שתף קטע נבחר

הפנטגון: "ללמוד מהאסון של מלחמת לבנון"

במשרד ההגנה האמריקני הגדירו "אסון" את כשלון צה"ל במערכה נגד חיזבאללה, והם מנסים להפיק לקחים. "וושינגטון פוסט": עשרות צוותים אמריקנים תיחקרו קציני צה"ל בשלוש השנים האחרונות. בכירים בצבא האמריקני גייסו את הכשלון הישראלי לצורך גיוס תקציבי עתק לפיתוח מערכת חדשה

מלחמת לבנון השנייה נגמרה לפני כשלוש שנים, אבל הדיה ממשיכים להדהד. העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח הבוקר (יום ב') כי הצבא האמריקני שלח בשלוש השנים האחרונות עשרות צוותים לישראל כדי לראיין קצינים שלחמו נגד חיזבאללה. המטרה היא ללמוד מהכשלים במלחמה, שנתפסת בפנטגון כ"אסון" - לפי לשון הדיווח.  

 

המערכה בין ישראל לחיזבאללה נמצאת בלב דיון סוער בפנטגון שעשוי להשפיע על סגנון הלחימה העתידי של צבא ארצות הברית. בשבועות שאחרי סיומה קבעו כמה מבכירי הצבא בוושינגטון כי גם הם צריכים להסיק מסקנות בנוגע לאופי הלחימה של ארה"ב בעתיד.


חיילים בדרך לחזית, יולי 2006 (צילום: אביר סולטן, דובר צה"ל)

 

צבא היבשה והנחתים אף השתמשו בחומר שקיבלו מישראל כדי לפתח מתקני אימונים בעלות של מיליוני דולרים אשר נועדו לבחון את תפקוד כוחות הביטחון האמריקניים במלחמה נגד יריב הדומה לארגונו של חסן נסראללה. "אני באופן אישי ארגנתי חמישה משחקי לחימה בשנתיים האחרונות וכולם התמקדו בחיזבאללה", הסביר פרנק הופמן, בכיר במכון מחקר של הנחתים.

 

הסיבה שמלחמת לבנון זכתה לעניין רב כל כך בוושינגטון נעוצה בחילוקי הדעות בין כמה מפרנסי הצבא: כמה מהם סבורים כי ארה"ב צריכה למקד את עיקר מאמציה בהכנה למלחמה א-סימטרית, כמו בעיראק ובאפגניסטן, ואילו אחרים מאמינים כי מהלך זה יותיר את המדינה חשופה ליריב יותר קונבנציונאלי, כמו חיזבאללה.

 

"הצבא האמריקני חוזר על טעויות צה"ל"

מומחים בצבא האמריקני נדהמו לנוכח המכות שספג צה"ל מידי כוח קטן יחסית, שצויד בטילים נגד טנקים שהצליחו לחדור לכלי רכב משוריינים. העניין הרב במלחמה נובע מכך שחיזבאללה לא נקט אסטרטגיה דומה לזו של החמושים באפגניסטן ובעיראק. בעוד שארגונים כמו הטליבאן נוהגים לפעול מתוך אסטרטגיה המכונה בארה"ב "פגע וברח", הכוללת פגיעה נקודתית בלבד, לוחמי חיזבאללה לא היססו להיקלע לקרבות עיקשים שלעתים נמשכו אף 12 שעות - מספר חריג ביותר בהשוואה לעימותים שראתה ארה"ב. כמו כן, חיזבאללה הפעיל רשת מודיעין מתוחכמת יחסית לממדיו, האזין לאמצעי התקשורת של צה"ל וגם פגע בספינת חיל הים.

 

"בין השנים 2000 ל-2006 אימץ חיזבאללה דוקטרינה חדשה והפך מארגון גרילה רגיל לכוח לחימה לכאורה קונבנציונאלי", כך נכתב במחקר שערך "המכון ללחימה" של צבא היבשה בשנה שעברה. דו"ח אחר של הפנטגון הזהיר כי פעילי חיזבאללה "קיבלו הכשרה מרשימה, במיוחד בכל הקשור לתקיפת טנקים ולירי טילים ורקטות. הם ידעו והכירו היטב את חולשות הצבא הישראלי במלחמת לבנון". 


גם לחיזבאללה היה מודיעין. בינת ג'בל, אוגוסט 2006 (צילום: AP)

 

קבוצה בולטת אחת בפנטגון מפרשת את תוצאות המלחמה בלבנון כ"נורת אזהרה" לכל צבא שעסוק יותר מדי בלוחמה נגד ארגוני גרילה, כמו המליציות החמושות בעיראק. קצינים אלה מציינים בכל הזדמנות כי בשנים שקדמו למלחמה, עסק צה"ל בעיקר בפעולות ביטחון שוטף (בט"ש) בשטחים הפלסטיניים ולכן לא היה ערוך כראוי למערכה נגד כוח צבאי מאורגן ומסודר.

 

"המסקנה העיקרית, לפחות בעיני, היא שהצבא חייב למצוא זמן להתאמן בתרחישי לחימה גדולים יותר, גם אם כעת אנו עסוקים בעיקר בלחימה נגד ארגוני גרילה", אמר חוקר במכון המחקר של צבא היבשה בפורט לוונוורת' שבקנזס. לדבריו, המשימות בעיראק ובאפגניסטן מנעו מיחידות הצבא השונות להתאמן בתרחישים מסוג זה, כפי שקרה לצה"ל לפני מלחמת לבנון השנייה.

 

המחלוקת תוכרע בדיוני התקציב

הפולמוס בפנטגון אינו קשור רק לאסטרטגיה ולקביעת מדיניות, אלא גם לכסף, הרבה כסף. בכירים בצבא נוהגים להשתמש בשנים האחרונות בדוגמת חיזבאללה כדי להשיג תמיכה מחודשת לפרויקטים ולפיתוחים ביטחוניים בשווי מיליארדי דולרים, שנזנחו בשנים האחרונות מאחר שנתפסו כלא-רלוונטיים לאופי הלחימה במאה ה-21.

 

כך, למשל, פורסם באחרונה דו"ח חדש של הפנטגון שנועד לשכנע את הממשל לממן את "מערכת הלוחמה העתידית" (FCS) ששוויה נאמד ב-159 מיליארד דולרים. מדובר במערכת הכוללת כלי רכב וחיישנים הפועלים בתיאום, תוך הקטנת הסיכון לחיילים בשטח. בדו"ח נטען כי המערכת יכולה היתה למנוע נפגעים רבים בצה"ל, לו היתה בשימוש ב-2006. "חיזבאללה נסמך על פעולה בסתר מתוך עמדות קבועות", נטען בפנטגון, "מערכת ה-FCS יכולה היתה לחשוף אותם על ידי חיישנים ואמצעי רובטיקה, מבלי לסכן חיילים".


קרבות בכפר עיתא א-שעב , אוגוסט 2006 (צילום: AP)

 

עד היום, שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, סירב לנקוט צד במחלוקת, אולם כעת הוא יצטרך להכריע בסוגיה לקראת ניסוח תקציב הביטחון לשנת

2010. גורמים בפנגטון מעריכים כי בכוונתו לצמצם באופן משמעותי את הפרויקטים המשמשים ללחימה קונבנציונאלית לטובת פיתוחי מודיעין, מעקב וביון שנועדו לשמש נגד ארגוני חמושים.

 

במאבק בין תומכי ההשקעה בלחימה קונבנציונאלית לבין תומכי הלחימה הלא-קונבנציולית, הגנרל המוערך דיוויד פטריוס נמנה עם המחנה השני וכך גם הנשיא החדש, ברק אובמה. בכירים כמו פטריוס טוענים כי יריביהם מעניקים חשיבות מופרזת לסגנון הלחימה של חיזבאללה במטרה להשיב את הצבא לאימונים ולמערכות ביטחוניות ישנות, המתמקדות בלחימה יותר מוכרת. הקרב בין שני המחנות יוכרע בסופו של דבר בדיוני התקציב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצטרך להכריע. גייטס
צילום: AFP
מטריד את ארה"ב. נסראללה
צילום: רויטרס
משוריינים בסכנה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים