שתף קטע נבחר

איך גורמים למחשב להתחפש? על תופעת המודינג

לכבוד פורים: חובבי החומרה והגיימינג מפרקים את מארזי המחשב שלהם ומעצבים מהם משהו שונה לגמרי - אך תחפושות למחשב הן תחביב מורכב, תובעני וגם לא זול

למרות כניסת מחשבי המדיה הסלוניים, היקרים והמעוצבים לשוק בשנים האחרונות, רוב המחשבים הנייחים הם עדיין קופסאות אפרפרות המשלבות פח עם פלסטיק, שלא מצטיינות בצד הוויזואלי, בלשון המעטה.

 

יש כאלו שמוכנים להשקיע עוד כמה מאות עד אלפי שקלים ברכישת מארז מעוצב, ויש כאלו שמוכנים להשקיע שעות על גבי שעות בעיצוב משהו ייחודי משלהם, עם חותמת אישית. קוראים לזה מודינג (modding), ומדובר בתחביב מורכב במיוחד, וגם לא זול.

 

מודינג הוא מונח שמתייחס לשינוי בחומרה או בתוכנה של מוצר מסויים, וכולל, למשל, גם אדפטציות למשחקי מחשב. מודינג של מוצרי חומרה הוא ז'אנר ותיק של תחביב, והוא מקיף קונסולות משחקים, מחשבים נייחים וניידים, נגני מוזיקה ושאר גאדג'טים שאפשר לפרק. לא כל מוד מטרתו לקשט את המחשב: במקרים רבים המטרה היא להוסיף לו תפקוד שאינו קיים בגירסה המקורית, לשפר ביצועים או להתאים אותו לצרכים האישיים.

 

מודים שעוסקים ספציפית בהיבט הוויזואלי של המחשב או הגאדג'ט יכולים להיות יצירתיים במיוחד: יש כאלו שמעצבים מחשב למופת בתוך קופסת נעליים או כדורגל, ולהבדיל, יש כאלו שרק מוסיפים תאורה זרחנית באדום או כחול (האם זה אכן יפה יותר ממחשב לא מואר? על טעם אפשר להתווכח), צג מגע או מערכת קירור משופרת, המבוססת על פחמן דו חמצני, מים, שמן מינרלי ושאר חומרים שלא דמיינתם להכניס למחשב שלכם. לעתים גם שיפורים שמטרתם היא שיפור המראה מביאים גם לשיפור בביצועים.

 

אך כאמור, צריך להיות משתמש מתקדם שמבין היטב בחומרה, ולא פוחד מארגז הכלים, כדי לבצע חלק ניכר מהאדפטציות האלו.

 

טרנד חדש יחסית בתחום המודינג עוסק בשיפוץ מחשבי נטבוק, ניידים קטנים במיוחד וזולים יחסית. לפי כתבה שפורסמה ב-Wired, הנטבוקים הם המועמדים האידיאלים לשיפצורים, האקינג ומודינג: הם דלי חומרה ותכונות, באופן יחסי, כך שיש לא מעט מה להוסיף להם, ואם משהו השתבש בדרך והמחשב הלך, המשפץ הפסיד רק 400 דולר - אם לא לוקחים בחשבון את עלויות החומרים והציוד, שלעתים לא נופל מזה של חרש מתכת מקצועי.

 

 

כמו לשפץ ריהוט מהרחוב

"יש כאלו שאוהבים לשפץ ריהוט ישן שמצאו ברחוב, ויש כאלו שאוהבים לשפץ מחשבים. זה תת-ז'אנר של עשה זאת בעצמך", אומר ארז רינות מחנות החומרה המקוונת והוותיקה זיגזג, שגם מספקת ציוד למודים. " יש למודינג שוק בישראל, בהחלט. הוא אמנם לא גדול כמו בארה"ב או באירופה, אבל הוא קיים. קשה לי להעריך כמה חובבי מודינג קיימים בישראל. הם קונים פריטים כמו כבלים מיוחדים או מאווררים זוהרים, כל מיני דברים שונים ומשונים. האסתטיקה חשובה להם, ואם לא ייראו את השינוי שהם עשו, הם כאילו לא עשו שום דבר".

 

יש גם פתרונות יצירתיים: "יש לנו למשל לקוח שקנה כמה מאווררים למטבח, כי חמותו אוהבת לבשל בשמן. הוא התקין במטבח ארבעה מאווררים ובקר לשליטה במהירות המאווררים. הבקרים שמושפעים מטמפרטורה וכשהיא מבשלת הרבה, המאווררים מגבירים את פעולתם.

 

כן, זה דורש ידע בסיסי באלקטרוניקה, וכמובן לדעת להיזהר כשמתעסקים עם חשמל בתנאים כאלו".

 

פרוייקט ישראלי אחד לדוגמה הוא ה-AquaLight של דימה זלוטניק, בן 22 מרחובות, מחשב במראה חללי עם תאורה כחולה, ששם דגש על גימור איכותי ועל הפרטים הקטנים.

 

"הקריטריונים לפרוייקט מודינג טוב הם השקעה, אחידות, רעיון, שמירה על נקיון ומקצועיות", אמר בעבר זלוטניק בראיון לרונן גרויסמן מ-HWzone. "אני אישית מעריץ גדול של מודרים שמעדיפים לבנות מארזים מאפס ולא להסתמך על מארז מסויים. זה נותן הרבה יותר גמישות ומקום ליצירתיות מאשר מארז סטנדרטי, לא משנה עד כמה הוא פשוט. זה ידוע שככל שהמארז יותר פשוט יש לו יותר פוטנציאל למודינג".

 


AquaLight של דימה זלוטניק (צילום: HWzone)

 

משחקי מחשב כמקור השראה 

באתרים HWzone ו-iopanel אפשר למצוא יומני פרויקטים של חובבי מודינג ישראלים. מעצבי המארזים נוהגים לדווח על ההתקדמות, להיוועץ עם תושבי הפורום האחרים

ולשתף עימם תמונות שמתעדות את השינויים. בסופו של התהליך אפשר לראות את הלפני ואחרי ולהתרשם.

 

תרבות הגיימינג קשורה בקשר הדוק למודינג: אחד הנושאים הפופולריים ביותר למודים של מארזים הוא משחקים, ואפשר למצוא ברשת לא מעט יומני פרויקטים של מארזים בסגנון Grand Theft Auto, Doom, Fallout ועוד. מדי שנה, באירוע הגיימינג השנתי של vgames, נערכת גם תחרות מודים, וכמובן שחלק ניכר מהם שואבים השראה ממשחק קלאסי כלשהו.

 

לא מעט מהמודים המרשימים למארזים כרוכים בעבודה קבוצתית. "תמיד כיף לשמוע שמישהו אוהב את העבודות שלי", סיפר מרטין בלאס, מודר (modder) גרמני, ל-ynet. "את המוד של Area51/Roswell, הסרט ומשחק המחשב, הכנתי בשיתוף עם אחי סטפן. תמיד אהבנו את העלילה של המשחק הזה, והחלטנו להשתמש בה כנושא מרכזי. זה לקח הרבה מאוד זמן, בגלל כל האפקטים המיוחדים. הייתי אומר שהשקענו במוד הספציפי הזה 900-1000 שעות, בסך הכל". באתר הוא מפעיל עם אחיו יש גם מארז המוצע למכירה שעוצב לפי המשחק Crysis, ונצבע באמצעות מברשת אוויר.

 


מארז בסגנון Area 51 (צילום: מתוך YouTube )

 

הצד השלילי

אך מודינג זה תחביב ולא עניין שאפשר להתפרנס ממנו בקלות. והיצירות נועדות לשימוש אישי בעיקר ולא למכירה. מדינות רבות, בראשן ארצות הברית, אוסרות על שיווק מוצרים שעברו שינויים שלא על-ידי היצרן המקורי. חנות שתרצה למכור מחשב מעוצב שהדופן שלו הוחלפה במשטח פרספקס צבעוני, למשל, עשוי להתמודד עם תביעות משפטיות. מי שמנקב את צד המארז שלו, מוסיף לוחות פרספקס ותאורה כחולה – מסתכן בעיקר באובדן האחריות שלו, ואולי באובדן איזה אצבע אם אינו זהיר במיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאורה כחולה - שיפצור פופולרי במיוחד
צילום: נט מגזין
מארז בהשראת Crysis
מומלצים