שתף קטע נבחר

זירת הקניות

גם תפוח אכול יכול לעזור לעץ

חשוב למחזר נייר, פלסטיק וזכוכית, אך כולם יחד מהווים רק כשליש ממשקל הפסולת הביתית, והמיחזור שלהם יקר. האשפה האורגנית - הקליפות ושאריות האוכל - ממלאת חצי מהפח שלנו והמיחזור שלה זול, פשוט וירוק. הנה מדריך וקישורים; רוצים לראות בעיניים - בואו לפסטיבל "אקוספרה"

מדינת ישראל נמצאת במקום השני בעולם ביצור אשפה לנפש; אולי צריך לומר "לגועל נפש". אין שום סיבה שנהיה במקום המאוד לא מכובד הזה.

 

מחצית מתכולת פח האשפה הביתי היא חומרים אורגניים - חומרים שהגיעו מהאדמה ומן הראוי שיחזרו אליה. חומרים אלה הם גם האחראים לחלק ניכר מהנזק הסביבתי שגורמת האשפה שלנו במטמנות (תודו שזו מילה יפה יותר ממזבלות). החומרים הללו מתפרקים בתוך שקיות הפלסטיק ללא חמצן - מה שקרוי בעגה המקצועית "התפרקות אנאירובית".

 

כאשר חומר אורגני מתפרק בתנאים מחוסרי חמצן הוא משחרר לאטמוספרה גז מתאן. זהו גז חממה שמזיק לאטמוספירה בערך פי 50 יותר מפחמן דו-חמצני (CO2). כמעט 20 אחוז מגזי החממה שמייצרת האנושות מקורם בחומרים האורגנים שבמטמנות.

 

וזה לא הנזק היחיד: כשאנו מונעים מהקרקע שלנו לקבל בחזרה את החומרים האורגניים שהוצאנו ממנה, אנו מדלדלים את איכותה ופוגעים ביכולת שלה לאחוז במים. לכן הדבר המתבקש ביותר הוא למחזר את החומרים האורגנים ולהחזירם לקרקע.

 

הנה דוגמא מהחיים: התפוח שאנו אוכלים חוזר ומתפרק באדמה; המינרלים שלו חוזרים אל הקרקע ומעשירים את העץ; העץ, שמקבל תוספת טבעית, צומח ונותן פרי איכותי ובריא יותר. מעגל זה הוא תהליך שיכול להימשך לנצח, והוא מגלם בתוכו את גרעין המושג "קיימות".

 

אני יודע שחשוב למחזר זכוכית, פלסטיק ונייר כדי לחסוך במשאבים. אבל הזכוכית מהווה כ-3 אחוזים בלבד מכלל האשפה הביתית; הפלסטיק אמנם תופס נפח גדול אך מהווה רק 13 אחוז ממשקל האשפה הביתית; הנייר מייצג 17 אחוז ממשקל האשפה הביתית - על פי סקר "שלדג" מ-2005. כל המרכיבים הללו יחד מהווים כ-33 אחוז ממשקל האשפה הביתית - כלומר רק שליש. זהו שליש חשוב, אך למיחזור שלו יש תג מחיר כלכלי לא קטן.

 

מיחזור של האשפה האורגנית, לעומת זאת, זול ופשוט יחסית. הדשן שמופק משבח את הקרקע  - בחקלאות, בערוגה שבגינה הפרטית ואפילו בעציץ שעל אדן החלון.

 

אז איך ממחזרים אשפה אורגנית:

 

ברמה הביתית מתחילים עם הפרדת האשפה האורגנית משאר האשפה. מארגנים מכל למחזור אשפה אורגנית בחצר הבית (הפרטי או המשותף). מערבבים חומרים "רטובים" עם חומרים "יבשים" (עלים יבשים או גזם למשל), ומייצרים קומפוסט. כיום יש מתקני קומפוסטציה משוכללים המסוגלים לעמוד בחדר אשפה של בניין ולמחזר את האשפה האורגנית ללא כל תופעות לוואי.

 

מי שלא מסתדר עם השכנים, יכול לעשות זאת גם במרפסת. כל מה שצריך זה מכל פלסטיק שבבסיסו מניחים חומרים יבשים - או אפילו נייר גרוס. מניחים מעליו את הפסולת האורגנית, ומעליה עוד שיכבה של חומר יבש. למתקדמים מומלץ לשלב תולעי קומפוסט אדומות בתהליך - לאחדים מכם זה נשמע מגעיל אבל זו בוודאי תהיה אטרקציה לצעירים.

 

אפשר למחזר אשפה אורגנית גם ברמה המוניציפלית. גם כאן מתחילים עם הפרדה ביתית. את האשפה האורגנית מפנים לפחים יעודיים הממוקמים בחדר האשפה או ברחוב. הרשות המקומית - או מי מטעמה - אוספים את האשפה ומעבירים אותה לאתר קומפוסט, שם מבצעים את אותו התהליך רק בקנה מידה גדול.

 

קישורים מומלצים:

 

  • באתר "עץ בעיר" תלמדו איך להכין קומפוסט בבית הפרטי או הבית המשותף. www.citytree.net

 

  • עמותת "ארץ כרמל" מקדמת את רעיון הקיימות ומקדמת הפרדת אשפה אורגנית ברמה יישובית. העמותה מפעילה פרויקט ב-27 קהילות ברחבי הארץ, ובמסגרתה מפרידים כ-10,000 איש כ-3,000 טונות אשפה אורגנית לקומפוסט. את הפרויקט התחלתי במושב כרם מהר"ל, בסיוע המועצה האזורית חוף הכרמל ובעידוד המשרד להגנת הסביבה.www.eretzcarmel.org

 

  • עוד רעיונות באתר המרכז לתובנה אקולוגית - כרם שפ"ע (שימור פלאי עולם) www.shefa8.co.il

 

  • עמותת "ארץ כרמל" היא בין נותנות החסות לפסטיבל אקוספרה שמתקיים היום ומחר בעין הוד. פרטים נוספים באתר הפסטיבל - www.ecosfera.co.il

 

הכותב הוא ממייסדי עמותת "ארץ כרמל" המקדמת הפרדת אשפה אורגנית בישראל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשפה אורגנית. קל ופשוט
צילום: עמיעד לפידות
עוזר לקרקע. דשן
צילום: עמיעד לפידות
פח לאיסוף אשפה אורגנית של "ארץ כרמל"
צילום: עמיעד לפידות
מומלצים