שתף קטע נבחר

חברי סגל זוטר נגד הטכניון: ניכו משכרנו שלא כדין

התובעים דורשים להחזיר להם חלק משכרם, שנוכה כיוון שלא "התנדבו" להשגיח במבחן בטכניון. נציג התובעים: "לאנשי ההנהלה, שמרוויחים משכורות יפות מאוד, אין כל עכבה מוסרית לשלוח את ידם למי שלא מרוויחים אפילו עשירית מהם". הטכניון: אלו עקרונות התשלום

חברי הסגל הזוטר של הטכניון מסרבים לעבוד בחינם ותובעים את המוסד על הפרת חוק הגנת השכר. ארבעה חברי הסגל הזוטר הגישו היום (א') תביעה נגד המוסד הטכניון בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה על ניכוי שלא כדין משכרם. הם מבקשים למנוע מהטכניון לכפות עליהם לעבוד "בהתנדבות" כמשגיחי בחינות.

 

התובעים נדרשו לעבוד כמשגיחי בחינות בהתנדבות "בשל קיצוצי תקציב בטכניון". נציגות הסגל הזוטר החליטה לדחות את הדרישה, והתובעים, למרות איומים ולחצים שהופעלו עליהם, לא הגיעו "להתנדב". בעקבות זאת ניכה הטכניון 6% משכרם לחודש ספטמבר.

 

הסגל האקדמי הזוטר בטכניון מועסק בהוראה בשכר ובתנאים נחותים לעומת יתר האוניברסיטאות. בדצמבר 2008 נחתם הסכם שכר בין ארגוני הסגל הזוטר לבין אוניברסיטאות המחקר. הטכניון הוא המוסד האוניברסיטאי היחיד שסרב לחתום על ההסכם הקיבוצי.

 

נדב שרגאי, איש סגל זוטר בטכניון ונציג התובעים, אמר: "לא יעלה על הדעת שיחסי העבודה בטכניון יתנהלו בצורה של דרישות חד-צדדיות מקפחות, איומים ועונשים. לאנשי ההנהלה, שמרוויחים משכורות יפות מאוד לפי דו"ח מבקר המדינה, אין כל עכבה מוסרית לשלוח את ידם אל שכרם של חברי סגל אקדמי זוטר, שלא מרוויחים אפילו עשירית מהם. זכויות עובדים? הם עוד לא שמעו על דבר כזה".

 

דרורה גאלאוויי, חברת ועד ארגון סגל ההוראה בטכניון, הוסיפה: "עצוב לראות מוסד מכובד, כמו המכון הטכנולוגי לישראל, מנסה לחסוך את השקל האחרון על גב עובדיו המנוצלים. הפגיעה כאן כפולה: חברי סגל אקדמי זוטר זוכים ליחס משפיל וכוחני ונשלחים לעבודה חינם אין-כסף. בעוד פרנסת העובדים הבלתי-מקצועיים, אשר משגיחים בבחינות מדי סמסטר, נפגעת ללא הצדקה".

 

הטכניון: אלו עקרונות התשלום

בטכניון מנגד, לא מקבלים את טענות הסגל. בכתב ההגנה בתגובה לטענות, הם כותבים: "התובעים הינם עובדי הטכניון במעמד של 'מורים נלווים'. זהו מעמד של סגל אקדמי שאינו קבוע ואשר אינו שייך לסגל האקדמי הבכיר של הטכניון. מורה נלווה מועסק במסגרת מינוי זמני לסמסטר ולא חלים עליו הסכמי השכר הארציים של הסגל האקדמי, אלא עקרונות התשלום שחלים על מורים נלווים בטכניון. חלק נכבד מהמורים הנלווים הם סטודנטים לתארים מתקדמים המועסקים בפועל, בנפרד מלימודיהם, כמתרגלים בקורסים השונים בטכניון - מורים אלו מכונים 'משתלמים'. זהו מעמדם של התובעים".

 

עוד נכתב בכתב ההגנה כי "חמישה מתרגלים, וביניהם ארבעת התובעים, עשו דין לעצמם, והחליטו באופן חד-צדדי ועצמאי כי הם 'קובעים עובדות בשטח' והודיעו כי לא ישגיחו בבחינות וסירבו להוראת הפקולטה. בשל אי-מילוי מטלה זו, שהיא חלק בלתי נפרד מעבודתם של התובעים, ואשר היתה ידועה וברורה להם היטב, למן תחילת העסקתם כמתרגלים, ניכה הטכניון משכרם סך של 100 שקלים בשל עלות ממלאי המקום שהוזמנו במקומם של התובעים. התובעים מנסים לאכוף על הטכניון את עמדתם שלהם, שאיננה עמדת הארגון היציג, באמצעות תביעתם. יודגש, כי התובעים החליטו על דעת עצמם כי לא יבצעו את הנדרש מהם, על אף שהוזהרו מראש כי זוהי חלק מהתחייבותם כלפי הטכניון והפקולטה, ועל אף שהובהר להם כי התנהגותם אינה עולה בקנה אחד עם עמדת הארגון היציג".

 

לפני שבוע וחצי פורסם ב-ynet כי הנהלת הטכניון הודיעה לחברי הסגל הזוטר

במוסד כי עקב המשבר הכלכלי והמפולת העולמית בשווקים - חל קושי בגיוס תורמים והדבר יוביל לצמצומים.

 

על-פי ההודעה שנמסרה לסגל הזוטר, הכולל מלגאים לתואר שני ושלישי - תעריפי המלגות יופחתו בשיעור של ארבעה אחוזים החל מהחודש. בין היתר, כתב דיקאן בית הספר ללימודי מוסמכים בטכניון, פרופסור משה שפיטלני, לחברי הסגל הזוטר: "עם כל הקושי שבדבר, אני משוכנע כי תבינו את המצב בו נמצא הטכניון. תגלו סולידריות עם הטכניון בשעה קשה זו ותתרמו את חלקכם מתוך תחושה של שותפות ואחריות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים