שתף קטע נבחר

אחרי נאום אובמה: חשש בירושלים מלחץ אמריקני

נשיא ארה"ב שב וחזר על מחויבות הצדדים להסכם אנאפוליס - ובירושלים נערכים ללחץ לקראת ביקור שליחו באזור. גורמים מדיניים בכירים: "צריך להיות עיוור וחירש כדי לא לקרוא את הכתובת שעל הקיר"

חשש בסביבת ראש הממשלה מלחץ אמריקני כבד בנוגע להמשך תהליך אנאפוליס. בעקבות נאום הנשיא האמריקני, ברק אובאמה, בפרלמנט הטורקי, נערכים בירושלים להחרפת המתיחות מול וושינגטון לקראת ביקורו של השליח האמריקני המיוחד בשבוע הבא, ונסיעת נתניהו לבית הלבן בעוד כחודש.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מבקש אמנם להמעיט בערך הלחץ האמריקני המופעל על ישראל. בתגובה לנאום שבו הכריז הנשיא אובמה על מחויבות ארה"ב למפת הדרכים, ותהליך אנאפוליס שמהותו שתי מדינות לשני עמים, נמסרה מלשכת נתניהו תגובה חסרת התוכן: "ישראל מעריכה את מחויבות הנשיא לביטחונה של ישראל ואת רצונו לקדם תהליך של שלום. ממשלת ישראל מחויבת לשני יעדים אלה ובזמן הקרוב תגבש את מדיניותה בכדי לפעול עם ארה"ב להשגתם".

 

אלא שגורמים מדיניים בכירים בירושלים הבהירו הלילה (יום ג') כי "צריך להיות עיוור וחירש כדי לא לקרוא את הכתובת שעל הקיר". לדבריהם, נאום אובמה בפרלמנט הטורקי מבהיר שאין כל דרך לחמוק מעימות עם וושינגטון, בעקבות הצהרת שר החוץ, אביגדור ליברמן, על תום עידן אנאפוליס. לדברי אותם גורמים, גם ראש הממשלה וגם שר החוץ נערכים ללחץ אמריקני כבד, לקראת ביקור נתניהו בוושינגטון.

 

אנשי נתניהו ואף ליברמן עצמו הודפים טענות ללחץ אמריקני. בשיחות סגורות מבהירים אישים פוליטיים בכירים בממשלה החדש, שהם בטוחים שימצאו דרך הידברות עם ארה"ב לקביעת עקרונות חדשים לתהליך המדיני מול הפלסטינים. לדבריהם, בעיקר בשל העובדה שגם לארה"ב אין ברירה אלא להכיר בכך שלישראל ממשלה חדשה, שתפישתה שונה מזאת של ממשל אולמרט. ואולם, למעשה גם הם מודים שעימות הצהרות מול ארה"ב אינו רצוי בשלב זה, בשל הצורך לשמר את היחסים עם הידידה האמריקנית הגדולה.

 

"לא כדאי לטעון שהכל דבש"

העימות עם וושינגטון עלול להחריף לקראת הגעתו של השליח המיוחד של הנשיא ומזכירת המדינה, ג'ורג' מיטשל, בשבוע הבא אל האזור. מיטשל צפוי להיפגש עם ראשי הממשל החדשים בישראל, ולחדד סוגיות שנויות במחלוקת. כך למשל הוא צפוי לתבוע הבהרות באשר להמשך הדיאלוג המוקפא עם אבו-מאזן, על פתרון קבע על בסיס אנאפוליס ושתי מדינות לשני העמים. כמו כן הוא צפוי לבקש לברר את עמדת הממשלה החדשה בנושא המשך הבנייה בהתנחלויות, והורדת המאחזים.

 

בחדרי חדרים, כך טוענים גורמים מדיניים מקצועיים, נמשכת ההיערכות ללחץ האמריקני.

אולם כלפי חוץ, לפי הנחיה לא כתובה של נתניהו וליברמן, מנסה ממשלת ישראל החדשה לשדר כאילו עסקים כרגיל. "אשרי מי שמאמין בכך", אמר ל-ynet בכיר במערכת המדינית שהיה שותף בימים האחרונים להתייעצויות פנימיות. לטענתו, "עדיף לשים את הדברים על השולחן, למרות מורכבותם, ולא לטעון שהכל דבש עם וושינגטון, כפי שנוהג שר החוץ החדש לומר".

 

אמש שוחח נתניהו בטלפון עם נשיא מצרים, חוסני מובארק. מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי בשיחה בירך מובארק את נתניהו על כניסתו לתפקיד, והשניים הדגישו את קשרי הידידות בין המדינות. הנשיא המצרי הזמין את נתניהו לפגישה בשארם א-שייח בעתיד הקרוב. נתניהו בירך על ההזמנה ומלשכתו נמסר כי פגישה כזו צפויה להיקבע בקרוב. בהודעת סוכנות הידיעות המצרית לא הוזכרה ההזמנה מקהיר, אלא בקשתו של נתניהו ממובארק לפעול למען השלום "למרות הרושם הקודם שנוצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מחויב לשתי מדינות
צילום: רויטרס
נתניהו. מחויב לאובמה?
צילום: גיל יוחנן
מיטשל. הלחץ בדרך
צילום: רויטרס
מומלצים