שתף קטע נבחר

נתניהו: ייקח זמן עד שספינת המשק תשנה כיוון

ראש הממשלה המיועד כינס את ראשי המשק, בהם יצחק תשובה, לב לבייב, גליה מאור ואלי הורוביץ, כדי לדון בדרכים להתמודדות עם המצב הכלכלי. תשובה: "אני בא לכאן אופטימי"

ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו כינס אתמול בערב (א') במלון קראון פאלזה שבמגדלי עזריאלי בתל אביב את ראשי המשק כדי לקבל סקירה על מצב המשק ודרכים להתמודדות עם המצב הכלכלי. במשך הדיון מיעט ראש הממשלה המיועד מלדבר והותיר את הבמה להתבטאויות בכירי המשק.

 

בין המשתתפים במפגש: הטייקונים יצחק תשובה, לב לבייב ועידן עופר, מנכ"לית בנק לאומי גליה מאור, יו"ר טבע אלי הורוביץ ונשיא מוטורולה אלישע

ינאי. בעלת השליטה בבנק הפועלים, שרי אריסון, ובעל השליטה בקבוצת איי.די.בי, נוחי דנקנר, לא הגיעו לכינוס מהצד המארח השתתפו החשב הכללי לשעבר ירון זליכה, המשמש כיועץ לביבי, ועו"ד יעקב נאמן, המיועד לתפקיד שר המשפטים.

 

בפתח הדיון אמר נתניהו: "ייקח זמן עד שספינת המשק תשנה כיוון. אני מבקש מכם ומאיתנו לעשות כל מאמץ לצמצם את התפשטות האבטלה. הבעיה החברתית הגדולה ביותר היא האבטלה. גם אם לא ניתן לשמור על כל עובד ועל כל מפעל, נעשה את המאמצים כדי לשמר את מקומות העבודה ולעשות תפנית מהצניחה. אני מקווה להקים פורום משולב של גורמי כלכלה וחברה, כדי לגבש מנהיגות חברתית-כלכלית שתענה על המשבר".

 

תשובה אופטימי

יצחק תשובה אמר לפני הדיון: "אין לי ספק שאפשר לצמצם את האבטלה ולייצר מקומות עבודה חדשים. אני בא לכאן אופטימי. אני אדם אופטימי מטבעי". בנוסף, אמר תשובה כי לדעתו עדיפה הקמת ממשלה רחבה על פני הקמת ממשלה צרה. עוד הוסיף תשובה בדיון, כי "הממשלה החדשה חייבת ליצור מקומות תעסוקה לעובדים, ופרוייקטים לאומיים בתחום התשתיות".

 

מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור, אמרה בדיון כי "צריך לטפל במשבר בכלים שונים מהרגילים וזו הזדמנות פז לשינויים מבניים. על הממשלה להגדיר פרוייקטים כבעלי חשיבות לאומית". מנכ"ל הראל, יאיר המבורגר, אמר כי "הממשלה חייבת לטפל בפיתרון בעיית האג"ח הקונצרני, לפעול בחקיקה להבטיח פיתרון לחברות שזקוקות לדחייה במועד הפירעון, אחרת לא נפתור את הבעיה".

 

מנכ"ל מזרחי-טפחות, אלי יונס, קרא לשימוש בערבויות המדינה לעידוד פרוייקטים בתחום התשתיות. שלמה דברת קרא לסייע לתעשיית ההיי טק, כיוון שזה התחום בו ישראל מובילה ואסור לאבד זאת.

 

מנכ"ל סלקום, עמוס שפירא, דיבר על השקעה בתחום החינוך ואמר לאחר הדיון: "כנשיא אגודת הידידים של אוניברסיטת תל אביב, ביקשתי מנתניהו שיקים מתקני חינוך. אחת ולתמיד, רצוי שראש ממשלה שנבחר יקיים את מה שאמר לפני הבחירות. כשמדובר על השקעה בתשתיות, אין תשתית יותר מובהקת וחשובה יותר מחינוך ומהחזרת המוחות שברחו מישראל".

 

נשיא מוטורולה, אלישע ינאי, אמר לאחר הדיון כי הוא הציע להקים קרן לעידוד השקעות הון, שתשקיע בהון האנושי וקרא לדאוג לתעסוקה לאלפי הסטודנטים שיסיימו בקרוב את לימודיהם האקדמיים. ינאי אמר ל-ynet: "אני מציע תוכנית של חונכות: הממשלה תישא בהוצאות השכר של אותם בוגרים, במקום לשלם להם דמי אבטלה, והתעשייה תאמץ אותם, תיתן להם מקומות עבודה ותממן את הכשרתם". ינאי הדגיש כי מדובר בתוכנית זמנית לשישה חודשים.

  

עוד הציע ינאי תוכנית לשימור מס, במסגרתה יקבלו המעסיקים הנחה בתשלום המס, אותו יחזירו לאחר מכן למדינה באמצעות העסקת עובדים חדשים ותשלום מס עבורם.

 

להגדיל את כוח הקנייה של מקבלי השכר הנמוך

נשיא לשכות איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, הציע לנתניהו להגדיל את כוח הקנייה של מקבלי השכר הנמוך, כחלופה למס הכנסה שלילי. לין קרא לאמץ את העיקרון לפיו שכר המינימום יהיה בפועל שווה לשכר הנטו על ידי "הקטנת דמי הביטוח הלאומי ומס הבריאות, מ3.5% ל-1%, כך שבשכר ברוטו של כ-5,000 בחודש, כשהמס המירבי לא יעלה על 50 שקלים".

 

כמו כן מציע לין, להקפיא את תעריפי חברות החשמל, המים והרשויות המקומיות לתקופה של 5 שנים, ולצמצם את המגזר הציבורי, ללא פיטורים באמצעות הפעלת מנגנון של פרישה מרצון, בנוסף לחיסול חריגות השכר באמצעות חקיקה והעמקת הפיקוח.

 

את הגדלת האשראי במשק, מציע לין לבצע באמצעות חיזוק הגופים החוץ בנקאיים, דוגמאת חברות הפקטורינג (המעניקות מימון מיידי על בסיס חובות שעתידים להיות משולמים לחברה המבקשת מימון, תמורת פרמיה) והעמדת מקורות אשראי על ידי בנק ישראל, או באמצעות ערבות מדינה".


פורסם לראשונה 15/03/2009 18:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו. מגבש פורום משולב
צילום: גיל יוחנן
יצחק תשובה. אדם אופטימי מטבעי
מומלצים