שתף קטע נבחר

אובמה ותאי הגזע: שינוי מגמה

אמש הכריז נשיא ארה"ב הנבחר על הסרת ההגבלות שהוטלו על ידי קודמו בתפקיד על חקר תאי גזע. אובמה הדגיש בנאומו כי ההחלטה אינה מהווה קביעה מוסרית בנוגע למעמדם של עוברים, אלא שינוי מגמה כללי ביחסים בין שלטון למדע

שלושים שנה עובד אלן לשנר בוושינגטון. מעולם לא ראה הפוליטיקאי הוותיק כל כך הרבה מדענים בבית הלבן. "מעולם גם לא ראיתי כל כך הרבה מדענים מאושרים" העיר בציניות האיש המכהן בשנים האחרונות כמנכ"ל האגודה האמריקנית לקידום המדע.

 

בחדר המזרחי של הבית הלבן התרחש אמש מעמד שמדענים רבים חיכו לו נואשות בשמונה השנים האחרונות. הנשיא הנבחר ברק אובמה הסיר את ההגבלות שהטיל קודמו בתפקיד, ג'ורג' וו. בוש, על מימון פדרלי של מחקרים בתאי גזע.

 

עוד בנושא:

 

באוגוסט 2001 הטיל בוש איסור על מימון ממשלתי של מחקר בתאי גזע בשל מה שהוגדר כ"השלכות מהותיות על סוגיית תחילת החיים ומטרות המדע". בשפה פשוטה, בוש הסתייג מהרעיון שמדענים יעשו שימוש בעוברים שהוצאו בהפלה או נוצרו בהפריה חוץ-גופית כמקור לתאי גזע עובריים. הרקע להתנגדות הוא ההשקפה הדתית במקורה, שעובר שהחל להתפתח הוא יצור חי לכל דבר.

 

בשמונה השנים האחרונות נאלצו מדענים בארה"ב לעבוד עם מאגר דל של תאי גזע שהופקו לפני שהאיסור נכנס לתוקפו. כעת תאפשר החלטתו של אובמה ליצור מאגרים נוספים ולקדם את המחקר בתחום. "אני מאמין שמעתה הציבור יעודד אותנו וידחוף אותנו לעבוד קשה יותר ומהר יותר, כדי למצוא טיפולים חדשים" אמר דאג מלטון, מנהל המכון לחקר תאי הגזע באוניברסיטת הרוורד.

 

מלטון עלה לכותרות ב-2001 לאחר שהודיע כי בעקבות החלטת בוש הוא מתכוון לבנות מעבדה לחקר תאי גזע במרתף ביתו. בשמונה השנים האחרונות הפך המדען הבכיר, שהוא גם אב לילדים החולים בסוכרת נעורים, לסמל המאבק לביטול החקיקה של בוש. אתמול ראה מלטון, יחד עם שותפיו למאבק, ברכה בעמלו.

 


מדענים מריעים לברק אובמה, אמש בבית הלבן (צילום: AFP)

 

בין מדע למוסר

 

"ממשלתנו כפתה על עצמה בחירה שאינה מחויבת המציאות, לדעתי, בין מדע טהור לבין ערכים מוסריים" אמר אובמה במעמד החתימה על ההוראה החדשה. "אנו באים עתה להבטיח שידע מדעי לעולם לא יוטה או יוסתר כדי לשרת סדר יום פוליטי, ושהחלטות מדעיות יתקבלו על סמך ידע מבוסס ולא על סמך ערכים מוסריים".

 

עבור רבים בארה"ב, גם כאלה שבחרו באובמה, האמירה הזו צורמת ביותר. במדינה שבה סוגיית ההפלות נחשבת עדיין לשנויה במחלוקת והסקרים מעידים על אחוזים גבוהים באוכלוסייה המשתייכים לקהילה דתית ומאמינים בבורא עולם, קשה לקבל את הקביעה שחקר תאי גזע עובריים הוא סוגיה מדעית ולא מוסרית.

 

משמעות הקביעה היא שאם מדענים רואים הצדקה מחקרית לכך שיופקו מאגרים של תאי גזע מעוברים, יש לתת להם לעשות זאת ולממן את הפעולה. "ההחלטה של אובאמה תביא בפועל לכך שמדענים יציבו לעצמם את הסטנדרטים המוסריים ולא יהיה מי שיפקח עליהם" אמר טוני פרקינס, נשיא המכון לחקר המשפחה בוושינגטון.

