שתף קטע נבחר

דו"ח: העולם מגדיל ההשקעה בחינוך, ישראל לא

ממשלות ישראל נוהגות להתהדר בכך שההוצאה לנפש בחינוך היא מהגבוהות בעולם - אך במרכז לכלכלה מדינית חושבים אחרת. תקציבי החינוך במדינות המפותחות גדלים בהתמדה, בעוד ישראל מדשדשת מאחור

גדעון סער נכנס לתפקידו החדש לפני פחות משבוע והבטיח להשיב את מערכת החינוך למרכז סדר היום הלאומי. דו"ח חדש שפורסם הבוקר (יום ב') מראה שהמשימה המוטלת עליו תהיה קשה במיוחד, שכן ישראל מפגרת אחר המדינות המפותחות בעולם בגובה המשכורות למורים ובהוצאה על החינוך והתלמידים.

 

הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), שבו חברות המדינות המפותחות בעולם, פרסם בספטמבר האחרון הערכת מצב על מערכות החינוך השונות, לרבות בישראל,

והגיע למסקנות עגומות. היום התפרסם דו"ח חדש של המרכז לכלכלה מדינית "מאקרו" שניתח את הנתונים והגיע למסקנות נוספות.

 

על-פי הנתונים, ההוצאה הממשלתית לנפש בחינוך בישראל היא מהגבוהות בעולם ועומדת על שמונה אחוזים, לעומת ההשקעה בשאר המדינות המפותחות העומדת על פחות משישה אחוזים. דווקא בשל ההוצאה הגבוהה קשה להבין מדוע מגיעים התלמידים להישגים כה נמוכים: ישראל מדורגת כיום מתחת לממוצע ה-OECD במקצועות הקריאה, המדעים והמתמטיקה, וכן רשמה ירידה של שבעה מקומות בדירוגה מאז שנת 2003.

 

מחברי דו"ח מאקרו מסבירים כי ממשלות ישראל נוהגות להתרברב בהוצאה הגבוהה בחינוך, אך מדובר בניתוח מוטעה של הממצאים. "בחינת ההוצאה על חינוך אינה מדד לקדימוּת שישראל מעניקה לחינוך, מכיוון שהוצאה זו תלויה בגודל התוצר ובשיעור התלמידים באוכלוסייה. בישראל יש מספר גבוה של תלמידים ביחס לאוכלוסייה ולכן שיעור ההוצאה על חינוך כחלק מהתקציב אינו מעיד בהכרח כי יותר כסף מוקצה להכשרת כל תלמיד", הסביר מנכ"ל מאקרו, ד"ר רובי נתנזון.

 

גידול מזערי בהשקעה לכל תלמיד

ממצא מדאיג נוסף הוא שבזמן ששאר המדינות המפותחות מגדילות בהתמדה את תקציבי החינוך שלהן - ישראל מדשדשת מאחור וקופאת על שמריה. 20 מתוך 26 מדינות ה-OECD הגדילו ב-20 עד 30 אחוז תקציבי החינוך שלהן בין השנים 1995 ל-2003. המדינות היחידות שבהן ההוצאה לתלמיד עלתה בפחות מעשרה אחוזים הן גרמניה, איטליה, שוויץ וישראל.

 

הדו"ח מתייחס גם לשכר המורים כפי שנמדד לפני התחלת "אופק חדש" במערכת החינוך. במאקרו מדגישים כי הרפורמה החדשה יושמה עד כה רק בכ-800 מתוך כ-4,000 בתי ספר ולכן ייקח זמן עד אשר ניתן לנתח את השפעתן. עם זאת מבדיקת הנתונים ניתן לראות בבירור כי שכר המורים

הוותיקים בישראל מהווה כ-88 אחוז מזה של עמיתיהם במדינות המפותחות. כמו כן, המרכז שב על נתוני דו"ח ספטמבר, לפיו המשכורות בישראל למורים נמוכות באופן משמעותי מהנהוג במדינות ה-OECD.

 

מרכז מאקרו סיכם את הדו"ח באומרו כי כי "לישראל נותרה עוד כברת דרך כדי להדביק את המדינות המפותחות, בעיקר בכל הקשור לתגמוּל מורים ומעמדם. הרפורמות החדשות עדיין לא יושמו בכל בתי הספר ולכן ייקח זמן עד אשר יהיה ניתן לראות ולנתח את השפעתן. ישראל מקדישה כשמונה אחוזים מתקציבה לחינוך, אך עדיין ממשיכה להידרדר בהישגי תלמידיה במבחנים השוואתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרבה עבודה. סער
צילום: גיל יוחנן
מומלצים