שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: דיבור בסלולרי פוגע בזיכרון

מחקר שנערך בארץ על-ידי אוניברסיטת בן גוריון ומהמרכז למחקר גרעיני בנחל שורק קובע: בזמן השיחה בטלפון סלולרי נפגעת היכולת השכלית של המשתמש

מחקר ישראלי חדש קובע: שימוש בטלפון סלולרי פוגע ביכולת השכלית של המשתמש בזמן הדיבור בו.

 

החוקרים קובעים כי השפעת השימוש בטלפון גדולה יותר כשהוא נמצא מול האונה השולטת במוח (האונה השמאלית אצל ימניים) והיא משתנה לאורך זמן השימוש בו.

 

החוקרים, מאוניברסיטת בן גוריון ומהמרכז למחקר גרעיני בנחל שורק, בדקו את ההשפעה של טלפונים סלולריים מסוג GSM שמופעלים באורנג‭,'‬ בסלקום ובפלאפון על היכולות השכליות (הקוגניטיביות) של בני אדם.

 

במחקר השתתפו 48 גברים. לכל אחת מאוזניהם הוצמד טלפון סלולרי, והם התבקשו לבצע מטלה הדורשת יכולת זיכרון ומחייבת שימוש בשתי הידיים. הטלפונים דימו שיחה בהספק מלא באזור שבו הקליטה גרועה.

 

בזמן המחקר פעל אצל שליש מהנבדקים רק הטלפון הימני, אצל שליש פעל רק השמאלי ואצל השליש הנותר לא פעל שום טלפון. הנבדקים לא ידעו איזה מהטלפונים משדר בזמן הניסוי, אם בכלל, ולא שוחחו בו במהלך הניסוי.

 

במהלך הניסוי הראו לכל נבדק שלושה ריבועים בזה אחר זה. בכל אחד מהם היה מצויר פרצוף במיקום מסוים מבין שמונה מיקומים אפשריים בריבוע. כל נבדק היה צריך לזכור אם הפרצוף הרביעי הופיע כבר בשלוש התמונות שראה קודם לכן. אם הופיע, היה צריך ללחוץ על מקש מסוים במקלדת המחשב ביד ימין, ואם לא הופיע - ביד שמאל.

 

מתוצאות הניסוי עולה שכאשר אנשים שכותבים ביד ימין נחשפו לטלפון סלולרי פועל שהוצמד לראשם בצד שמאל, זמן התגובה שלהם למבדק התארך באופן משמעותי לעומת נבדקים שאצלם פעל הטלפון דרך אוזן ימין או שלא פעל כלל. במחקר השתתפו רק כותבים ביד ימין.

 

ההבדלים היו בולטים יותר במהלך עשר הדקות הראשונות של הניסוי (שני המבדקים הראשונים) ולאחר מכן היו בולטים פחות.

 

מסקנת החוקרים היא שחשיפה לטלפון סלולרי משפיעה על הביצועים השכליים, והשפעתה גדולה יותר כאשר הטלפון פועל מול האונה השולטת של המוח, ושהיא תלוית זמן, כלומר משתנה במהלך זמן השימוש בטלפון.

 

"הטלפונים ששימשו במהלך הניסוי פעלו בהספק מלא, דבר שהוא לא סביר לאורך זמן ממושך בחיי היום-יום‭,"‬ אומר ד"ר רונן הראובני, ראש תחום קרינה אלקטרומגנטית במחלקה לבטיחות קרינה במרכז למחקר גרעיני נחל שורק, שהיה בין עורכי המחקר. "עם זאת, התארכות זמן התגובה למבדק שהצגנו בפני המשתתפים הייתה מובהקת אצל נבדקים שהטלפון הוצמד אצלם לצד השמאלי של הראש ונראתה בעיקר בדקות הראשונות של הניסוי".

 

עם זאת הוא הוסיף: "צריך להיזהר מהסקת מסקנות מדעיות גורפות על סמך ניסוי אחד בלבד. בכל מקרה, מכיוון שהמסקנה של המחקר שלנו היא שיש אפשרות להשפעה של טלפונים ניידים על התפקוד השכלי, יש מקום לזהירות בשימוש בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלולרי. הלך הזיכרון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים