צילום: דרור כץ
חלות מתוקות ועוגת סולת: משלוח מנות מתוק
עוגת סולת טבולה בסירופ מהמטבח הטריפוליטני, שני סוגים של חלות מתוקות לפורים ואוזני המן בתחפושת. פסקל פרץ-רובין מגישה מתכונים מתוקים לפורים שמתאימים גם לימי חול

בשבוע שעבר כתבתי איזה כיף זה להכין לבד את העוגות והעוגיות למשלוחי המנות. קיבלתי מכם המון תגובות ובקשות לעוד מתכוני חג לעוגות ועוגיות שיעשירו ויגוונו את משלוחי המנות שלכם. לפניכם שני מתכונים לחלות שמתאימות לסעודת החג, מתכון לעוגת סולת ולאוזני המן בתחפושת. המתכונים יתאימו למשלוחי המנות אך כמובן שיהיו טובים גם בימי חול.

 

חלת פורים /בוייז'ו די פורים

חלה מיוחדת לפורים מהמטבח המרוקני, שמכילה אגוזים ומעוטרת בשקדים. יש המכינים חלה אחת גדולה ויש המכינים מספר חלות אישיות אותן דוחסים בתוך משלוחי המנות. אם אתם מכינים חלות אישיות, יש לדאוג שבכל חלה תהיה ביצה קשה אחת. אפשר בהחלט להשתמש בסוכר חום או דמררה במקום בסוכר לבן, במקרה זה גוון החלה יהיה חום בהיר מקסים. אפשר להשתמש בגרגרי שמרים טריים ולחסוך את זמן התססת השמרים.

 

המרכיבים (ל-3-4 חלות עגולות או ל-8-10 חלות עגולות אישיות):

60 גרם שמרים טריים

1/2 כוס מים פושרים

1 ק"ג קמח מנופה

3 כפות גרגרי שומשום

1 כוס סוכר

1/4 1 כוסות אגוזי מלך או פקאן קצוצים גס

1/4 כפית מלח

4 ביצים

2 כוסות מים

8 כפות שמן

6-4 ביצים קשות

2 חלמוני ביצה טרופים עם 1/2 כפית סוכר

1 כוס שקדים קלופים

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את השמרים בחצי כוס מים פושרים בתוך קערה קטנה. בוזקים מעל מעט קמח ומכסים. מניחים בצד עד שהתערובת תוססת (עד שנוצר מעין קצף לבן על פני התערובת).
  2. מניחים את הקמח בקערת מערבל חשמלי, מוסיפים את השומשום, הסוכר, האגוזים והמלח, מערבבים קלות ומוסיפים את הביצים ואת תערובת השמרים. מתחילים לערבל וללוש את הבצק, תוך הוספה הדרגתית של המים והשמן. לשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים את הקערה ומניחים במקום חמים להתפחה כשעתיים או עד שהבצק מכפיל את ניפחו.
  3. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים. מכל חלק צרים כדור עגול. מסירים מעט מהבצק מכל כדור ושומרים בצד. צרים מכל כדור כיכר עגולה, חותכים סביב שולי הכיכר חתכים אלכסוניים בעומק 4 ס"מ במרחק של 4 ס"מ זה מזה בצורת זיג–זג: חתך אחד באלכסון לכיוון אחד והבא אחריו לכיוון נגדי. כך תקבל הכיכר צורה משוננת ומעניינת.
  4. יוצרים 2-3 "גומות" סביב מרכז החלה ומכניסים לכל גומה ביצה קשה. מחתיכות הבצק ששמרנו צרים רצועות דקיקות ומניחים אותן מעל לביצים הקשות כדי שיחזיקו את הביצים במקומן בתוך הגומות. בדרך זו מכינים את יתר החלות.
  5. מורחים על החלות את החלמון הטרוף עם הסוכר ומפזרים את השקדים על פני החלות העגולות. מסדרים את החלות בתבניות תנור מרופדות בנייר אפייה ברווחים זו מזו. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ-25-35 דקות.   


(צילום: סי די בנק)

 

חלת פורים/ קעיליטש או קוליטש

חלה מתוקה מהמטבח הפולני, זו חלה הקלועה מרצועות בצק המסמלות את החבלים שבהם נתלו המן ובניו. נהוג להכין מאותו בצק גם לחמניות הנקראות "בראכעס".

 

המרכיבים (ל-2 חלות גדולות):

500 גרם קמח מנופה

50 גרם שמרים טריים

6 כפות שמן

3/4 כוס צימוקים בהירים ללא חרצנים

4 ביצים

קורט מלח

3/4 כוס סוכר

2 כפות סוכר וניל

2 כפות קליפת לימון מגוררת

כ-2 - 1/2 2 כוסות מים

לעיטור:

1 ביצה

1כפית שמן

1/2 כפית סוכר

50 גרם גרגרי פרג שלמים

50 גרם סוכריות צבעוניות לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את הקמח בקערה עמוקה ורחבה. מפזרים סביב את השמרים הטריים. צרים גומה במרכז הקמח. בקערה נפרדת מערבבים את השמן, הצימוקים, הביצים, המלח, הסוכר, סוכר הווניל וקליפת הלימון המגוררת.
  2. יוצקים את תערובת הביצים לתוך הגומה שבקמח תוך כדי לישה, ומוסיפים בהדרגה את המים. לשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. מכסים את הקערה ביריעת פלסטיק נצמד ומניחים להתפחה במקום חמים כשעה וחצי או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  3. מחלקים את הבצק המוכן לשניים. כל חלק של בצק מחלקים לשלושה חלקים שווים. מגלגלים כל חלק לרצועה בקוטר של 3-4 ס"מ, מהדקים את שלוש הרצועות בקצה אחד וקולעים צמה. בדרך זו מכינים את החלה השנייה.
  4. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה או משמנים תבנית מסדרים על התבנית את שתי החלות הקלועות. מכסים את החלות במגבת מטבח נקייה ומניחים להתפחה כ-30 דקות במקום חמים.
  5. טורפים את הביצה עם הסוכר והשמן ומורחים על החלות הקלעות. מפזרים את הפרג את והסוכריות הצבעוניות. אופים בתנור שחומם מראש לחום 180 מעלות כ-25-30 דקות.


(צילום: חגית גורן)

 

עוגת סולת / סַפְרָה

מתכון מתוך הספר "מטעמים טריפוליטניים"

 

הספרה שמגיעה ממהמטבח הטריפולטני היא עוגת סולת נימוחה שספוגה בסירופ סוכר עשיר. הכנת העוגה קלה ומהירה. היא מבוססת על סולת, מתובלת בסירופ סוכר המרכך אותה ומקנה לה עושר ולחות. אפשר להעשיר אותה באגוזים או בשקדים קצוצים. לספרה גרסאות שונות והשוני מתבטא במידת הדחיסות של העוגה ובמרקמה. יש גרסאות שאינן משתמשות כלל בביצים אלא בשמן ובמים בלבד. מניסיוני, ספרה כזאת דחוסה מדי, ובעיני עדיפה יותר העוגה המובאת להלן. עוגה זאת מוכרת במטבחים שונים בשמות שונים: למשל, טִישפִּשְתִי, הַרִישָה, בַּסְבּוּסָה.

 

המרכיבים (לתבנית בקוטר 26 ס"מ או לתבנית מלבנית בגודל 35X27ס"מ):

1/2 1 כוסות סוכר

1 כוס שמן

4 ביצים

5 כוסות סולת

200 גרם צימוקים

1 שקית אבקת אפייה

קליפה מגוררת מ-1 תפוז או לימון

לסירופ:

11/2 כוסות סוכר

1/2 1 כוסות מים

מיץ מ- 1/2 לימון

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את הסוכר, השמן והביצים. מוסיפים את הסולת, הצימוקים, אבקת האפייה והקליפה המגוררת. מערבבים לעיסה אחידה.
  2. מעבירים לתבנית משומנת ואופים בחום של 180 מעלות, כ-30-25 דקות.
  3. הסירופ: מבשלים את הסוכר, המים ומיץ הלימון בסיר במשך כ-30 דקות. יוצקים את הסירופ על העוגה בעודה חמה. מעטרים בפלחי תפוזים וזורים מעט זרעי שומשום. 


(צילום: אסף רונן)

 

אוזני המן מחופשות

למה מחופשות? כי אני משלבת בין שני סוגי בצק - פריך ושמרים. מתקבל בצק פריך-שמרים שעוזר לעוגיות אוזני המן לשמור על פריכותן ואיכותן לאורך זמן בלי שטעמן נפגם.

 

המרכיבים (ל-35-40 אוזני המן):

4 כוסות קמח תופח מאליו מנופה

1 כף מלאה שמרים טריים בגרגרים

3/4 כוס סוכר

200 גרם חמאה (או מחמאה לעוגיות פרווה)

3/4 כוס חלב (או מיץ תפוזים לעוגיות פרווה)

1 כפית תמצית רום או ליקר

1 שקית סוכר וניל

למלית:

1/3 כוס חלב או מים

3/4 כוס סוכר חום

100 גרם פרג טחון טרי

1-2 פירורי ביסקוויטים או פרורי לחם

1/2 כוס צימוקים בהירים

50 גרם שקדים או אגוזי מלך קצוצים

להברשה:

1 ביצה טרופה עם 1/4 כפית שמן

לעיטור:

1 כוס אבקת סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את הקמח, אבקת האפייה, השמרים והסוכר בקערה רחבה. מוסיפים את החמאה או המחמאה, החלב או המיץ, הרום וסוכר הווניל. לשים עד לקבלת בצק אחיד וחלק.
  2. למלית: שמים בסיר את החלב או המים והסוכר, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הפרג ומבשלים על להבה נמוכה עד שכל הנוזלים נספגים. מסירים מהלהבה, ומוסיפים את שאר המרכיבים. מערבבים היטב ומקררים.
  3. מקמחים משטח עבודה ומערוך, מרדדים את הבצק לעלה דק בעובי חצי ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת כוס. שמים במרכז כל עיגול כפית מהמלית, ומקפלים את השוליים לצורת משולש. מהדקים קלות.
  4. מסדרים את אוזני ההמן ברווחים זו מזו, בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה או משומנת קלות. מברישים בביצה הטרופה ןאופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ-20-25 דקות. מוציאים מהתנור, מצננים ובוזקים אבקת סוכר.

 

לאתר הבית של פסקל לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה חלות מתוקות ועוגת סולת: משלוח מנות מתוק
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד