שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

"עוגת השבוע": מאפינס בננות ועוגת תפוחים

יעל גרטי מכינה שני מתכונים מתוך הספר החדש "עוגת השבוע": עוגת תפוחים ותבלינים מנצחת – ומאפינס בננות, דבש ותמרים, פשוט מעולים

אפתח בווידוי: לפני חמש וחצי שנים לא ידעתי לאפות אף עוגה. מעט אחרי שהצטרפתי לפורום האוכל של ynet, התחלתי לאפות. גורו-העוגות שלי באותם ימים היתה דנה מזור, הידועה בכינוי דנה 20; בחורה מקסימה, נשואה ואם לשני ילדים, המתגוררת ברמת גן. מזה שמונה שנים מנויה דנה על שבועון "לאישה", ומתוכו היא מנסה, כך מתברר, 50% ממתכוני "עוגת השבוע" - ומביאה את המומלצים שבהם לחבריה בפורום.

 

בעזרתה של דנה שליתי באותם ימים את העוגות הטובות ביותר מבין אלפי דפי הפורום, וחברה טובה שלי, שעבדה איתי באותה תקופה, מספרת שוב ושוב איך הבאתי עוגות למשרד במשך 17 ימי עבודה ברציפות, מתוך אותו טירוף-אפייה שתקף אותי (ולא נטש מאז).

 

דנה, כך מתברר, מתייקת את כל מתכוני "עוגת השבוע" בשני קלסרים עבי-כרס, מסודרים לפי תאריכים (וזוכרת את כל העוגות שהכינה לפי תקופות ואירועים בחייה), פונה למערכת כשדבר-מה אינו ברור במתכון – ושולחת מייל-תשבחות כשעוגה מתוך השבועון עולה יפה. "הגיע הזמן! איך לא חשבו על זה קודם?", הגיבה דנה כשסיפרתי לה אודות הספר החדש, המרכז מבחר מתכונים מתוך "עוגת השבוע" של 'לאישה', "אם הם לא היו עושים זאת, הייתי כורכת בעצמי את כל המתכונים שצברתי".

 

כולן היו בנותיה: כשהקראתי לה בטלפון את רשימת העוגות שבספר, זכרה דנה את כל העוגות שהכינה – וידעה לומר לי איזו עוגה מומלצת - ואיזו פחות. לציונים הגבוהים ביותר מבין המתכונים שבספר זכו אצלה פרלינים של שוקולד במלית מרציפן וג'ינג'ר, עוגת דבש קלאסית עם אגוזים, עוגת תבלינים ותפוחים (ראו מתכון בהמשך), עוגת גבינה וצימוקים, עוגת שוקולד ה-150, טארט לימון כפול, טארט אגסים ביין, שקדים ושוקולד; פאי שוקולד וטארטלטים במלית לימון עם מרנג.

 

הספר מסודר לפי קלות ההכנה: "כמעט בלי עבודה" (5 דקות עבודה), "עוגות קלות מאוד" (עד שעה וחצי), "טארט, שוקולד ועוד" (עד 5 שעות) ועוגות מפוארות מאוד (יותר מיום), כשלכל מתכון ומתכון מצורפת תמונה. על המתכונים חתומה חבורת האופות הנהדרות של "לאישה", לצד אורחים אחרים.

 

לכבוד צאת הספר אני שמחה לשתף אתכם בשני מתכונים מוצלחים שהכנתי מתוכו, הראשון התבסס כבר מזמן במטבחי הקט – ואת השני הכנתי כעת לראשונה.

 

עוגת תפוחים ותבלינים

מתכון של מיכל לוי-אלחלל

 

עוגה עשירה בטעמים – ופשוט מדהימה.

 

הקפידו נא להוציא חמאה מן המקרר מבעוד מועד. במתכון המקורי מצוין שיש להכין את העוגה בתבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ, אני מכינה אותה מזה שנים אחדות בתבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ.

 

המרכיבים (לתבנית בקוטר 24-26 ס"מ):

2 כוסות (280 גרם) קמח

1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה

1 כפית קינמון טחון

1 כפית אגוז מוסקט טחון

1 כפית ציפורן טחון

1/2 כפית מלח

200 גרם חמאה, רכה

2 כוסות (400 גרם) סוכר

4 ביצים מס' 1

1/4 כוס ברנדי או קלבדוס (ברנדי תפוחים)

1 כפית תמצית וניל איכותית

3 תפוחי עץ גדולים מזן גרני סמית' (ירוקים-חמצמצים), מגולענים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

1 כוס (100 גרם) אגוזי פקאן טבעיים, קצוצים

 

לשימון: מעט חמאה מומסת


(צילום: דני לרנר)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (175 מעלות) ומשמנים את התבנית במעט חמאה מומסת.
  2. שמים בקערה קמח, אבקת אפייה, קינמון, אגוז מוסקט, ציפורן ומלח ומערבבים היטב, עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  3. מקציפים חמאה וסוכר כ-2 דקות, במהירות גבוהה, עד שמתקבל קרם בהיר.
  4. מוסיפים את הביצים, זו אחר זו, תוך ערבול איטי, עד שהן נטמעות בעיסה.
  5. מוסיפים ברנדי/קלבדוס ותמצית וניל ומערבבים ידנית.
  6. מוסיפים בהדרגה את תערובת הקמח ומערבבים ידנית לעיסה אחידה.
  7. מוסיפים תפוחים ואגוזי פקאן ומערבבים ידנית, עד שהם נטמעים בעיסה.
  8. יוצקים את העיסה לתבנית ואופים 50 דקות (אצלי זה לקח 60-70 דקות, י.ג.), עד שהעוגה מזהיבה-משחימה וקיסם הננעץ בה יוצא יבש, או כשעליו פירורים יבשים. מצננים קלות ומגישים.

 

מאפינס דבש, בננה ותמרים

מתכון של דנית קימל

 

מאפינס קלים להכנה ופשוט מעולים.

 

הקפידו נא להוציא חמאה מן המקרר מבעוד מועד. גודל הבננות לא היה מצוין במתכון, אני השתמשתי ב- 3 בננות קטנות, במשקל כולל נטו (ללא קליפה) 280 גרם. הקפידו לבחור בננות רכות ובשלות, אך חלילה לא רקובות. אני מעכתי את הבננות בעזרת ממעך-פירה, אך ניתן גם לרסקן באמצעות מזלג או לשלב בין מזלג/ממעך ומקצף חשמלי.

 

השתמשתי בתמרים מזן מג'הול, ניתן גם להשתמש בתמרים מזן חלאווי או חדראווי.

 

אל נא תוותרו על תוספת האגוזים שיש לפזר במרומי המאפינס לפני האפייה, זהו השוס של המתכון. אני השתמשתי בסוכר חום דמררה לזרייה.

 

המרכיבים (ל-12 מאפינס, בתבנית שקעים גדולים):

300 גרם (2 כוסות + 2 כפות) קמח

1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה

1 כפית שטוחה קינמון טחון

150 גרם חמאה, רכה

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

2 ביצים מס' 1

2/3 כוס (240 גרם) דבש

2 בננות גדולות בשלות, קלופות ומעוכות במזלג

8 תמרים מיובשים, מגולענים וקצוצים דק

לזרייה:

1/2 כוס (50 גרם) אגוזי פקאן טבעיים, קצוצים דק

1 כף סוכר (רגיל/דמררה)

1/2 כפית קינמון טחון

 

לשימון: מעט חמאה מומסת

 

כלים: תבנית מאפינס (רצוי מסיליקון) או תבנית שקעים, מנג'טים (גודל 4) – לא חובה


(צילום: שחר פליישמן)

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות, משמנים היטב את השקעים או משמנים ומניחים בהם מנג'טים.
  2. מערבבים בקערה קמח, אבקת אפייה וקינמון. מניחים בצד.
  3. מקציפים חמאה וסוכר במהירות גבוהה עד לקבלת לקרם אחיד.
  4. מוסיפים ביצים, זו אחר זו, ומקציפים קצת לאחר כל הוספה.
  5. מנמיכים את מהירות המערבל/המקצֵף לבינונית ומוסיפים דבש.
  6. מוסיפים בננות מעוכות ותמרים קצוצים, ומערבבים ידנית.
  7. מוסיפים את תערובת הקמח ומערבבים ידנית לעיסה אחידה. בעזרת כף, ממלאים את שקעי התבנית בעיסה, עד ל- 3/4 גובהם.
  8. הזרייה: מערבבים בקערה קטנה אגוזים קצוצים, סוכר וקינמון וזורים על העיסה שבשקעים. אופים 25-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במאפינס יוצא יבש. מוציאים מהתנור ומשהים לצינון קצר. מחלצים את המאפינס מהשקעים ומגישים.

 

"עוגת השבוע", בהוצאת "ידיעות אחרונות", "ספרי חמד" ו-"ספריית לאישה", המחיר: 98 שקלים, להשיג בחנויות הספרים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר
צילום: דני לרנר, יוסי סליס
מומלצים