שתף קטע נבחר

חיים חדשים למחשב הישן

המחשב החדש שלכם מונח על השולחן, צעיר ומלא עזוז. בפינה מונח המחשב הישן שלכם, חסר שימוש. לזרוק אותו הרי אתם לא רוצים, אז למה הוא ישמש בכל זאת? בכתבה הזו ניתן כמה רעיונות וטיפים שיעזרו ליישם אותם

זה קרה - קניתם מחשב חדש, התקנתם עליו את התוכנות והעברתם את כל המוזיקה והמסמכים שלכם, ועכשיו נשאר רק להחליט מה עושים עם המחשב הישן.

 

כן, אפשר לזרוק אותו, או למחזר (נתייחס לכך בהמשך). אפשר גם לתרום אותו למישהו, או לתת אותו לילדים (אם יש לכם) או לנכדים (כנ"ל), בהנחה שאין להם כבר מחשב חדש יותר. אבל אם מדובר במחשב טוב ששירת אתכם בנאמנות, ואתם רוצים שיישאר בסביבה, יש הרבה דברים אחרים שאפשר לעשות איתו.

 

בכתבה הזו נזכיר כמה שימושים אפשריים ונספק הצעות וטיפים שיעזרו לכם להחליט ולבצע.

 

צרו מחשב גיבוי

אחד השימושים המקובלים למחשב ישן הוא להעמיד אותו בפינת החדר, כגיבוי למחשב החדש למקרה שיתגלו בו בעיות. כל "החומר" שלכם כבר עליו, התוכנות מותקנות, ובסך-הכל אתם יודעים שהוא יכול לעשות את העבודה - הוא עשה אותה עד עכשיו. בסופו של דבר, בעוד כמה חודשים, תגלו שהמחשב החדש שלכם תקין ומתפקד ועם הישן לא עשיתם כלום.

 

זה בדיוק הזמן להשתכלל קצת: תהפכו את המחשב הישן למחשב גיבוי - בצעו גיבויים כרגיל, והקפידו להעביר את הקבצים שלכם למחשב הישן. במקרה של תקלה או קלקול, במקום למרוט שיערות, תוכלו למסור את המחשב החדש לטכנאי ולהשתמש עד לתיקון במחשב הישן, שיעמוד במצב היכון.

 

באיזו תוכנה להשתמש לגיבוי? הכי טוב להשקיע 50 דולר בתוכנת Genie Backup Manager (תוכלו להוריד תחילה את גירסת ההתנסות ולהתרשם). אם אתם מעדיפים תוכנה חינמית, לכו על JaBack.

 

מחשב לבדיקות וניסויים

מי מאתנו לא אוהב להתקין ולנסות תוכנות חדשות, לשדרג גירסאות ולערוך ניסויים שונים. זה מהדברים היותר מהנים שאפשר לעשות עם מחשב, ומצד שני - אלו בדיוק גם

הדברים שגורמים למחשב תקין בעל חומרה סבירה להפוך לעגלה חורקת, עם ביצועים בלתי נסבלים.

 

תמיד אפשר לפרמט ולהתקין הכל מחדש, אבל רובנו נעדיף פשוט להתקין פחות ולנסות פחות. גם אם סיפרו לנו שכדאי לנו מאד לנסות את Windows 7, או לעדכן לפיירפוקס 3, אנחנו נתפתה להישאר עם מערכת ההפעלה והדפדפן הקיימים, ובלבד שהכל יעבוד.

 

קנייה של מחשב חדש היא הזדמנות פז לשבור את הדפוס הישן. ברגע שהמחשב הישן שלכם מתפנה, תוכלו לפרמט ולהתקין Windows (או לינוקס, למשל) מחדש. מכאן ולהבא, תוכלו להתקין עליו מה שתרצו ללא חשש, ובמקרה הצורך פשוט לפרמט.

 

המהדרין משתמשים בתוכנה כמו Symantec Ghost כדי ליצור "צילום" של המערכת מייד אחרי ההתקנה ולשחזר אליו בקלות ובמהירות כל פעם שיש בעיות. לרשימה של אלטרנטיבות (מסחריות וחופשיות) לתוכנה של סימנטק.

  

עשו למישהו את היום

אם לא מתחשק לכם להתעסק יותר מדי עם המחשב הישן ואתם רוצים פשוט להיפטר ממנו, הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות הוא לתת אותו למישהו. גם אם הוא נראה לכם ישן ולא מושך, הניחו שכמעט כל מתנ"ס, עמותה ומלכ"ר ישמחו לקבל אותו (בעיקר אם הוא תקין ואם טרחתם לנקות אותו מהאבק לפני המסירה).

 

תוכלו, למשל, לתרום אותו לילדים חולים דרך עמותת תללי"ם, למשפחות נצרכות דרך הגמ"ח הירושלמי עזר-יוכבד (02-5387329), לקשישים בעזרת מועדון רוטרי כפר-סבא, ואלו רק דוגמאות. ואם אתם ממש להוטים להיפטר ממנו ומחפשים מישהו ש"רק ייקח" נסו לפרסם מודעה באתר אגורה. אם המחשב תקין, הטלפון לא יפסיק לצלצל.

 

וכמובן, אתם יכולים להיות נחמדים ממש - לקחת את המחשב החדש לבית הדודה או הסבתא, להתקין ולהדריך, ללמד אותה לגלוש ולהתכתב באימייל עם הנכדים.

 

העמידו שרת קבצים

אם כבר יש לכם רשת ביתית, קווית או אלחוטית, למה שלא תחברו אליה את המחשב הישן ותהפכו אותו לשרת קבצים? מחשב כזה, מרגע שהוגדר, אפילו לא צריך מקלדת ומסך - הוא ישמש כמעין כונן חיצוני שישרת את שאר המחשבים בבית, ויגיש להם על-פי צורך דרייברים, קבצי התקנה, והעתקים זמינים של קבצים ומסמכים ישנים שגיביתם ומחקתם מהמחשב העיקרי.

 

כל מה שצריך לעשות הוא לבצע קליק ימני על סמל הכונן של שרת הקבצים, להקליק על אפשרויות (Properties) ואז על הלשונית שיתוף (Sharing). בחלון הזה תמצאו הפניות למסמכי העזרה הדרושים - זה לא מסובך וייקח לכם כמה דקות להתגבר על העניין.

 

הדבר היחיד שכדאי להביא בחשבון הוא ש-Sharing על כוננים עלול ליצור פרצות אבטחה. אם אינכם בטוחים שאתם יודעים כיצד להתגונן, אל תאחסנו מסמכים אישיים על שרת הקבצים.

 

פנקו את עצמכם עם מרכז מדיה והורדות

מעבר למחשב חדש הוא הזדמנות פז להפוך את המחשב הישן שלכם לתחנת הורדות ו/או מרכז מדיה. תוכלו לאחסן עליו קבצי וידאו, אודיו ותמונות, ולנגן ולהציג מכל מחשב;

להתקין עליו תוכנות שיתוף הקבצים החביבות עליכם ולהוריד קבצי מדיה ישירות אליו. זה נוח וזה מוריד עומס מהמחשב העיקרי.

 

בהוצאה של מאות שקלים בודדות, תוכלו לחבר אותו לטלוויזיה שלכם. תזדקקו ליציאת טלוויזיה (לרוב המחשבים מהשנים האחרונות יש, ואם לא אז אפשר לקנות כרטיס מסך מתאים תמורת כמה עשרות שקלים), ולכרטיס TV Tuner אם תרצו להקליט תוכניות טלוויזיה ישירות לכונן. כדי לשלוט בכל התכונות בצורה פשוטה ונוחה, תוכלו להתקין על המחשב את גירסת ה-Media Center של Windows XP, או מוצר תוכנה כמו MediaPortal החינמי. תוכנה פופולרית נוספת היא XBMC. ואם אתם אוהבים גם לשתף עם החברים שלכם, אז BOXEE הישראלית תצא בקרוב בגרסה ל-Windows.

 

אם המחשב הישן תופס מעט מקום ולא מרעיש, תוכלו להעביר אותו לסלון. אם אתם מעדיפים להשאיר אותו בחדר העבודה או במרפסת, תוכלו לחבר אותו לטלוויזיה באלחוט - יש קיטים ייעודים לשם כך והם כבר לא מאד יקרים.

 

למצוא חייזרים ותרופה לסרטן

בקרוב ימלאו 10 שנים לפרוייקט SETI@home, שמאפשר לאנשים לרתום את כוח המחשוב המיותר שלהם למציאת אותות חיים של ציוויליזציות אחרות.

 

הרעיון, שנהגה באוניברסיטת ברקלי-קליפורניה, פשוט מאד: רוב המחשבים בעולם משתמשים במהלך רוב הזמן באחוזים קטנים מכוח העיבוד שלהם. מודל המחשוב שהיום מקובל לכנות בשם "Grid Computing", מאפשר לאסוף את זמן-המעבד של אותם מחשבים, ולרתום אותו למשימה משותפת. כל מה שצריך לעשות הוא להוריד את התוכנה ולהתקין אותה; בכל פעם שהמחשב שלכם לא בשימוש, תוכנת SETI תעזור לנתח את נתוני הרדיו-טלסקופים של ברקלי.

 

קרוב ל-3 מיליון מחשבים אישיים (עם עוצמת מחשוב כוללת של מחשב על אחד, בערך) כבר מריצים את BOINC, תשתית התוכנה עליה מתבססים SETI וכ-30 פרוייקטים דומים. ביניהם, למשל, Folding@home, שמנתח נתוני גנים שיכולים לסייע למציאת תרופות לסרטן, אלצהיימר, פרקינסון ועוד.

 

כאן תוכלו למצוא רשימה של הפניות לפרוייקטים דומים מבוססי BOINC, כדי לבחור במה תרצו לקחת חלק.

 

הרצת משחקים ישנים

אם אתם מתגעגעים למשחקי המחשב של פעם, המעבר למחשב חדש הוא הזדמנות לפנק את עצמכם במכונת משחקים ישנה-חדשה. התקינו על המחשב הישן את MAMEUI  ותוכלו לשחק בכל (או רוב) המשחקים מימי האטארי והסגה, הקומודור והאמיגה, וגם רוב המשחקים למחשבי Apple, ל-PC ולקונסולות המשחק, ולא פחות חשוב - למכונות המשחק של עידן הארקייד.

 

אם שמות כמו Space Invaders, סופר מריו, נסיך פרס, דונקי קונג או Galaga, מעוררים בכם גלי נוסטלגיה, זהו תענוג שאתם פשוט חייבים לעצמכם.

 

מחזרו אותו

אם הגעתם למסקנה שפשוט אין לכם מה לעשות עם המחשב הישן ואין לכם שום חשק להתעסק איתו, עדיף לפחות למחזר. עיריות ורשויות מקומיות רבות מפעילות כיום מרכזי איסוף לפסולת אלקטרוניקה. תוכלו למצוא רשימה שלהן באתר המשרד להגנת-הסביבה. אפשרות נוספת היא לגלוש לאתר של חברת סנונית שמתמחה במחזור חומרת מחשב ומפעילה נקודות איסוף בכל רחבי הארץ. באתר אפשר למצוא פרטים, כתובות וטלפונים של אנשי קשר.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים