שתף קטע נבחר

11 מיתוסים על שחיקת הסחוס שהגיע הזמן להפריך

הסיבות לשחיקת הסחוס אינן ברורות אך אמצעי המניעה ידועים היטב: הליכה, רכיבה על אופניים, ועוד סוגי ספורט. כדי להקל על המלאכה, כדאי להיפטר מכמה מוסכמות מיותרות

אוסטאוארתריטיס (שחיקת סחוס) הינה מחלה הפוגעת בכ‭40%-‬ מהאוכלוסייה מעל גיל ‭.60‬ בעבר הטיפול המקובל היה פסיבי, וכלל בעיקר מנוחה או טיפול ברקמה הדקה בחימום או בזרמים חשמליים. בשנים האחרונות רווחת דווקא הגישה האקטיבית, הדוגלת בפעילות גופנית לחיזוק השרירים ולייצוב אקטיבי של המפרקים. גישה זו נמצאה יעילה יותר בהפחתת הכאב ובשיפור התפקוד בקרב מטופלים.

 

הסחוס מכסה את קצות העצמות במפרק, ותפקידו להחליק את התנועה. הסיבה הישירה לשחיקת הסחוס אינה ידועה, אולם ישנם כמה גורמי סיכון הקשורים בהופעתה: היסטוריה של שבר במפרק, השמנת יתר, היסטוריה של מחלות זיהומיות, מחלות על רקע אוטואימוני (של מערכת החיסון) וחוסר אספקת דם למפרק.

 

הסימפטום העיקרי של המחלה הינו כאב. במצבים קלים הכאב המפרקי מופיע בתחילת ההליכה לאחר מנוחה ממושכת ואחר כך חולף. ככל שהמחלה מתקדמת, הכאב מופיע גם לאחר הליכה קצרה ועלול להגיע למצב שבו הכאב מגביל את מרחק ההליכה לעשרות מטרים בלבד.

 

הפעילות המומלצת היא כל פעילות שמערבת חיזוק והפעלה של שרירי הרגליים, דוגמת אופניים, הליכה, פעילות בחדר כושר ופעילות במים. בחירת אופי הפעילות תלויה בחומרת הכאב ובכושר הגופני של המתאמן.

 

במצבים חמורים עדיף לבצע פעילות ללא נשיאת משקל הגוף, כגון אופניים, פעילות במים וחיזוק באמצעות מכשירים, ולהתקדם בהדרגתיות לפעילות הכוללת נשיאת משקל כמו הליכה וחיזוק שרירים בעמידה על משטחים שונים (כדורי גומי, פיתה וחצאי כדורים‭.(‬


להפעיל את שרירי הרגליים (צילום: ליקווידליבארי) 

 

למרות ההסכמה שאימון גופני לחיזוק השרירים ולייצוב המפרקים עשוי לסייע בהקלת הכאב, הרבה מאוד מיתוסים נקשרו בפעילות הגופנית לטיפול באוסטאוארתריטיס, וכדאי להפריך אותם:

 

‭.1‬ פעילות גופנית מוגברת כמו ריצה למרחקים ארוכים, הליכה ממושכת או פעילות הכוללת קפיצות פוגעת בסחוס. לא נכון. יש אמנם חילוקי דעות בקרב החוקרים בנושא, אולם לאחרונה התפרסמו כמה מחקרים שלא מצאו הבדל בשחיקת הסחוס בין רצים למרחקים ארוכים או משתתפים במשחקי כדור לבין כאלה שלא פעילים בספורט.

 

‭.2‬ פעילות גופנית משפיעה על השרירים אבל לא על הסחוס. לא נכון. הסחוס מקבל את עיקר אספקת חומרי המזון שלו מהנוזל הבין-מפרקי, ולכן ביצוע תנועה במפרק גורם למגע טוב יותר בין הסחוס לנוזל וכך גם להזנה מוגברת של הסחוס. למעשה, הסחוס הוא רקמה שדומה בהתנהגותה לשריר: אם לא עושים בה שימוש, היא מתנוונת. בכמה מחקרים שנערכו גם על אנשים וגם על בעלי חיים נמצא שמצב הסחוסים היה טוב יותר לאחר תקופת אימונים בהשוואה למצב שלפניה.

 

‭.3‬ כדי להשיג שיפור במצב המפרק צריך לבצע חיזוק שרירים בדרגת קושי קשה. לא נכון. חיזוק השרירים סביב המפרק הכואב הינו הטיפול המרכזי באוסטאוארתריטיס. ככל שהאימון בדרגת קושי גבוהה יותר, כך כוח השריר יגדל בצורה משמעותית יותר, אבל גם אימון בדרגת קושי בינונית גורם להטבה בכאב ולשיפור ביכולת התפקודית בדומה לאימון הקשה.

 

‭.4‬ צריך להתאמן כל יום, אחרת אין תוצאות. לא נכון. הסחוס זקוק לזמן כדי לבנות את עצמו מחדש. לכן בתחילת תוכנית התרגול מומלץ על יום מנוחה בין תרגול לתרגול. לאחר שחלה הטבה בכאב מומלץ לעבור לתרגול יומיומי.

 

‭.5‬ שחיקת סחוס פוגעת בשליטה השרירית במפרק, ולא ניתן לשקמה. לא נכון. חולשת השרירים, הכאב וחוסר הפעילות גורמים לירידה ביכולת השרירים לבקר את תנועת הברך, מה שגורם לפעילות שרירית מוגברת בעת ביצוע פעילות יומיומית כמו ירידה במדרגות ומכאן גם להחמרה בכאב. תרגול השליטה השרירית ושיפור היציבות במפרק, שמבוצעים על ידי חיזוק שרירים באמצעות משטחים לא יציבים, נמצאו יעילים לשיפור השליטה השרירית במפרק ולהפחתת הכאב. ההשפעה המיטיבה של סוג התרגול הזה הינה עצמאית, ללא קשר לתרגול חיזוק השרירים.

 

‭.6‬ הטיפול חייב לכלול תרגילי משקולות. לא נכון. גם תרגול קל יותר שכולל הידרותרפיה או תרגול המבוסס על תרגול כנגד משקל הגוף יעיל באותה מידה.

 

‭.7‬ במסגרת הטיפול צריך לחזק רק את המפרק הפגוע. לא נכון. תרגול לחיזוק השרירים במפרקים מעל ומתחת למפרק הפגוע גורם לשיפור נוסף במצב. כך למשל, אצל מתאמנים שסובלים משחיקת סחוס בברך, חיזוק שרירי הירך נוסף על חיזוק שרירי הברך גרם לשיפור משמעותי נוסף במצב הברך.

 

‭.8‬ כדי להפחית את הכאב לא מספיק לחזק את שרירי הברך, אלא צריך גם לשנות את צורת המנח שלה. לא נכון. כתוצאה משחיקת הסחוס מצטמצם המרווח הבין-מפרקי, מה שגורם לעיתים גם לשינוי במנח הברך. מחקרים מצאו אמנם שבקרב נבדקים שאצלם חל שינוי במנח הברך חיזוק השרירים היה יעיל פחות, אבל עדיין התרחשה הטבה משמעותית בכאב ובתפקוד המפרק. נוסף על כך כדאי לזכור שלא ניתן לשנות את מנח הברך באמצעות האימון הגופני.

 

‭.9‬ תרגול אקטיבי אינו יעיל כשהוא משולב עם טיפולים אחרים כמו הזרקת סטרואידים. לא נכון. כמה מחקרים מצאו שהוספת תרגול גופני לטיפול פסיבי גורמת לשיפור נוסף על זה שמושג באמצעות התרופות.

 

‭.10‬ תרגול חיזוק שרירים יעיל רק במפרקים הנושאים משקל. לא נכון. שחיקת הסחוס פוגעת גם במפרקים בכף היד. מחקרים מצאו שחיזוק שרירים ספציפי בכף היד גרם להפחתת כאב בכפות הידיים ולשיפור בכוח ובתפקוד כף היד והאצבעות.

 

‭.11‬ התרגול חייב להיעשות עם איש מקצוע. לא נכון. אמנם יש צורך לקבל הדרכה ראשונית מפיזיותרפיסט, ותרגול בהשגחת איש מקצוע אכן יעיל יותר, אבל גם תוכנית אימונים עצמאית יעילה להפחתת הכאב ולשיפור ביכולת התפקודית. •

 

  • הכותב הוא פיזיולוג, פיזיותרפיסט, בעל תואר ראשון בחינוך גופני, מכון פיזיולייף הרצליה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם הליכה ממושכת לא פוגעת בסחוס. צאו לדרך
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים