שתף קטע נבחר

מבורגר ועד גולאש: מתכונים ל"יום ללא בשר"

גולאש, שניצל, המבורגר ובוריטו עם שווארמה - החלום של כל קרניבור? לא בהכרח. הנה ארבעה מתכונים צמחוניים שיראו לכם שגם צמחונים יכולים ליהנות

היום חל "היום הבינלאומי ללא בשר" (Meatout), שמציין, מאז שנת 1985, הארגון האמריקני FARM, ואיתו ארגונים למען זכויות בעלי-חיים בכל העולם. מטרת היום היא לעודד מעבר לתזונה צמחונית וטבעונית, ולהעלות את המודעות לנזקים שמחוללת תעשיית הבשר לצרכניה ולחיות. במהלך היום נערכות פעילויות הסברה, הפצת מידע על חקלאות בעלי-חיים ועל יתרונות התזונה הצמחית, חלוקת מזון צמחי, הרצאות, סרטים ועוד.

 

רוצים לנסות תזונה צמחונית אבל חושבים שיהייה לכם קשה בלי בשר? אתם יכולים לנסות את התחליפים. החל בטופו, דרך סייטן וכלה בטמפה. הנה ארבעה מתכונים של מסעדת "בודהה בורגרס" הצמחונית. 

 

בורגר עדשים

מתכון באדיבות בודהה בורגרס

 

המרכיבים (לכ-14 קציצות במשקל 100 גרם כל אחת):

1/2 1 כוסות בצל קצוץ

3/4 כוסות גבעולי סלרי קצוצים

2 סלסלות פטריות שמפיניון

3 כוסות עדשים ירוקות מונבטות או 1/2 3 כוסות עדשים שהושרו לכ-8 שעות (אין צורך בבישול העדשים)

1/2 1 כוסות אגוזי מלך

200 גרם רסק עגבניות

1 כוס זרעי פשתן טחונים

6 כפות גדושות נבט חיטה

10 שיני שום

4 כפות טחינה מלאה מהולה ב-4 כפות מים

4 כפות רוטב סויה

1/2 צרור עלי בזיליקום טריים

1/2 1 כפיות מלח

1/2 1 כפיות פלפל שחור


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים את הפטריות ומאדים עם הבצל והסלרי הקצוצים. אפשר גם לטגן אותם במעט שמן זית לגרסה יותר טעימה אך פחות בריאה.
  2. מניחים את העדשים והאגוזים בקערת מעבד מזון עם להב מתכת, מוסיפים את הפטריות, הבצל והסלרי ומעבדים. מוסיפים את שאר הרכיבים ומעבדים.
  3. יוצרים מהתערובת קציצות (מומלץ להיעזר בטבעת בקוטר 10 ס"מ) ומניחים על תבנית שרופדה בנייר אפייה או ששומנה קלות.
  4. אופים 15 דקות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות.
  5. הופכים את הבורגר ואופים 15 דקות נוספות. מומלץ להגיש בלחמנייה מקמח מלא עם מיונז טבעוני, מלפפון קצוץ, עגבנייה, בצל, חרדל וקטשופ.

 

בוריטו שווארמה צמחית

מתכון באדיבות בודהה בורגרס

 

המרכיבים:

4 טורטיות מקמח מלא (ניתן לקנות בחנויות טבע)

1 אריזה שווארמה צמחית

טחינה ירוקה:

פטרוזיליה קצוצה

שום כתוש

פלפל ירוק חריף

מלח

טחינה גולמית מלאה

מיץ לימון טרי

כמון

גואקמולה:

2 אבוקדו בשלים

מיץ מלימון קטן

2 כפיות שום כתוש

טיפה שמן זית

1/2 עגבנייה קצוצה דק

1 כף גדושה בצל קצוץ

מלח

פלפל

סלסה עגבניות:

2 עגבניות

1/2 צרור כוסברה

1/2 צרור פטרוזיליה

4 שיני שום כתושות

1 בצל

1/2 כוס שמן זית

מלח


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. טחינה: מניחים את כל המרכיבים בקערת מעבד מזון. מוסיפים מים ומתחילים לעבד עד שמתקבלת הסמיכות הרצוייה.
  2. גוואקמולה: קולפים את האבוקדו ומועכים בתוך קערה. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים היטב ומתקנים תיבול.
  3. סלסה: קוצצים את העגבניות, הבצל ועשבי התיבול ומעבירים לקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומתקנים תיבול.
  4. מקפיצים את השווארמה הצמחית על מחבת ללא שמן - רק כדי לחמם אותה.
  5. מחממים טורטייה על מחבת יבשה משני צדיה. מניחים את הטורטייה על משטח עבודה. מורחים ממרח טחינה ירוקה על כל השטח. שמים רבע מכמות השווארמה במרכז. מוסיפים גוואקמולה וסלסה ומגלגלים.
  6. חוזרים על הפעולה עם הטורטיות הנוספות.

 

גולאש סייטן

מתכון באדיבות בודהה בורגרס

 

המרכיבים (לכ-8 מנות):

גוש סייטן במשקל של כ-1 ק"ג, חתוך לקוביות בגודל 2X2 ס"מ

1 כוס רוטב סויה

4 כפות אורגנו

תפוח אדמה במשקל 1 ק"ג, חתוך לקוביות בגודל 2X2 ס"מ

15 פטריות שמפיניון, חתוכות לפרוסות

3 פטריות פורטובלו, חתוכות לפרוסות

6 כפות פפריקה מתוקה

1/2 כף פפריקה חריפה

5 כפות קורנפלור  


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. יוצקים את הסויה לקערה, מוסיפים 1/3 כוס מים, אורגנו ו-4 כפות פפריקה מתוקה. מערבבים, מוסיפים את קוביות הסייטן ומשרים למשך שעתיים לפחות במקרר.
  2. מחממים שכבה דקה של שמן בסיר (עדיף שמן זית כתית מעולה או שמן קנולה) ומוסיפים 2 כפות פפריקה מתוקה ואת הפפריקה החריפה. מערבבים כמה שניות ומוסיפים את קוביות תפוחי האדמה. מטגנים תוך ערבוב כמה דקות.
  3. מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן כמה דקות. מוסיפים את הסייטן (ללא המשרה) וממשיכים בטיגון.
  4. יוצקים לסיר מהמשרה כך שהוא יגיע עד שליש גובה התבשיל, מערבבים קלות וממשיכים בבישול על אש בינונית
  5. לאחר 20 דקות בישול מוהלים את הקורנפלור מהול בחצי כוס מים ומוסיפים לתבשיל תוך ערבוב. ממשיכים לבשל עד שתפוחי האדמה רכים.

 

שניצל סייטן

מתכון באדיבות בודהה בורגרס

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

גוש סייטן חתוך לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ או פחות

1/2 כוס רוטב סויה

1/2 ליטר חלב סויה לא ממותק

2 כפות חרדל דיז'ון חלק

1/4 קילו קמח חומוס (ניתן להשיג בחנויות אסיאתיות)

200 גרם פירורי לחם

100 גרם פתיתי שמרי בירה (להשיג בחנויות טבע)

1 כפית מלח  


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. יוצקים לקערה רחבה את רוטב הסויה ומוסיפים 1/2 כוס מים. משרים את פרוסות הסייטן במשרה במשך שעתיים לפחות, במקרר.
  2. מערבבים בקערה את חלב הסויה, החרדל, ואת קמח החומוס.
  3. בקערה שנייה מערבבים את פירורי הלחם עם שמרי הבירה והמלח.
  4. טובלים פרוסת הסייטן המושרת בבלילה הרטובה ולאחר מכן בתערובת פירורי הלחם. חוזרים על פעולה זאת עם כל פרוסות הסייטן.
  5. מחממים שמן זית או שמן קנולה בתוך מחבת ומטגנים את השניצלים טיגון קצר של כדקה)עד השחמה. מוציאים ומניחים על צלחת שרופדה בנייר סופג לספיגת עודפי השמן.

  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים