שתף קטע נבחר

חושף העדויות מעזה: הכשלים ערכיים - לא פליליים

הפרקליט הצבאי הראשי קבע כי אין ראיות התומכות בטענות שהשמיעו חיילים במכינה הקדם הצבאית. ראש המכינה, דני זמיר, סבור כי אם היו הכשלים, הם בעיה ערכית ולא פלילית. שר הביטחון: "צה"ל - הצבא המוסרי בעולם". ארגוני זכויות אדם: צה"ל מתעלם מעדויות ומתנער מאחריות

במכינה הקדם הצבאית באורנים, שעמדה בלב הסערה עקב פרסום עדויות שנויות במחלוקת של חיילים, טוענים היום (ב') כי כלל לא הבינו מדוע המשטרה הצבאית פתחה בחקירה לפני שבועיים. עכשיו, כשתיק החקירה נסגר מפאת חוסר ראיות, אנשי המכינה שמחים על ההחלטה ומקווים כי העדויות יביאו לטיפול בבעיות הערכיות בצה"ל. ארגוני זכויות אדם טוענים כי סגירת התיק במהירות נועדה לפתור את הצבא מאחריות למעשים.

 

"לא הבנתי מלכתחילה למה מצ"ח פתחה בחקירה", אמר ל-ynet אחרי החלטת פצ"ר דני זמיר, העומד בראש המכינה הקדם צבאית באורנים על שם יצחק רבין. "אם יש כשלים, אלה כשלים שדורשים טיפול ברמה החינוכית והערכית, לא ברמה הפלילית. אני שמח שמצ"ח סגרה את התיקים. אני בטוח שצה"ל יטפל בבעיות הערכיות, ככל שהיו, בלי מצ"ח".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס אף הוא לסגירת תיק החקירה והבהיר: "אני מוצא לנכון לשוב ולומר: יש לנו צבא אחד, הצבא המוסרי ביותר בעולם, מהרמטכ"ל ועד אחרון החיילים.

 אני, כשר הביטחון של מדינת ישראל, והציבור בישראל, עומדים מאחורי צה"ל, ערכיו והנורמות המנחות אותו בלחימה".

 

עדויות של חיילים על פגיעה לכאורה בחפים מפשע במהלך מבצע "עופרת יצוקה" נשמעו בכינוס של המכינה לפני כחודש וחצי וזכו לתהודה רבה עם פרסומן לפני כשבועיים. במסגרת חקירת מצ"ח התברר כי רוב התיאורים עסקו בשני מקרים שבהם היה חשד לירי על אזרחים. אולם השוטרים הצבאיים מצאו כי מקור הדיווחים היה בשמועות.

 

לכן, הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבליט, הורה לסגור את תיק החקירה בטענה שלא נמצאו ראיות למעשים מהסוג שתואר בעדויות. "יש להצטער כי איש מהדוברים לא נקט זהירות בעת שהציג את טענותיו ויתרה מכך שהחיילים בחרו להציג סיטואציות עובדתיות בעלות אופי חמור, על אף שהיו ערים לכך שאין להם כל ידיעה אישית לגביהם", קבע מנדלבליט.

 

למרות המסקנות הנחרצות, בצה"ל לא התייחסו לשלל עדויות מפי פלסטינים בעזה שפורסמו בסוכנויות הידיעות, בהן שתיים שעלו לכאורה בקנה אחד עם סיפורי החיילים. אביר חיג'ה, למשל, גורשה מביתה בשכונת זייתון ב-5 במרס, לאחר שבעלה נהרג והיא נשארה עם חמשת ילדיה הקטנים. היא שיחזרה כיצד ירו חיילי צה"ל על הקבוצה עמה צעדה, לאחר שהורו לה לצעוד לעבר רפיח.

 

חקירה ערכית או התנערות מאחריות?

בניגוד למה שהשתמע עם פרסום העדויות לפני כשבועיים, טען זמיר כי מהרגע הראשון ידע שהחיילים שדיברו באורנים לא היו עדים למעשים לכאורה, אלא רק שמעו את הסיפורים. "מהשיחה עלה במפורש - וכל מי שקורא את התמליל רואה זאת - שמדובר בעדויות שמיעה והם לא ראו זאת בעיניים שלהם", הסביר יו"ר המכינה. 

 

זמיר ציין כי לאחר ששמע את דברי החיילים הוא פנה לרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, על מנת לבדוק את הטענות "ברמת המפקדים והיחידות".

"סמכתי אז ואני סומך גם עכשיו ב-100% שזה מה שיקרה. קצין החינוך הראשי אמר שהתחקירים הערכיים יימשכו עד יולי 2009. לכן אני מניח שמדובר בתהליך ארוך, מורכב ועמוק שהצבא יבצע אותו כמו שהוא יודע".

 

ארגוני זכויות אדם הגיבו בכעס למהלך שעליו הורה תא"ל מנדלבליט וטענו כי "המהירות שבה סגר הפצ"ר את התיק מעוררת חשד, שהחקירה לא נועדה לבדוק ביסודיות את העובדות, אלא לפטור את הצבא מאחריות".

 

לטענת הארגונים, גורמי החקירה התעלמו מחומרים רבים שנאספו מאז סיום המבצע - בהם אותם פרסומים בסוכנויות הידיעות - ואלה מציירים תמונה דומה לזו שעלתה מעדויות החיילים. "הדבר רק מחזק את הצורך בהקמת גוף עצמאי שיחקור את כל פעולות הצבא במבצע 'עופרת יצוקה'", נטען.

 

על דברים אלה השיב דובר צה"ל כי חוות הדעת של הפצ"ר מתייחסת אך ורק למסקנות החקירה שהתמקדה בתמלילי כנס הבוגרים במכינה ובעוד שני מקרים שעלו במהלכה. "יובהר ויודגש כי אין בחקירה זו כדי להחליף את תחקירי צה"ל ברמות השונות המתקיימים כעת", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תיק סגור. מנדלבליט
צילום: דובר צה"ל
בעיה ערכית. אשכנזי
צילום: דובר צה"ל
עופרת יצוקה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים