שתף קטע נבחר

זירת הקניות

פסולת הופכת לאמנות בצוללת הירוקה

אפשר לעשות עוד סיבוב בקניון אבל אפשר גם לעשות סיבוב על החוף באשדוד, ולהפוך כל מה שמוצאים ליצירת אמנות חדשה. "הצוללת הירוקה" - אגף חדש במוזיאון אשדוד מציע להביט על הפסולת שאנו מכירים כל כך טוב בעיניים אחרות

"הצוללת הירוקה" היא אגף ייחודי במוזיאון אשדוד לאמנות, בו מוצגת אמנות העושה שימוש חוזר בחומרים. באגף מתקיימת גם פעילות יצירתית לילדים ונוער שעושים שימוש חוזר בחומרים שהיו פסולת - או שהיו הופכים לפסולת במוקדם או במאוחר.

 

השימוש החוזר בחומרים מוכנים אינה תופעה חדשה באמנות; אמנים רבים לוקחים מוצרים יומיומיים ומשלבים אותם ביצירות שלהם מתוך אידאולוגיה אמנותית או מתוך רצון להביע אמירה חברתית וסביבתית. קרשים וקרטונים משומשים כמצע לציור, חלקי מתכות חלודים מתחברים לפסל ואפילו מגזינים שהופכים לכיסא מעוצב. 


מטרה כפולה: אמנות וחינוך (צילום: איציק מרום) 

החוויה בעת ביקור בצוללת הירוקה היא אמנותית אמנם, אך מציעה למבקרים להתחבר ליצירות - ובמיוחד למרכיבים שלהם אותם הם מכירים היטב: כפתורים, עיתונים, מקלדת מחשב וחלקי מכוניות. בתערוכה הראשונה המוצגת בצוללת, וקרויה "לפרטי פרטים", השתמש כל אחד מהאמנים בחומרים שהיו בשימוש במקום אחר. 

 

מכנה משותף בולט נוסף הוא עבודת הנמלים הסיזיפית והדקדקנית שהוציאו היוצרים תחת ידם: יוכי נגב קורעת ומדביקה מחדש, ויוצרת שדות של צבע ומרקם; אפרת פלג מפרקת מקלדות ישנות ומרכיבה מהם ציורים ותבליטים כשחלקי המקלדת משמשים כנקודות צבע בלבד; גיא לוגשי מחבר כפתור אל כפתור ויוצר את פרצופו של מאו דזה דונג, כמו בפסיפס.

 

כל פרט כשלעצמו הוא חסר ערך וזהות, והיה מוצא את דרכו לפח. בזכות האמנים קיבלו הפריטים הללו חיים חדשים ובעלי משמעות לא רק אמנותית כי אם חברתית וסביבתית.


פקקים שמקבלים משמעות. עבודה של גיא לוגשי (צילום: איציק מרום)

 

וזהו המסר הנוסף שמבקשת הצוללת הירוקה להעביר - שהפסולת לפעמים אינה באמת פסולת, ושכל אחד יכול להחליט מהי פסולת עבורו, והאם ניתן לעשות בה שימוש נוסף.

 

במסגרת פרויקט הפועל במוזיאון, בשיתוף אגף החינוך בעיריית אשדוד, מוזמנים המבקרים ליצור בעצמם יצירות אמנות מחומרים בשימוש חוזר. הפעילות מתחילה בסיור בחוף הים ואיסוף פסולת. בשלב הבא מגיעים המבקרים למרכז מונארט ונכנסים למתחם נמל אשדוד, שהוא אחד מתומכי הפעילות בפרויקט. בשלב האחרון מוזמנים המבקרים להפוך את הפסולת שאספו ליצירה אמנותית.

 

מטרת הפרויקט היא להטמיע במבקרים - מגיל הגן ועד קבוצות בוגרים - את ערכי שמירת הסביבה דרך האמנות, בין אם מדובר באמנות שיצרו אחרים או ביצירות שהכינו בעצמם. הם נחשפים ליתרונות הגדולים הגלומים במיחזור, ולומדים גם את ערכי הליבה הנוספים של איכות הסביבה, ואודות הקשר שבין אדם, טבע וסביבה.

 

הצוללת הירוקה היא חלק ממרכז מונארט שבמוזיאון אשדוד, והיא פועלת בשיתוף עיריית אשדוד, חברת נמל אשדוד, איגוד הערים לאיכות הסביבה וחברת החשמל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתוך "הצוללת הירוקה"
צילום: איציק מרום
צילום: איציק מרום
מומלצים