שתף קטע נבחר

המדריך לגולש הפרנואיד

אתם לא חייבים להיות ממש פרנואידים - אבל לא תוכלו לוותר על התנהלות זהירה וקצת חשדנות בריאה. בכתבה הזו נלמד אתכם כיצד להגן טוב יותר על הפרטיות ועל המידע שלכם - ואפילו לא נשאל אם יש לכם פיירוול

זה שאתה פרנואיד לא אומר שלא באמת רודפים אחריך, ובעידן בו אנחנו חיים - כדאי לצאת מתוך הנחה שהכל נרשם באיזה מקום. הנה, רק בשנה האחרונה, עלו על שולחן הכנסת הצעות חוק שמטרתן לחשוף אותנו כשאנחנו כותבים תגובות באתרי תוכן, להכניס את הנתונים הביולוגיים שלנו למאגר ביומטרי, ועוד כהנה וכהנה רעיונות שנראים כמו גירסה מודרנית של "1984".

 

כבר ניסו, ועוד ינסו, לשכנע אותנו שפרטיות היא דבר רע. אבל הפרטיות והאנונימיות הן בדיוק מה שמאפשר לעיתונאי להגן על מקורותיו; ל"גרון עמוק" לחשוף שחיתויות; לגולש ממדינה שפוגעת בזכויות אדם לדבר עם אנשים בצד השני של העולם. אין פלא שאנשים שמחזיקים בעמדות כוח חוששים מהרשת.

 

בקיצור: אם אתם חושבים שרודפים אחריכם, אל תתנו לאף אחד לשכנע אתכם שאתם טועים. פשוט עדיף להשקיע את האנרגיות בהגנה טובה יותר על פרטיותכם מאשר בפיתוח נדודי שינה. בזה תעסוק הכתבה שלפניכם.

 

לא רק כתובת IP

אנשי הזיהוי הפלילי נוהגים להסביר ש"אקדח מעשן" הוא הצורה הפרימיטיבית ביותר של ראיה. במציאות עתירת-הטכנולוגיה, כשאנחנו יורים באקדח, משהו מאתנו (טביעת אצבע, למשל) נשאר על האקדח, ומשהו מהאקדח (חלקיקים שנפלטים בשעת הירייה, למשל) נשאר עלינו.

 

גם במהלך השימוש במחשב, כל מה שאנחנו עושים נרשם ומתועד בצורה זו או אחרת. לתיעוד של פעולותינו באינטרנט תצורף תמיד כתובת ה-IP שקיבלנו מספק האינטרנט כשהתחברנו אליו, כמעין טביעת אצבע, שתזהה אותנו בפני כל אתר, מחשב או ציוד תקשורת דרכו המידע שלנו מנותב.

 

 מה אפשר לעשות עם הכתובת הזו? תלוי מי שם עליה יד ואיזה מידע נוסף יש לו. בכל אופן, השילוב בין כתובת IP לבין תאריך ושעה (בתאריך ושעה אחרים ייתכן שמישהו אחר השתמש בכתובת הזו) מאפשר זיהוי חד-חד-ערכי שלנו - או לפחות של המחשב ממנו אנחנו גולשים.

 

ישנן גם עוגיות (Cookies), קבצים זעירים שמשמשים אתרים שונים כדי לזהות אותנו - לצרכים לגיטימיים יותר או פחות. ישנו גם ה-MAC, מספר סידורי ייחודי שמוצמד לכל רכיב תקשורת (מודם, נתב, כרטיס רשת, מתאם אלחוט וכו') בו אנחנו משתמשים, שאינו מתחלף לעולם, ושהאקרים "צדים" אותו בשיטה שמכונה "Spoofing".

 

איך מסתתרים

יש כל מיני דברים שאתם יכולים לעשות כדי להסוות את עצמכם ברשת. ראשית, בבית - תמיד טוב להסתתר מאחורי נתב (Router). כל ספקי האינטרנט והתשתית מאפשרים היום לרכוש נתבים עם מודם ואלחוט מובנים, במחירים זולים ו/או בתשלומים, והציוד הקצה החשוב הזה גם ישפר את איכות וביצועי הגלישה שלכם וגם יהפוך את המחשב שלכם להרבה פחות חשוף.

 

שנית, יש דרכים להסתיר את כתובת ה-IP שלכם. תוכלו, למשל, להשתמש ב-Proxy, שרת מתווך שלא יעביר את כתובתם הלאה. הדרך הפשוטה היא לגלוש לשירות Proxy מבוסס Web כמו CoverMyTail או HideMyAss או MegaProxy. הנ"ל יאפשרו לכם לגלוש לכל אתר שתרצו בצורה אנונימית לגמרי.

 

שימו לב לשירות הפרוקסי עצמו גם כן יש כתובת IP, ולכן אם תגלשו דרך שירות אחד לאתר אחד פעמים רבות, אתם תמשכו תשומת לב שאולי אינכם רוצים - גם אם יהיה קשה יותר לזהות אתכם. כדי לקבל מבחר גדול יותר של שירותי Proxy פנו לאתר Proxy.org.

 

דרך פשוטה נוספת לשנות את כתובת ה-IP, שמתאימה למשתמשי מחשבים ניידים, היא להתחבר דרך רשתות אלחוטיות שונות (כלומר, לעבור מבית-קפה אחד לאחר מדי פעם). מצד שני, עם החיבור לרשת אלחוטית פתוחה אתם עלולים להיחשף לאיומים חדשים, לכן מומלץ להשתמש בכלי ייעודי שיסווה אתכם מול מי שמחובר לתווך האלחוטי בו אתם נמצאים, כמו תוכנת Hotspot Shield, שמיועדת בדיוק בשביל זה.

 

המהדרין (כלומר, הפרנואידים במיוחד), יקפידו גם להסוות את כתובת ה-MAC שלהם (או למעשה - להציג כתובת שגויה). ישנם הרבה כלי תוכנה שמאפשרים לעשות את זה, כמו התוכנה SMAC.

 

דרך פשוטה נוספת להקשות על הזיהוי שלכם, היא לגלוש ממחשב בקפה-אינטרנט. כמובן, תמיד יש סיכוי שיראו אתכם. ומסיבות מובנות, מומלץ לשלם על השירות במזומן.

 

גלישה אנונימית מכל מקום

כלי נוסף שכדאי להכיר הוא Tor. זוהי תוכנת Anonymizer, כלומר תוכנה שמאפשרת לכם לגלוש בצורה אנונימית. ניתן להוריד ולהתקין את Tor בגירסה עצמאית, כתוסף לדפדפן, או כחלק מחבילה בנפח של 23MB שכוללת גם גירסאות ניידות (Portable Apps.) של הדפדפן פיירפוקס ותוכנת המסרים המיידיים Pidgin.

 

את החבילה הזו תוכלו להריץ על המחשב שלכם, או לקחת אותה על זיכרון USB ("דיסק און קי") ולהריץ על כל מחשב אחר בלי צורך להתקין ובלי להשאיר שום עקבות על המחשב (זו משמעות ה"ניידות").

 

באופן כללי יותר, השימוש בתוכנות ניידות יאפשר לכם להבטיח שאתם לא משאירים קבצי נתונים, מסמכים, סיסמאות, היסטוריית גלישה או כל פריט מידע אחר, על מחשב בו השתמשתם. זה פתרון נוח אם אתם משתמשים בשירותי קפה-אינטרנט בזמן נסיעה לחו"ל או שהמחשב במקום העבודה שלכם משמש אנשים נוספים.

 

כלי שימושי במיוחד מהסוג הזה, היא הגירסה הניידת של תוכנת KeePass שמאפשרת לכם לשמור את כל הסיסמאות שלכם ולגשת אליהם באמצעות הזנה של "סיסמת מאסטר" אחת. עוד מידע על תוכנות ניידות למגוון שימושים אפשר למצוא כאן. רובן, אגב, חופשיות לגמרי.

 

למחות את העקבות

אפשר ללמוד עליכם הרבה גם מניתוח היסטוריית הגלישה שלכם, ובתור פרנואידים אתם לא רוצים להשאיר ראיות, נכון?

 

אחרי שבגירסאות ישנות יותר מחיקת היסטוריית הגלישה דרשה חיטוט עמוק בתפריטים של אינטרנט אקספלורר, החל מגירסה 7 של הדפדפן ניתן למצוא את כל מה שצריך בחלון שתחת התפריט Tools - Delete Browsing History. תוכלו למחוק סלקטיבית את ה-History, עוגיות וגם את הסיסמאות שמסרתם בטעות למנגנון ה-AutoFill.

 

בפיירפוקס הקישו פשוט Ctrl+Shift+Del.

 

ישנם כלים מתוחכמים יותר, שמאפשרים למחוק לא רק את היסטוריית הגלישה אלא הרבה מידע נוסף ש-Windows ויישומים אחרים שומרים עליכם בקבצים זמניים, קבצי יומן (log), רשימות קבצים אחרונים שנפתחו וכו'.

 

התוכנה הכי יעילה, גם אם לא הכי ידידותית, היא CCleaner שכבר הזכרנו כאן בעבר. היא תנקה אחריכם יפה יפה, ובאותה הזדמנות גם תשפצר לכם את ה-Registry ותפנה מקום בדיסק.

 

אם אתם מעדיפים להשתמש בתוכנה ידידותית יותר, נסו את Windows Washer של חברת Webroot או את Privacy Guardian של חברת PC Tools.

 

ושלא יעבדו עליכם

בצד השני של האנונימיות נמצאים אלו שמנצלים אותה לרעה. הרי לגולש הממוצע קשה לדעת מי מסתתר מהצד השני.

 

אחד מהסוגים החדשים של האיומים ברשת הן הונאות ה-Phishing - אתרים "מחופשים" שמתחזים ללגיטימיים, במטרה להוציא מכם את פרטי כרטיס האשראי שלכם או מידע סודי אחר.

 

כדי לזהות אתרים כאלה ולהתגונן מפניהם ישנם כלי Anti Phishing, שכלולים בחבילות האבטחה של נורטון, מקפי וחברות אחרות. אפשר לקבל כלים כאלה גם בחינם - הם כלולים בגירסאות האחרונות של הדפדפנים הנפוצים. באינטרנט אקספלורר תמצאו את כלי ה- Anti Phishingתחת Tools - Phishing Filter ובפיירפוקס תחת Tools - Options - Security.

 

כלי חינמי נוסף, שעובד עם כל הדפדפנים בכל הגירסאות ומציע הגנות נוספות הוא Comodo VerificationEngine.

 

כל הכלים האלה יעזרו לכם לשמור על פרטיות המידע שלכם, אבל לא ימנעו מכם לטעות ולהתבלבל. צאו מתוך הנחה שלכל נשק יש נשק שכנגד, וכל הגנה אפשר לפרוץ או לעקוף. לכן, לא מזיק להחזיק במחשב תוכנת הצפנה ולהשתמש בה כדי להוסיף שכבת הגנה אחרונה למידע שלכם.

 

יש הרבה תוכנות בהן תוכלו להשתמש. בתור התחלה, נסו את FineCrypt. זוהי תוכנה חופשית שמאפשרת להצפין קבצים בצורה נוחה וגם למחוק קבצים לצמיתות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לגלוש ללא עקבות
צילום: index open
מומלצים