שתף קטע נבחר

הממשלה תדון היום: תקציב לשנה או לשנתיים?

הממשלה תדון בהצעה לדחות את אישור התקציב עד ה-16 ביולי, ובתוך כך תידרש לרעיון לגבש תקציב דו-שנתי, שיכלול גם את תוכנית העבודה לשנת 2010. שטייניץ ונתניהו תומכים בתקציב דו שנתי. בר-און: "רעיון אווילי"

שר האוצר, יובל שטייניץ, יביא היום (א') לאישור הממשלה את הוראת השעה להארכת מועד הגשת התקציב מ-45 ל-106 ימים, כלומר, לכל המאוחר, עד ה-16 ביולי במקום עד ה-17 במאי. לאחר שתעבור בממשלה, תוגש ההצעה לדחיית התקציב מחרתיים לאישור הכנסת בישיבת פגרה מיוחדת.

 

הממשלה אמורה להחליט היום גם אם התקציב יהיה לשנת 2009 בלבד או שלראשונה בתולדות המדינה ייקבע לה תקציב דו שנתי - לשנים 2009-2010.

 

כיוון שהתקציב ייכנס לתוקף רק במחצית שנת 2009, המליץ צוות 100 הימים שמינה נתניהו לגיבוש תכנית העבודה של הממשלה החדשה ליצור תקציב דו-שנתי גם ל-2010.

 

גורם ממשלתי בכיר אמר הערב ל-ynet כי ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ אימצו את המלצת צוות 100 הימים להעדיף העברת תקציב דו-שנתי, כיוון שמדובר, לדעתם, במצב חירום.

 

האוצר כבר מכין תקציב לשנתיים

שטייניץ כבר פתח בסוף השבוע בסבב שיחות והתייעצויות מרתוניות באוצר ועם מומחים חיצוניים בדרך לגיבוש התכנית הכלכלית שתהווה בסיס לתקציב הדו-שנתי.

 

התוכנית תוצג בכנסת עד תחילת מאי לקראת תום פגרת האביב. היא תמזג נוסח מעודכן של תקציב 2009 שיורחב לפי הצרכים הצפויים ב-2010. מנכ"ל האוצר, ירום אריאב, והממונה על אגף התקציבים, רם בלינקוב, קיבלו את לוח הזמנים החדש והתחייבו לעמוד בו, וכך גם היו"ר החדש של ועדת הכספים, יעקב ליצמן.

 

התכנית והתקציב הדו-שנתי יובאו לאישור הממשלה לקראת תום הפגרה ויעלו לקריאה ראשונה בכנסת לכל המאוחר בישיבת הפתיחה של כנס הקיץ ב-4 במאי. לוח הזמנים עדיין מותיר לכנסת כחודשיים וחצי להעברת התקציב ב-3 קריאות, והוא פחות או יותר מרחב הזמן שעמד לרשותה בשנים עברו להעברת התקציב השנתי.

 

התקציב מחייב הרחבה

בממשלה מעריכים כי התקציב מחייב הרחבה עם התוספות המתבקשות מהמשבר הכלכלי וממבצע "עופרת יצוקה". זאת, מול הגירעון שתפח מאז פי 6 ל-40 מיליארד שקל. תמיכת השותפות בממשלה בהארכת התקופה הובטחה בהכללתה בהסכמים הקואליציוניים. לפיכך, נראה כי העברת החוק המיוחד בקריאה ראשונה תזכה לרוב הדרוש בכנסת בשבוע הבא.

 

בר-און: מעשה אווילי ולא רציני

שר האוצר היוצא, ח"כ רוני בר-און (קדימה) הודיע אמש כי הוא מתנגד בחריפות לתקציב דו-שנתי. לדברי בר-און, "מהלכים פזיזים ומוטעים אלה שנעשים בדרך של מחטף פוליטי בכסות כלכלית פוגעים קשות במעמד הכנסת שאמורה לפקח על פעילות הממשלה. מבחינה פוליטית מדובר במעשה אווילי ולא רציני החושף את המטרה האמיתית של הממשלה - לדאג לשרידותה ולא לטובת המשק. מבחינה כלכלית, מדובר בהליך מוטעה, שכן אין איש במערכת הכלכלית והפוליטית בישראל המסוגל כבר כעת לחזור מה יהיה מצב המשק ב-2010".

 

גם חבר הכנסת עמיר פרץ מהעבודה הודיע בסוף השבוע כי יתנגד לכוונת הממשלה לנסות ולהעביר החלטה בכנסת שתאפשר בהמשך את אישור תקציבי 2009 ו-2010 יחדיו.  פרץ אמר כי לא יצביע בעד בקשת הממשלה, ואם הדבר יתאפשר מבחינה משפטית אף יצביע נגדה. לדבריו, "גם הממשלה הקודמת נכנסה במחצית השנה ולא נזקקה לתקציב דו-שנתי, אלא נהגה בכנסת בכבוד ואפשרה את הדיונים הנדרשים בכל תקציב ותקציב".

 

בר-און לגלג כבר לפני כשבועיים על יכולת הממשלה להעביר תקציב הדו-שנתי. בר-און אמר אז כי: "לא מספיק להם 45 יום לתקציב 2009, אבל בעוד 90 יום יגידו, סליחה, את 2010 לא הצלחנו להעביר, ואולי אפשר להעביר ב-180 יום".

 

יו"ר ועדת הכספים לשעבר וכיום שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, חשף, בתגובה לדברי בר-און, את עמדת הדרג המקצועי באוצר בנושא: מיסז'ניקוב סיפר שזימן ביומו הראשון בראשות הוועדה, לפני כשנה וחצי, את מנכ"ל האוצר, ירום אריאב והציע לו לעבור לתקציב רב-שנתי כדי שהמשרדים יוכלו לתכנן אסטרטגיה ויעדים לטווח ארוך.

 

"קיבלתי, בתשובה, מה שנקרא איזה חיוך קטן", המשיך מיסז'ניקוב, "אריאב אמר לי, תגיד, אתה מדבר ברצינות על תקציבים ארוכי טווח? תן לנו להעביר תקציב תקציב, לשלם כל מיני דברים לכל מיני מפלגות שדורשות, ותעזוב אותנו, בחייך".

 

מיסז'ניקוב הוסיף כי: "אני שמח שההסכם הקואליציוני כולל התחייבות לתקציב דו-שנתי מתוך שאיפה שגם ב-2010 גם נכין תקציב תלת-שנתי. כי כך צריכה להתנהל מדינה נורמלית".


פורסם לראשונה 04/04/2009 21:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: ערוץ הכנסת
שר האוצר, יובל שטיניץ
צילום: דודי ועקנין
מומלצים