחותפ השלישי. הפסל השני גדול יותר והוא מציג את הפרעה בדמות ספינקס, גופו גוף אריה וראשו ראש אדם.

 

אמנחותפ השלישי, היה המלך התשיעי בשושלת ה-18 של מלכי מצרים העתיקה. בנו ויורשו, אמנחותפ הרביעי, נחשב לפרעה שבזמנו התרחשה יציאת מצרים. במהלך תקופת שלטונו, שינה אמנחותפ הרביעי את שמו לאח'נאתון, שם המתייחס לשמו של אל השמש אתון.

 


האתר שבו נתגלו הפסלים (צילום: איי.פי)

 

שינוי השם היה מהלך שנועד לסמל את המהפכה הדתית שערך אח'נאתון במצרים העתיקה. המהפכה נועדה לרומם את מעמדו של האל אתון ולהפכו לאל בכיר על פני שאר האלים. המעמד הבכיר שביקש אח'נאתון להקנות לאתון, עורר בקרב מספר חוקרים את ההשערה שרפורמה דתית זו היא המקור לאמונה המונותיאיסטית.

 

אותם חוקרים משערים כי צורה קיצונית של פולחן האל אתון רווחה באותן שנים בקרב מעמד נמוך (העבריים) בחברה המצרית, והובילה אותו להגירה ממצרים ולייסוד הדת היהודית. הרחיק לכת מכולם זיגמונד פרויד, שבספרו "האיש משה ואמונת הייחוד" (1938), העלה את הטענה כי משה רבנו עצמו היה אציל מצרי שהפך למנהיג שבט העבריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסל הגרניט של אמנחותפ השלישי
צילום: AP
מומלצים