שתף קטע נבחר

"ילדים לאבות מבוגרים - פחות אינטליגנטים"

רוצה ילדים? כדאי שתזדרז. מחקר חדש שבדק יותר מ-33 אלף ילדים מצא כי אלה שנולדו לאבות מבוגרים תפקדו פחות טוב במבדקים קוגניטיביים. ההשערה: הזרעונים עוברים מוטציות הפוגמות בהתפתחות הילד

השעון הביולוגי מתקתק גם אצל הגברים: מחקר חדש מגלה כי קיים פער בהתפתחותם של ילדים לאבות מבוגרים. ההשערה היא כי הזרעונים הגבריים עוברים שינויים שינויים גנטיים עם הזמן שעשויים לגרום לעיכוב בהתפחות מוחם של הילדים. המחקר פורסם בכתב העת PLoS Medicine בגליון האחרון.

 

 

גיל ההורות הולך ועולה בארצות המפותחות, בעיקר בשל התקדמות הרפואה וטיפולי הפוריות והן בשל השאיפה להגשמה מקצועית אצל ההורים עוד לפני הקמת המשפחה. עד כה מקובל היה שמידת פוריות האישה נמצאת בירידה תלולה החל מסביבות גיל 35 ואילך, אלא שמיתוס המאצ'ו הגברי האציל על מידת פוריות הגבר יכולת אין קץ. ויש גם דוגמאות למכביר - כך למשל הפנטומימאי צ'ארלי צ'פלין הביא לעולם את בתו הצעירה כשהיה בן 70, בעוד שלצייר פאבלו פיקאסו נולדה בת כשהיה בן 67.

 

בשנים האחרונות היינו עדים למספר אמהות שפרצו גבולות בגיל ההורות: אשתקד הפכה תושבת הודו בת 70 לאם המבוגרות בעולם לאחר שילדה זוג תאומים יחד עם בעלה בן ה-77. ההריון המבוגר הקודם שנרשם בהיסטוריה האחרונה היה של הרומניה אדריאנה איליאסקו שהפכה לאם בשנת 2005 והיא בת 67.

 

אבל לא רק בעיות פוריות עומדות בדרכם של הורים מבוגרים: גיל האם ידוע גם כגורם סיכון להתפתחות מומים מולדים רבים אולם גם גיל אב מתקדם קשור לבעיות בריאותיות הכוללות סיכון מוגבר לאוטיזם, סכיזופרניה, מאניה דפרסיה ומומים מולדים. שורה של מחקרים אחרים שנערכו בקנדה, בארה"ב ובדנמרק הראו שגילו המבוגר של האב הפוטנציאלי עלול לגרום לגמדות ולמומים קשים בעובר, בעיקר בגפיים. עם זאת טרם נבדקה לעומק השפעת גיל ההורים על ההתפתחות המוחית של הילד, עד למחקר זה.

 

במחקר החדש בדקו צוות החוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה נתונים אודות 33,437 ילדים שנולדו בין השנים 1959 עד 1965 בארצות הברית. הוריהם היו בגילאי 15 שנים עד 65. כל ילד עבר שורה של מבדקים קוגניטיביים בגיל 8 חודשים, 4 שנים ו-7 שנים. החוקרים התחשבו במצב הסוציו-אקונומי של המשפחה הכולל הכנסה והשכלת ההורים.

 

מהמחקר עלה כי ככל שעלה גיל האב, כך עלה הסיכוי של הילד להישגיות נמוכה במבדקים הקוגניטיביים. מנגד, גיל האם לא השפיע על הציונים שהשיגו הילדים במבדקים הקוגניטיביים.

 

כשהאמא מבוגרת - יש דווקא יתרון לילד

מחקרים קודמים כבר הראו כי ילדים לאמהות מבוגרות מתפקדים דווקא טוב יותר משום שהם חווים סביבה ביתית חמה יותר. אולם על פי המחקר החדש, אין המצב דומה אצל האבות. לדברי החוקרים ייתכן שגורמים גנטיים קשורים לכך. כך למשל, קיימות הוכחות לכך שהזרעונים עוברים מוטציות ככל שגיל האב מתקדם יותר, מה שעשוי להשפיע על ההתפחות המוחית של הילדים.

 

"גיל ההורים הולך ונהיה גבוה יותר בארצות המפותחות", ציין ראש צוות החוקרים, ד"ר ג'ון מקגארת, "העובדה הזו צריכה להביא לקידום מודעות ההורים להשלכות הקיימות של הורות בגיל מאוחר".

 

על אף תוצאות המחקר, הסביר מקגארת כי לא ניתן להסיק האם ההורות המבוגרת משפיעה על ההתפחות המוחית מאוחר יותר בחיי הילד. "המחקר בדק את הילדים רק עד גיל 7 שנים", הסביר מקגארת, "ייתכן כי מאוחר יותר בחייהם מצליחים הילדים להדביק את הפער בהישגים המוחיים".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ככל שאתה מבוגר יותר, הילד שלך יהיה פחות אינטיליגנטי
צילום: ablestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים