שתף קטע נבחר

ח"כ חרמש מזהיר: אין הצדקה לפעילות עוף העמק

ועדת הכספים דנה בסיכויי ההצלחה של מפעל עוף העמק: בעוד שבהסתדרות טוענים כי ניתן להציל את המפעל אם יכוסו חובותיו, הזהיר ח"כ חרמש מהזרמת כספי ציבור למפעל. ובינתיים, מכירת המלאי איפשרה לשלם לעובדים משכורות

ועדת הכספים דנה הבוקר (יום ב') בעתידו של מפעל עוף העמק ברמת ישי. במהלך הדיון עלו הערכות סותרות באשר לסיכויי המפעל להצליח מבחינה כלכלית, גם לאחר הסדרת חובותיו.

 

 

רמי לוי, בעל רשת שיווק השקמה, אמר בדיון כי הוא מוכן לרכוש את המפעל ולהשקיע בו 10 מיליון שקל לכיסוי התחייבויותיו. זאת, בתנאי שייגבו יתר החובות, ובהם חוב בסך 25 מיליון שקל של אחד מבעלי המפעל. לוי ציין, כי הוא מצפה מהמדינה להשלים את יתרת החובות, שהיקפם הכולל עומד על  47 מיליון שקל. הוא הוסיף, כי בשלב מאוחר יותר יהיה מוכן להשקיע בפיתוח המפעל 15 מיליון שקל נוספים.

 

בוועדה התברר כי החוב בסך 25 מיליון שקל הוא של אמנון אריאל מבאר טוביה, שרכש לא מכבר 75% מהמפעל. מנהל המפעל, שוקי עוגן, טען שגם הבעלים הוא חדל פירעון וספק אם ניתן לגבות ממנו את הכסף.

 

היועץ הכלכלי של יו"ר ההסתדרות, זאב חושינסקי, אמר לוועדה כי לאחר שבדק את ספרי החשבונות של המפעל, הגיע למסקנה כי יש לו תוחלת חיים - לאחר ניכוי החובות. לדבריו, רוב החובות הם לבעלי המניות, בהיקף מוערך של כ-30 מיליון שקל. הוא ציין, כי ההסתדרות קיימה מגעים עם האוצר ואגף התקציבים באוצר ולא שלל אפשרות של עזרה, אבל טרם סיפק תשובה מחייבת.

 

לדבריו, האוצר יכול וצריך לסייע במתן ערבות מדינה למגדלים כדי שימשיכו לספק עופות לשחיטה, למרות החובות כלפיהם שטרם נפרעו. חושינסקי קרא לוועדה להפעיל לחץ על האוצר כדי שיגיש את הסיוע המתאים.

 

נציג האוצר בדיון אמר כי במשרד לומדים את הנושא.

 

מגדלי העופות: להקים משחטה אחרת

יעקב כהן, מזכיר איגוד מגדלי העופות, הציע בדיון רעיון חלופי, במסגרתו תסייע המדינה להקים משחטה אחרת על קרקע זולה יותר, שתהיה מקור פרנסה גם למגדלים. הוא הדגיש כי החוב של המפעל בסך 12 מיליון שקל למגדלי העופות, שהם קיבוצים ומושבים, עלול למוטט את המגדלים אם לא יקבלו את הכסף. זאת, מאחר והם עצמם חייבים לבנקים את האשראי שקיבלו.

 

ח"כ שי חרמש (קדימה), חבר קיבוץ כפר עזה ולשעבר ראש המועצה האזורית שער הנגב, התייחס לסיכויי ההצלחה של הקמת מפעל חדש ואמר שיש כיום בארץ עודף של כושר שחיטה. חרמש צבר בעבר ניסיון במשבר חמור יותר שפקד את משחטת עוף קור.

 

חרמש העריך, כי אין הצדקה להמשך פעילות מפעל עוף העמק במתכונתו הנוכחית, ואמר כי גם אם יימחקו כל חובותיו אין לו סיכוי להצלחה כלכלית. חרמש הזהיר, לפיכך, מהזרמת כסף ציבורי למפעל, שבעקבותיו יבואו משחטות נוספות וידרשו סיוע.

 

חרמש קרא להפריד בין בעיית שיקום מפעל, שלטענתו לא צריכה להיות באחריות המדינה, לבין בעיית התעסוקה של העובדים והדאגה להם, שלדבריו המדינה צריכה לסייע בפתירתה. חרמש ציין, כי מי שטוען ההיפך, כי למפעל יש סיכוי להצליח, חובת ההוכחה חלה עליו.

 

ריבלין לעובדים: ליבנו אתכם אבל אל תיכנסו לאשליה מיותרת

יו"ר הוועדה, ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד), הגיב לדברים אלה ואמר כי מדובר בפן חדש של הבעיה, ואמר כי הדבר טעון בדיקה לקראת דיון נוסף שהוועדה תקיים בסוגיה.

 

ריבלין אמר בסיכום הדיון כי גם הוא מקיים מגעים עם האוצר לגבי אפשרויות הסיוע הממשלתיות. לדעתו, ניתן להציל את המפעל באמצעות מספר צעדים שהוזכרו במהלך הדיון. עם זאת, קרא ריבלין לאוצר לבחון האם המפעל מתאים לתוכניות האוצר לסיוע לעסקים במסגרת המשבר, וכן קרא לאוצר לבחון את התוכניות מהסוג שהעלה יו"ר ההסתדרות, להקמת קרן לסיוע למפעלים במצוקה.

 

לעובדים אמר ריבלין: "ליבנו אתכם אבל אל תיכנסו לאשליה מיותרת. אמצעי הוועדה מוגבלים מול מפעל פרטי, וכשל שלא נגרם מהמצב הכלכלי". הוא קרא לאוצר להביא בחשבון נתונים שנמסרו בדיון לפיהם תשלום דמי האבטלה ל-200 עובדי המפעל, אם יפוטרו, יעלה למדינה כ-25 מיליון שקל, שמוטב להשקיע אותם כדי שיוכלו להמשיך לעבוד.

 

ריבלין ציין, כי יעביר לאוצר שורת שאלות בנושא, לקראת הדיון הבא.

 

חצי נחמה: משכורת פברואר שולמה

בתוך כך, עובדי עוף העמק קיבלו היום את משכורת חודש פברואר במזומן. זאת, לאחר שהנהלת המפעל הצליחה למכור את כל מלאי העופות במקררים ב-350 אלף שקלים במזומן, בהסכמת ההסתדרות וועד העובדים.

 

מההסתדרות נמסר, כי מדובר בהלוואת גישור שתוחזר לאחר שהעובדים יקבלו את זכויותיהם, לרבות המשכורת, במסגרת הליכי פירוק או מכירה או תביעה לביטוח הלאומי. בהסתדרות אומרים כי התשלום לעובדים מאפשר גם את המשך המאבק.

 

עוד נמסר מההסתדרות כי מחר בשעה 9:00 תתקיים פגישת נציגי ההסתדרות עם רשם האגודות השיתופיות בירושלים, שעשויה להכריע לגבי המשך התפעול של עוף העמק, באמצעות מנהל ממונה ולחילופין באמצעות מינוי כונס נכסים.

 

תגובת אמנון אריאל, מטבעוף: מצער שבמקום לעסוק בהצלת עוף העמק עוסק יושב הראש של החברה בהשמצות חסרות בסיס.חברת השיווק עוף טבע מהעמק נוהלה על ידי אנשי עוף העמק, אשר החזיקו בה בכל עמדות הניהול פרט לשיווק ולמכירות.כל ההוצאות וההסכמים נחתמו על ידי אנשי עוף העמק במשותף עם חברת טבעוף.

 

"אמנון אריאל, בעל המותג טבעוף נכנס לשותפות על בסיס מצג שווא של אנשי עוף העמק אודות עלויות הייצור והתפעול. כתוצאה ממצג השווא הפסידו אמנון אריאל ומגדלי טבעוף עשרות מיליוני שקלים, אותם יתבעו בבית המשפט".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בלי אשליות". ריבלין
צילום: דודי ועקנין
שוקי עוגן, בדיון בכנסת
צילום: דודי ועקנין
מומלצים