 

אך לאובמה חשוב להציג את ההחלטה כחלק משינוי מגמה כללי ביחסים שבין ממשל למדע. "צריך לתת למדענים לעשות את עבודתם ללא מניפולציה או הטיה ולהקשיב למה שיש להם להגיד לנו, גם אם זה לא נוח – במיוחד אם זה לא נוח" אמר אובמה בנאומו, ורמז לטענות הקשות שנשמעו נגד ממשל בוש בעניין התעלמות ממחקרים המעידים על התחממות גלובלית כתוצאה מזיהום תעשייתי.

 

להחלטה גם השלכות כלכליות. "אנו מבקשים להבטיח שארה"ב תמשיך להוביל את האנושות לגילויים מדעיים ופריצות דרך טכנולוגיות". בתפישתו הכלכלית של ממשל אובמה, מחקר פירושו כסף. התכנית הכלכלית של אובמה הקציבה יותר מ-15 מיליארד דולר למחקר מדעי, ופתיחת צינורות המימון למעבדות העוסקות בתאי גזע תאפשר הזרמת כסף למעבדות ולחברות תרופות, כסף שחסר להן בשמונה השנים השחונות של הגבלת המימון. הבורסה בניו יורק כבר הגיבה להחלטה ומניותיה של חברת "גרון" (Geron Inc.) הגיבו בעלייה של 16%. חברה זו זכתה בינואר במכרז ממשלתי לביצוע ניסוי ראשון בארה"ב בהזרקת תאי גזע לבני אדם.

 

בחודשים הקרובים יוסיפו המתנגדים להחלטה והמצדדים בה להיאבק על ההקשר הציבורי שבו תובן. למתנגדים למחקר בתאי גזע חשוב להציג את הדברים כך שאובאמה יצטייר כמי שמעודד הפלות ונותן למדענים יד חופשית שתביא להתדרדרות מוסרית. לממשל אובמה חשוב להציג את קודמיהם בשלטון כמתנגדי הנאורות והקידמה, אשר הופכים כל נושא מדעי שאינו משתלב עם השקפת עולמם לסוגיה מוסרית מטרידה.

 


תאי גזע. המילה האחרונה היא הפקת תאים בוגרים המתנהגים כמו תאי גזע עובריים  (צילום: רויטרס, באדיבות ג'ולי בייקרמבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד)

 

והמדע ממשיך להתקדם...

 

בינתיים, המדע מייצר התפתחויות משלו. ההוראה החדשה של הבית הלבן ודאי משמחת את המדענים, אך במידה רבה תאי גזע עובריים הם החדשות של השנה שעברה. בינואר 2008 דיווחו שתי קבוצות מחקר על הצלחה בפיתוח תאי גזע רב תכליתיים (iPS – Induced Ploripotent Stem Cells). אלו תאים בוגרים, כמו אלה המצויים בגופו של כל אדם, שניתן לגרום להם להתנהג כמו תאי גזע, כלומר, להתפתח לכל סוג רקמה בגוף.

 

באמצעות השיטה, מקווים יום אחד להוציא תא מגופו של חולה, להפוך אותו לתא המתחלק לתאים שחסרים בגוף בגלל המחלה, ולהזריק אותו בחזרה לחולה. כך יתחדש מאגר התאים בגוף והמחלה תיסוג. בשיטה החדשה אין צורך בעוברים כלל.

 

אין זה אומר שלצעד שעשה אובמה אין חשיבות מדעית. המחקר בתאים רב תכליתיים עוד צריך לעבור כברת דרך בטרם יהפוך לישים בעולם הרפואה והמדענים רחוקים מלזנוח את הכיוון של תאי גזע עובריים.

 

חשוב לציין שכדי לתת למדענים חופש מוחלט, צריך ממשל אובאמה לעבור משוכה נוספת. תיקון לחוק של הקונגרס האמריקני מ-1995 אוסר על יצירת עוברים לצורכי מחקר. כלומר, חוקרי תאי גזע יאלצו לעבוד עם עוברים שנוצרו למטרות אחרות, כמו בהפריה חוץ-גופית שבה נוצרים כמה עוברים ורק אחד ממשיך להתפתח לתינוק. כמו כן יעשה שימוש בעוברים המוצאים מגוף אימם בהפלה. אנשי אובמה כבר הודיעו כי הם מתכוונים לעגן את מדיניותם בחקיקה מתאימה וכי בעתיד ישקלו אף לבטל את התיקון האוסר על יצירת עוברים לצורכי מחקר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים