שתף קטע נבחר

בכירים בסודן מאשרים: הותקפה שיירת נשק

שני פוליטיקאים בכירים בסודן מאשרים ששיירת מבריחי נשק הותקפה בחודש ינואר במקום נידח במזרח המדינה. אחד מהם שמע עדות של ניצול: "שני מטוסים חלפו מעלינו, ואז תקפו". שבט ערבי ביקש לקבל חזרה את גופות ההרוגים

אחרי שתיקה של כמה שעות, מאשרים בצהריים (יום ה') שני פוליטיקאים בכירים בסודן כי שיירת נשק אכן הותקפה בינואר האחרון בדרכה למצרים. לדברי השניים, בתקיפה נהרגו כמעט כל מי שהיו באותה השיירה, אך הם לא ידעו לומר אם התקיפה בוצעה על-ידי חיל האוויר הישראלי, כפי שפירסמה לראשונה רשת סי-בי-אס האמריקנית.

  

באופן רשמי נמנעת סודן ממסירת פרטים או אישור הדיווח על התקיפה. שר החוץ הסודני, דנג אלור, אמר לכתבים בקהיר כי אין לו כל מידע על התקיפה. גם שגרירות ארה"ב בחרטום אינה מגיבה לדיווחים. גם בישראל, מסרו גורמים מדיניים וגורמי צבא כי "ישראל אינה מתייחסת לפרסומים מסוג זה".

 

תקיפה בעורף האויב - סיקור מקיף ב-ynet:

 

על פי הדיווחים הראשוניים שפורסמו בנושא, בסי-בי-אס ובאתר אינטרנט סודני, בחודש ינואר איתר המודיעין הישראלי את השיירה בת 17 המשאיות, שככל הנראה היתה בדרכה לרצועת עזה, מצפון-מערב לעיר פורט סודן. בדיווחים נמסר כי מטוסי חיל האוויר הפציצו אותה, השמידו את כל המשאיות והרגו 39 בני אדם.

 

ניצול: שני מטוסים חלפו מעלינו, ואז תקפו

היום אמר פוליטיקאי בכיר ממזרח סודן שעמיתיו דיברו עם ניצול מהתקיפה. "הניצול היחיד בתקיפה - מכונאי אתיופי - סיפר ששני מטוסים ירדו לכיוונם, חלפו מעליהם ואז חזרו וירו אל המשאיות", אמר הפוליטיקאי, שלא הזדהה בשמו. "הוא לא זיהה את המטוסים, שהשמידו את המשאיות. בשיירה היו ארבעה או חמישה כלי רכב". עוד הוסיף כי האזור שבו התבצעה התקיפה מוכר כנתיב הברחות של כלי נשק למצרים. "כל אחד יודע שהם מבריחים כלי נשק לדרום מצרים".

  

פוליטיקאי בכיר אחר בסודן, שגם הוא לא הזדהה בשמו, הוסיף כי התקיפה בוצעה באזור נידח במזרח המדינה. לדבריו לפני כשבועיים העבירו אנשי שבט ערבי פנייה רשמית לשלטונות להחזיר גופות של יותר מ-30 איש שנהרגו בתקיפה. הוא אמר כי אינו יודע מדוע ממשלת סודאן אינה מאשרת את דבר התקיפה.


יעד התקיפה: נשק שהגיע מאיראן לסודן ויועד לעזה

 

לעומת זאת, טען השר, מברוק מובארק סלים, המשמש כשר המדינה במשרד התחבורה כי בתקיפה נהרגו כ-800 בני אדם. הוא טען כי מוצאם של רבע מההרוגים מסודן והשאר מאריתראה, אתיופיה וסומליה. בראיון שהעניק לרשת "אל-ג'זירה" אמר השר סלים כי מדובר היה בשיירה שהבריחה בני אדם ולא נשק, וכי אם היה נשק בשיירה, מדובר היה בנשק "פרימיטיבי" של מאבטחי השיירה, כמו רובי קל'צ'ניקוב.

 

הוא הוסיף כי מדובר היה בשתי תקיפות אוויריות רצופות, בזו אחר זו, שארעו בתחילת חודש פברואר. במהלך הראיון הוא נשאל מדוע בסודן חושפים את הפרטים רק עתה, והוא השיב כי אן זה נכון וכי פרטים אלה כבר נחשפו בוועידה כלכלית אפריקנית שנערכה לאחרונה.

 

יצויין כי השר סלים לא נקב בשמה של ישראל במהלך הראיון, אלא רמז כי מדובר במטוסים של הצי האמריקני המוצבים בים האדום. כך גם רשת אל-ג'זירה לא נקבה עד כה בשמה של ישראל בדיווחים. בנוסף יצויין כי חרטום לא הוציאה עד כה תגובה לדיווחים וכי השר סלים היה היחיד שהתראיין בשמו בנושא.

 

עיתון מצרי: שיירות מופצצות בסודן כל הזמן

בתוך כך, העיתון המצרי "א-שורוק" דיווח כי המקרה בחודש ינואר לא היה יחיד, וכי שורה של שיירות משאיות שהובילו נשק לעזה הותקפו עד שלשום בבוקר. על-פי

 הדיווח, עד כה נמנו בהפצצות האוויריות באזור 300 הרוגים סודנים. בדיווח המצרי, נאמר כי מטוסי חיל האוויר האמריקני תקפו, אך ברשת סי-בי-אס מסרו כי המטוסים שייכים לחיל האוויר הישראלי. 

 

גורמים בסודן אישרו לכתב העיתון המצרי כי אכן מתנהלים סחר והברחה של נשק מסודן למצרים, בתמורה לתשלום של כסף שאמור לענות על "היעדר השגשוג" במדינה. 

 

עוד מדווח העיתון כי סוגיית הברחת הנשק מסודן לעזה דרך מצרים עלתה בשורה של פגישות הדדיות בין בכירים ממצרים וסודן. על-פי גורם המקורב לנושא, גורם מצרי בכיר אף ביקר לאחרונה באופן חשאי במזרח סודן, ממנו מתנהלת הברחת הנשק והדבר לא דווח, וזאת כדי לכבד את רצונה של ממשלת סודאן באיפול מוחלט בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס F-15 ממריא מחצרים
צילום: רויטרס
מומלצים