שתף קטע נבחר
צילום: דרור כץ

איזה מתוקות: מגוון ריבות למימונה

מימונה כהלכתה חייבת לכלול שפע של ריבות מתוקות שעשויות מירקות ופירות. פסקל פרץ-רובין רוקחת ריבות מחצילים, גזרים, צימוקים, אגוזים תפוזים ואשכוליות. ואף מילה על מופלטה

מי לא מכיר את המימונה של העדה המרוקנית שמתחילה בתום היום השמיני לחג הפסח? יש הרבה גרסאות לגבי איך התחילה מסורת המימונה. אחת מהן גורסת כי זהו יום פטירתו של הרב מימון, אביו של הרמב"ם, שחי בפאס. הרב מימון נפטר בחג הפסח והיות שלא מתאבלים בחודש ניסן, באה המימונה (נגזרת שמו של רב מימון) להזכיר את האירוע. יש המקשרים את המילה "מימונה" למילה "אמונה" או למילה בערבית "מימון" שפרושה "מזל". הסבר אחר למקור החג מתייחס למשנה שלפיה מחולק העולם לארבעה פרקים, כאשר הפסח עוסק בתבואה. מכאן חג המימונה אשר עיקרי סמליו הם השיבולים, החלב והדבש.

 

אחד ממנהגי החג הבולטים הוא השארת דלת הבית פתוחה, כאשר האורחים מתקבלים בברכת "תרבחו ותסעדו", שפירושה תזכו ותצליחו. שולחנות החג מעוטרים בשיבולים, עלי נענע ופרחים, ועליהם מונחים מאכלים מתוקים: עוגיות קוקוס, קרמל בשומשום, מרציפן, "קאוקאו" - עוגיות בוטנים, ריבות פירות מיובשים וטריים, אגוזים וממתקים רבים. נהוג גם להכין נוגאט שקדים (זבן בלוז) ולהגיש לסועדי המימונה דבש, חלב וחמאה, סמל לפריון ושפע.


(צילום: Index open)

 

במרכז השולחן מעמידים קערת קמח רחבה ובה חמישה (חמסה) מטבעות זהב (למזל), חמישה תרמילי פול ירוק ,חמש ביצים וחמישה תמרים. בני הבית נוהגים להטיל לתוך הקערה את תכשיטי הזהב שלהם ולבחוש בקמח, שמסמל את פריון האדמה. הזהב מסמל את השפע הכלכלי. בבתים רבים מונחת קערה עם מים ובה דגים טריים שסימלו את הפריון במשפחה.

 

גולת הכותרת של הערב היא כמובן המופלטה - חביתית בצק דקיקה המהווה את הלחם הראשון שלאחר הפסח, אבל מי שמזדמן למימונה לא יכול להתעלם משפע ומגוון הריבות, העשויות על בסיס פירות וירקות. הכנת הריבות אינה מורכבת והיתרון הוא שניתן לאכול מהן כל השנה.

 

ריבת חצילים (מעזון בטנג'ל)

את הריבה הזו מכינים מחצילים קטנים, והטעם הנפלא שלה אינו מסגיר את ה"פרי" בו השתמשו להכנתה

 

 

המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

1 ק"ג חצילים קטנים וכהים

1 ק"ג סוכר

3/4 כוס מיץ לימון

1 כפית זנגוויל

2-3 מקלות קינמון

3 מסמרי ציפורן

6 כוסות מים


(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את החצילים .חותכים בסכין סביב הגבעולים, כך שהגבעולים נשארים ורק העלים מסביב מוסרים.
  2. מחוררים במזלג את החצילים מכל הכוונים. מניחים אותם בסיר רחב ומכסים במים.
  3. מבשלים כחצי שעה ומסננים את הנוזלים. חוזרים על פעולה זו פעמיים. מסננים את החצילים ומצננים.
  4. מניחים את הסוכר בסיר בינוני ושטוח, מוסיפים את מיץ הלימון והמים. מערבבים ומבשלים כ-30 דקות על להבה בינונית.
  5. מוסיפים לסירופ הסוכר את הזנגוויל, הקינמון והציפורן. מערבבים ומבשלים 5 דקות.
  6. מוסיפים לסירופ את החצילים. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה וחצי, עד שהחצילים מצטמקים למרקחת שחומה וצמיגית.
  7. מצננים ומעבירים לכלי בעל סגירה הרמטית.

 

ריבת פלחי תפוזים (מעזון דלצין)

ייחודה של ריבה זו בטעמה, המזכיר טעם פירות יבשים. על אותו עיקרון אפשר להכין תפוזים סיניים קטנים

 

המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

1 ק"ג תפוזים (רצוי בעלי קליפה עבה במיוחד)

4 כוסות סוכר

3 שקיות סוכר וניל


(צילום: שירן כרמל)

 

אופן ההכנה:

  1. במגררת דקה מגררים מעט את קליפת התפוזים (אין להסיר לגמרי את הקליפה).
  2. שמים את התפוזים בסיר. מכסים במים ומרתיחים.
  3. מחליפים את הנוזלים ומביאים פעם נוספת לרתיחה. מסננים ומניחים את התפוזים בקערה כדי לצנן אותם.
  4. חוצים כל תפוז ואז חותכים לפלחים רחבים וגדולים.
  5. בסיר רחב מבשלים 4 כוסות מים עם הסוכר וסוכר הווניל, כ-20 דקות.
  6. מוסיפים את פלחי התפוזים לסירופ, מכסים ומבשלים יחד על אש נמוכה במשך שעתיים-שעתיים וחצי.
  7. מצננים ומעבירים לכלי בעל סגירה הרמטית.

 

ריבת גזר

ריבת גזר גמדי המצופים בסירופ בוהק שאפשר להעשיר בפירות מיובשים

 

המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

1 חבילה של גזר גמדי קפוא

1 כוס מים

750 גרם סוכר

1/2 כוס מיץ מלימון טרי

2 מקלות קינמון

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הגזרים בסיר רחב, ויוצקים עליהם את המים. מניחים על להבה ומבשלים כעשר דקות.
  2. מוסיפים את הסוכר,מיץ הלימון והקינמון. מערבבים ומבשלים על להבה בינונית נמוכה כשעה, או עד שמתקבל סירופ צמיג שקוף ודבשי.
  3. מצננים ומעבירים לכלי בעל סגירה הרמטית.

 

ריבת צימוקים

שילוב נפלא של צימוקים עם אגוזי מלך היוצרים ריבה סמיכה ומדהימה בטעמה

 

המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

1/2 ק"ג צימוקים כהים ללא חרצנים ,שטופים היטב

1 כוס יין מתוק

1 כוס סוכר

1 שקית סוכר וניל

1 כף שמן

2 כפות מיץ לימון

150 גרם חצאי אגוזי מלך

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הצימוקים בסיר בינוני שטוח, יוצקים עליהם את היין ,הסוכר וסוכר הווניל. מבשלים על להבה בינונית כ-35 דקות, תוך כדי ערבוב לסירוגין.
  2. מוסיפים את השמן ומיץ הלימון, מערבבים וממשיכים לבשל כרבע שעה, עד לקבלת מרקם סמיך ובוהק. מסירים מהלהבה.
  3. מוסיפים את חצאי אגוזי המלך ומערבבים. מעבירים לכלי הגשה או לכלי בעל סגירה הרמטית.

 

קליפות אשכוליות מסוכרות (קסור דלחבז אל ערסה)

טעמן של קליפות האשכולית הוא מתוק מרירי ומיוחד מאוד. אפשר להכין בדרך דומה גם קליפות תפוזים - צריך רק לחתוך אותן לרצועות קטנות ודקיקות ולקבל קליפות תפוז מסוכרות. את הקליפות ניתן להקפיא ולהשתמש לתיבול עוגות ועוגיות.

 

המרכיבים (לצנצנת של 1 ליטר):

5 אשכוליות בינוניות (משתמשים בקליפה בלבד)

מים עד כדי כיסוי

1 ק"ג סוכר

3/4 כוס מיץ תפוזים

מיץ מלימון אחד


(צילום: סי די בנק)

 

אופן ההכנה:

  1. גוררים מעט את קליפת האשכוליות. קולפים את הקליפה בצורה ספירלית לקבלת רצועות בגודל 2-3 ס"מ.
  2. שמים את הקליפות בסיר, יוצקים מים עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. מחליפים את המים ומרתיחים שוב. חוזרים על הפעולה פעם נוספת (סך הכל 3 הרתחות).
  3. משרים את הקליפות במים קרים למשך הלילה.
  4. מסננים את הנוזלים ומגלגלים כל רצועת קליפה לשבלולים קטנים. מסדרים אותם בצפיפות בסיר. מפזרים את הסוכר ואת מיץ התפוזים ומבשלים על אש נמוכה מאוד כשעה וחצי עד שעתיים.
  5. מוציאים את השבלולים המסוכרים בזהירות ומסדרים אותם בצנצנת זכוכית.

 

לאתר הבית של פסקל לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים