שתף קטע נבחר

מליאת הכנסת: דיון מרתוני בתקציב דו-שנתי

הכנסת תמשיך היום בדיון שהחל אתמול על דחיית אישור התקציב ליולי וקביעת תקציב דו-שנתי במטרה לאשר אותו בקריאה שניה ושלישית, לאחר שאישרה אותו אתמול בקריאה ראשונה ובוועדת הכספים ולאחר שדנה בו במשך כל הלילה

מעשה ב-120 חברי כנסת, שדנו בתקציב המדינה, עד שבאו העוזרים הפרלנטריים, ואמרו להם, הגיע זמן שחרית. מליאת הכנסת תמשיך היום (ג') בדיון המרתוני שבו החלה אתמול בבוקר בהצעתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, להעביר תקציב דו-שנתי ל-2009 ו-2010. זאת, אחרי הליך מזורז של שבמהלכו אושרה ההצעה בקריאה ראשונה אתמול בבוקר, ובוועדת הכספים אתמול בצהריים. אתמול בערב החל דיון בהצעה לקראת אישורו בקריאה שניה ושלישית, ונמשך כל הלילה, ומאחר ולא התקבלה כל החלטה - יימשכו הדיונים גם היום. 

 

הצעת החוק מוגדרת כהוראת שעה, אף כי היא מורכבת מתיקון חוקי יסוד. המהלך החפוז והלא שגרתי של העברת החוק במרתון דיונים אחד היה טבילת האש הפוליטית הראשונה של הממשלה החדשה. לפיכך החזיקה הקואליציה את החזית השברירית שלה בכוננות אל תוך הלילה, תוך פיקוח הדוק לבל יעדר איש מההצבעה השלישית, האחרונה והגורלית. אתמול בצהריים עברה ההצעה בקריאה ראשונה ברוב דחוק של 65 ח"כים בלבד, בגלל ההיעדרות ההפגנתית של חמשת מורדי העבודה.

 

ההצעה כוללת גם הארכה של משך הזמן לאישור התקציב מ-45 ל-107 יום ודחייתו מאמצע מאי לאמצע יולי. התקציב הדו-שנתי בנוי, לכאורה, כמסגרת אחידה לשמונה עשר חודשים, עד סוף 2010, ונחשב לפי החוק לשנת תקציב אחת, אך למעשה, הוא מאגד שני חשבונות נפרדים - לשנה הזאת ולשנה הבאה אחריה.

 

מורת רוח משטחיות הממשלה

הדיון היה סוער ועורר זעם במשכן על הממשלה, ולא רק באופוזיציה. ח"כ אילן גילאון (מרץ) ציטט בכיר מהקואליציה, מבלי לנקוב בשמו, שאמר לו, לטענתו, כי "אלמלא המכבש הממשלתי הוא היה חוסם בגופו את שער הכנסת כדי למנוע את כניסת הח"כים להצבעה". דבריו של גילאון ביטאו את מורת הרוח נוכח קלות הדעת של הממשלה אשר מתקנת לצרכיה בשטחיות חוקי יסוד, שאמורים להיות בסיס לחוקה עתידית. "כל זה לא היה קורה לו הייתה לנו חוקה", נאנח ח"כ רוני בראון (קדימה) עד לפני שבוע שר האוצר.

 

בר-און וכמה משרי הממשלה שירדו מגדולתם עלו בזה אחר זה לדוכן בדיון המסכם שבו הפכו את החוק לשק חבטות אשר נתן גם פורקן לאובדן שהם טרם הסתגלו אליו.

 

"זו בעיטה גסה ובוטה בחוק יסוד שצריך לעמוד נגדה על הרגליים האחוריות", זעק זאב בוים שר השיכון לשעבר. "אם זה קורה היום לחוקי יסוד, מחר תבעטו ככה גם בחוקה".

 

על מטרת החוק לאפשר לממשלה להעביר תקציב דו-שנתי ולא ב-45 יום אלא ב-106 ימים אמר בראון, "זו התנהגות טיפוסית של ראש ממשלה שיודע כי הוא לא יצליח לעמוד בהתחייבות שנטל על עצמו מעבר ליכולתו. הלילה הוא מנסה למחזר את חובו בהלוואה בריבית גבוהה, ולא יודע כי מה שלא יוכל לשלם ב-45 יום, הוא לא יצליח אפילו אחרי 200 ימים ואז אני אעמוד כאן ואזכיר לו את זה".

 

הח"כ אלי אפללו, שזה עתה נפרד אחרי תקופה קצרה מלשכת שר הקליטה, אמר להם: "את מי אתם מנסים כאן לשכנע? את הכיסא הריק של ראש הממשלה, שמכר את תקציב המדינה בכופתאות למפלגות אחרות?"

 

ח"כ חיים אורון (מרצ) התייחס יותר לגופו של החוק ולסתירות והתהיות שממלאות אותו, לדבריו. הוא אמר כי החוק מנוסח בכפל לשון ולא ברור אם יש בו תחת גג אחד תקציב אחד או שני תקציבים נפרדים. הוא שאל את הממשלה איך היא יודעת מה יהיה שיעור גביית המיסים בשנה הבאה, ומה יקרה אם יחזור על עצמו הגירעון הקיים בסך 40 מיליארד שקל? בראון, בקריאת ביניים: "אני אומר לך שהוא יחזור..."

 

אורון המשיך: "הכלכלנים יודעים כי מה שהיה לא יהיה, אבל לא יודעים מה יהיה בעוד שנה או שנתיים. אולי גם אתם יודעים שהתקציב הדו-שנתי איננו המילה האחרונה ויבואו בעקבותיו תקציבים נוספים ותוכניות כלכליות אחרות". עוד אמר כי כל התרגיל הזה נעשה לתכלית אחת בלבד – לחסוך 1-2 מיליארד שקלים כדי לשלם כאתנן לשותפי הקואליציה, אם יצטרכו לקנות את קולותיהם לשם העברת תקציב נפרד ל-2010.

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, נתן לאופוזיציה לדבר כשאמר: "מצידי כולם ידברו גם אם נשב כאן עד ליל הסדר". כמי שיצא זה עתה מגלות בת שלוש שנים באופוזיציה הוא היה הדובר היחיד בקואליציה שהבין לליבם.

ומה יהיה תוכן התקציב?
נתניהו: לא יהיה קיצוץ שכר חד-צדדי / צבי לביא ואמנון מרנדה
נתניהו פותח דף חדש: נפגש עם עיני וברוש והחל בשיחות משותפות לטיפול במשבר הכלכלי. ראש הממשלה הכחיש את הפרסומים, לפיהם הושגה הבנה בינו לבין שר הביטחון, ברק, על אי קיצוץ בתקציב משרדו של האחרון
לכתבה המלאה
 
 

 

ח"כים בוועדת הכספים: "תקציב של שוטים"

 במהלך הדיון בוועדת הכספים הוטחה ביקורת על מה שהוגדר כ"יצור כלאיים חסר תקדים", או כ"תקציב של שוטים" (להם ניתנה הנבואה לאחר חורבן בית המקדש) בתקופה של חוסר ודאות, שבה לא ניתן לחזות השנה מה יקרה במשק בשנה הבאה - כפי שטען ח"כ שי חרמש (קדימה). נציג האוצר, שרון גמבשו, הגיב ואמר כי המודל איננו חסר תקדים, אלא הופעל בהצלחה חלקית בקנדה, והאוצר אימץ מתוכו רק את הצדדים החיוביים שלו.

 

היו"ר הזמני של הוועדה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), ציין בסיכום כי באקדמיה אין דעה אחידה לגבי המודל הזה, ויש מחלוקת לא קלה. הוא ציין עם זאת שדיבר עם פרופ' אבי בן בסט, מנכ"ל האוצר לשעבר, מתנגד חריף לשיטה, אך הוא אמר לו כי בנסיבות הקיימות לא בטוח שלא זו הדרך שראוי לנהוג בה.

 

ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה), שנעדרה מההצבעה על החוק במליאת הכנסת בקריאה ראשונה, תמכה באישור הוראת השעה לקריאה שניה ושלישית. היא אמרה: "יש לי ביקורת על החוק, אבל הקרב האמיתי לטובת האזרח והציבור יהיה על התקציב עצמו, ולא על הפרוצדורה לאישורו".   

 

שטייניץ: מצב החירום הכלכלי הוא מצב חירום לאומי

שר האוצר שטייניץ אמר הבוקר בתגובה לדברי המתנגדים, כי "מצב החירום הכלכלי הוא מצב חירום לאומי שמחייב את האופוזיציה לגלות ממלכתיות. אני פונה אל הגב' ציפי ליבני ואל האופוזיציה לגלות ממלכתיות בעניין החשוב והחיוני הזה... זה מצב שמחייב לצאת למלחמת מגן כלכלית לבלימת המיתון והאבטלה ולבניית הנדבכים לצמיחה".

 

שטייניץ התייחס בדבריו לטענות נגד הארכת מועד הגשת התקציב: "אכן קבע המחוקק 45 יום. אבל כל תפקידה של הכנסת הוא לחוקק חוקים ואין לך כמעט חוק שמחוקק בבית הזה שלא משנה חוק קודם. אחד השיקולים ל-106 ימים הוא לאפשר לכנסת לדון בתקציב, להתווכח עליו, להעיר, לתקן. אם היינו נשארים במסגרת 45 ימים היו נשארים לכנסת 8-7 ימים - פחות מ-20 ימי עבודה. זה רציני?"


פורסם לראשונה 06/04/2009 23:43

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מליאת הכנסת: דיון מרתוני
צילום: AFP
מומלצים