שתף קטע נבחר

"הבנקים בעולם נהגו בחוסר אחריות". ראיון בלעדי

עו"ד דניאל פישר מציריך מעורב בכמה מהפרשות שהסעירו את הכלכלה העולמית: הוא מייצג את נפגעי הונאת מיידוף וקריסת ליהמן ברדרס, מתכנן תביעה נגד UBS בפרשת העלמות המס, ויודע להסביר מה הקשר בין כל הפרשות האפלות הללו

עורך הדין ד"ר דניאל פישר מציריך אינו מוכר לציבור הישראלי, אך הוא ממלא תפקיד חשוב בכמה מהפרשות הגדולות ביותר שהסעירו את הכלכלה העולמית בתקופה האחרונה.

 

 

משרדו של פישר, שנקרא "פישר ושות'" והוקם על ידו ב-1979, מוביל כיום ניסיון להגשת תביעה ייצוגית ראשונה מסוגה בשוויץ הקשורה בקריסת ליהמן ברדרס, משתתף בברית בינלאומית של עורכי דין המייצגים אנשים שנפגעו מהונאת הפונזי של ברנרד מיידוף, ומגן בחירוף נפש על הסודיות הבנקאית השוויצרית המפורסמת.

 

פישר, יהודי חם וסימפטי, לא נרתע ממאבקים קשים וממושכים במוסדות גדולים וחזקים, וטוען שבטווח הארוך, הבנקים יהיו חייבים לשנות את התנהלותם כדי לשקם את האמון. השבוע הגיע לישראל לביקור משפחתי ועסקי. ממרומי מגדלי עזריאלי שם התארח בלשכת המסחר האוסטרית, הוא מספר שאפילו חשב לעשות פעם עלייה, אבל היחס לעורכי דין בישראל הפחיד אותו.

 

מי הלקוחות העיקריים שלך?

 

"אני מייצג, בין השאר אנשים שנפגעו מקריסת ליהמן ברדרס ומההונאה של ברנרד מיידוף. בפרשת ליהמן, אני מייצג לקוחות בתביעה מול בנק קרדי סוויס, שאנחנו מנסים להפוך לתביעה ייצוגית ראשונה מסוגה בשוויץ. בפרשת מיידוף, אני מייצג קבוצה גדולה של אנשים פרטיים בעלי הון. קיבלתי גם בקשות לייצג בנקים, מנהלי תיקים, מוסדות צדקה וקרנות פנסיה, ואני בודק את האפשרויות. רוב הלקוחות שלי הם משוויץ, וחלקם ממקומות אחרים בעולם, בין השאר, גם ישראל".  


עו"ד ד"ר דניאל פישר (צילום: יונית מוזס)

 

כמה כסף הפסידו הלקוחות שלך מההונאה של מיידוף?

 

"כרגע, מדובר באזור ה-120 מיליון דולר. הסכום ההתחלתי להשקעה בקרן של מיידוף עמד על חצי מיליון דולר. בניגוד למקרה של ליהמן ברדרס, למשל, שבו אנשים השקיעו סכומים שונים, חלקם לא גדולים, בניסיון להרוויח כסף, כאן מדובר באנשים שהשקיעו את חסכונותיהם - משהו שונה לגמרי".

 

במקרה של ליהמן, אתה מדבר על בנקים ששיקרו ללקוחות לגבי סיכונים. אבל פרשת מיידוף היא קצת יותר מסובכת - מדובר באדם אחד, שבעצם הונה את כולם, ועשה את זה במשך שנים. מה אפשר לעשות לגבי זה?

 

"גם כאן מדובר בחוסר אחריות של בנקים - בנקים שלא בדקו את התשקיפים של הקרן, שלא עשו שיעורי בית. גם הם אחראים".

 

תיק בינלאומי - מאבק בינלאומי

לאחרונה דווח כי עורכי הדין של קורבנות מיידוף הקימו ברית גלובלית בפגישה במדריד ב-17 בפברואר. משרדו של פישר הוא אחד מ-34 חברות עורכי הדין שהשתתפו בפגישה והצטרפו לברית. בין השאר, שותפות בברית חברות עריכת דין מארגנטינה, צ'ילה, אקוודור, מקסיקו, איטליה, הולנד, אוסטריה, גרמניה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, פנמה, ארה"ב וגם שלוש חברות מישראל.

 

אתה חלק מברית בינלאומית של עורכי דין שמייצגים נפגעי מיידוף. במקום אחד ציטטו אותך אומר שבתיק בינלאומי חייבים להיאבק בצורה בינלאומית. מה המשמעות של מאבק בינלאומי כזה? מה הברית הזאת אמורה לעשות?

 

"פרשת מיידוף יצרה בלגן גדול. יש לנו מאות חוקים שונים, סמכויות שיפוטיות שונות, ואנחנו צריכים לבדוק איפה נמצא הכסף. הנקודה היא שאף אחד לא יכול לעשות הכל לבד, ומשום כך, אנחנו חייבים להחליף בינינו מידע, לשתף במומחיות, לחלוק במחקרים. אם מישהו כבר בדק את החוקים במקום אחד, אנחנו לא צריכים לעשות את זה שוב.

 

אנחנו גם מתכוונים לשתף פעולה בתביעות במקומות שונים בעולם. וגם לשתף פעולה בגיוס התקשורת. התקשורת חשובה מאוד כאן, כדי להבהיר לאנשים מה האפשרויות שלהם, וכדי להפעיל לחצים על בנקים לשתף פעולה. יש כאן גם חשיבה לטווח ארוך, שנועדה ללחוץ על בנקים לשנות את ההתנהגות שלהם.

 

מדובר כאן בשאלות של מנטליות ושל אמון. אנחנו חייבים להחזיר את האמון במוסדות הפיננסיים. וגם הרגולציה תצטרך להשתנות, להיות גלובלית יותר, והיא בוודאי תהפוך לקפדנית יותר".

 

יש טענה שפרשת מיידוף הובילה לעלייה באנטישמיות. אתה מרגיש את זה?

  

"בשוויץ לא הרגשתי שינוי. אבל מיידוף הוא יהודי, רבים מהקורבנות הם יהודים, וגם ליהמן ברדרס נחשבת לחברה יהודית - יש שם שני אחים יהודים שמילאו תפקיד חשוב בקריסה. ואפילו פרשת סטנפורד, שאינו יהודי - בסביבתו הקרובה יש הרבה יהודים. אולי כרגע אין עלייה באנטישמיות, אבל אני חושש שתהיה. ועדיין, בשוויץ עדיף להיות יהודי מאשר להיות מוסלמי".

 

פרשת העלמת המסים: "אמריקה ביצעה סחיטה באיומים"

מכל הפרשות שבהן הוא מטפל, החשובה ביותר בעיני פישר היא הסכסוך המתגלגל בין ארצות הברית לבין בנק UBS בנוגע לחשדות להעלמות מסים של אמריקנים שהפקידו כספים בשוויץ. הפרשה הכאובה מעוררת בשוויץ סערה גדולה.

 

ממשלת ארצות הברית דורשת מ-UBS להעביר לידיה את פרטי החשבונות של כ-50 אלף אמריקנים החשודים בהעלמת מס. אחרי מאבק מתוקשר, הסכים הבנק להעביר פרטים של 300 אמריקנים עשירים, אך טען, ביחד עם ממשלת שוויץ, כי העברה של פרטים נוספים תהיה עבירה על חוקי הסודיות הבנקאית.

 

שוויץ לא נחשבת כיום למקלט מס, מאחר והיא נחשבת כמשתפת פעולה עם חקירות חשדות להונאה. מצד שני, המדינה שומרת בקנאות על הסודיות הבנקאית, והפרה של הסודיות הבנקאית בשוויץ היא עבירה פלילית.

 

פישר מייצג רבים מ-300 האנשים שפרטיהם הועברו לידי ארה"ב. לטענתו, גם העברת הפרטים הזאת היתה הפרה של סודיות בנקאית, והוא מתכוון להגיש תביעה פלילית נגד UBS.

 

לטענתו, "מה שקרה עכשיו הוא שמדינות זקוקות ליותר כסף בגלל המשבר הפיננסי, ולמישהו היה רעיון ללחוץ קצת על שוויץ, וכך התחיל הסיפור, לאט אבל בטוח. ואז האמריקנים איבדו קצת שליטה, ודרשו מבנק UBS למסור לידיהם את פרטי החשבונות של 300 אנשים, תוך כדי שהם מאיימים לשלול את רישיון הפעילות של הבנק בארה"ב אם לא יעשה כן".

 

"השוויצרים אינם רגילים לסוג כזה של סחיטה באיומים, ו-UBS פשוט נכנע לזה, והעביר לאמריקנים את פרטי החשבונות של אותם אנשים, שחשבו שהם מוגנים על ידי הסודיות הבנקאית השוויצרית, בלי שום אזהרה מראש. לאנשים האלו, שרבים מהם יהודים, היה פורים עצוב מאוד".

 

"האמריקנים הכריחו את השוויצרים להפר את החוק של עצמם, אומר פישר, ומוסיף: "לא יכולתי להאמין לזה. אם היית שואלת אותי לפני חמישה שבועות אם אני מאמין שזה יקרה, הייתי אומר שלעולם לא. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של הסודיות הבנקאית שבה העבירו נתונים על חשבונות. ועכשיו גם באירופה הריחו שמשהו קורה, והם גם רוצים פרטי חשבונות".

 

לדבריו, הפרשה מסכנת רבים נוספים, ביניהם גם אמריקנים שמחזיקים חשבונות בסניפים של בנקים ישראלים בשוויץ.

 

"ישראלים - לקוחות מבוקשים"

בסיכום השיחה, אמר פישר שלקוחות ישראלים הם מבוקשים מאוד היום בבנקים בשוויץ. לדבריו, כיום יש מספר גדול – מאות, אם לא אלפים - של ישראלים בעלי חשבונות במדינה. לדבריו, לא מדובר במעלימי מס, אלא באנשים שמעדיפים את מה שיש לשוויץ להציע בתחום ההשקעות, בגלל המסורת.

 

"לא כולם הולכים לשוויץ כדי להחביא כספים. יש סיבות רבות להשקיע במדינה", אומר פישר, ומוסיף שלצד הפרסומים על הפסדי העתק של הבנקים הגדולים, יש בשוויץ בנקים פרטיים רבים שמתמודדים עם המשבר בהצלחה, ובאופן כללי המשבר לא פגע במערכת הבנקאות השוויצרית באופן דרמטי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסודיות הבנקאית הקדושה
צילום: רויטרס
תביעה ייצוגית ראשונה מסוגה
צילום: AFP
מומלצים