שתף קטע נבחר

ליברמן למיטשל: לא לוויתורים, צריך תוכנית אחרת

למרות הדיווח הרשמי על "שיחה חשובה ומעמיקה", נראה כי שר החוץ התקשה למצוא שפה משותפת עם השליח האמריקני, שהבהיר מצדו כי תוכנית "השלום הכלכלי" של נתניהו אינה מספיקה, ועליה להיות חלק מתהליך מדיני שיסתיים בשתי מדינות. בסוף מיהר ליברמן למשרדו, ולא ליווה את האורח

מתחילים ברגל שמאל? נראה כי שר החוץ אביגדור ליברמן והשליח האמריקני ג'ורג' מיטשל התקשו למצוא שפה משותפת, בפגישה שקיימו הבוקר (יום ה') בירושלים. ליברמן וסגן שר החוץ, דני אילון, סקרו בפני מיטשל את התהליך המדיני מאז הסכמי אוסלו ב-1993 ועד היום, ולדברי מקורות בלשכת השר, ליברמן הדגיש שהגישה המסורתית לא הגיעה כה לשום תוצאה מעשית. לדבריהם, ליברמן אמר כי כל המחוות שנעשו עד כה הובילו את התהליך המדיני למבוי סתום, וכי יש לחפש רעיונות חדשים להתקדמות בתהליך המדיני.

 

"הבהרנו למיטשל שראשי ממשלה בעבר היו מוכנים לוויתורים דרמטיים ועשו מהלכים שכאלה, כמו אריאל שרון, והתוצאות היחידות שראינו בימי ממשלת אולמרט-לבני הם מלחמת לבנון השנייה, המבצע בעזה, הימצאות גלעד שליט בשבי החמאס וניתוק היחסים עם מאורטניה וקטאר", אמרו המקורות הרשמיים. 


ליברמן ומיטשל. "שיחה חשובה" (צילום: רויטרס)

 

גם השליח האמריקני המיוחד למזרח-התיכון לא חסך שבטו בפגישה, ושפך מים צוננים על תוכנית ה"שלום הכלכלי" של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "מבחינתנו, הצורך בהשגת שיפורים כלכליים אמור להיות חלק מהשיחות עם הפלסטינים בגדה המערבית", אמר לליברמן, והבהיר לליברמן את הצורך בקיומן של שתי מדינות לשני עמים.

 

מיטשל אמר עוד בתום הפגישה: "הבהרתי לשר החוץ שארצות-הברית תומכת, בנושא הישראלי-פלסטיני, במדיניות של שתי מדינות לשני העמים החיות בשלום, מדינה פלסטינית שחיה בשלום לצד מדינת ישראל יהודית. אנו מצפים להשיג שלום באזור".

 

לחיצת יד - רק כשהתקשורת דרשה

השר ליברמן, שהצהיר עם כניסתו לתפקיד כי ישראל אינה מחויבת למתווה אנאפוליס, אמר בתום הפגישה: "היתה שיחה חשובה, מעמיקה, דיברנו בה על נושא תיאום העמדות בין ארה"ב לישראל. דיברנו על סוגיות הנוגעות לביטחון ישראל וענייני כלכלה. אני מצפה לפגישות הבאות עמו. זאת הזדמנות מצוינת להחליף רעיונות. דיברנו על שיתוף פעולה הדוק. שוחחנו על תיאום עמדות באשר לנושא הפלסטיני, ובנושא הבעיות באזור. אנו מצפים לפגישה הבאה, כדי לקיים דיאלוג אמיתי על ביטחון, על כלכלה, על בעיות אזוריות".

 

לדברי המקורות בלשכת השר, ליברמן אמר למיטשל שממשלת ישראל תצטרך לגבש רעיונות חדשים להתקדמות בתהליך במישור הפלסטיני. "אנו מצפים לתיאום ושיתוף פעולה הדוק עם הממשל בארה"ב", אמר. "הדגשנו שאנו מצפים מהקהילה הבינלאומית להתחייבויות לא רק בנושאי ביטחון ישראל, אלא גם לעצם ההבנה שישראל היא מדינת העם היהודי".

 

בלשכת השר הוסיפו: "הדגשנו בפני השליח האמריקני פעם נוספת, שהבעיה המרכזית היא הבעיה האיראנית. הרי קיבלנו לכך הוכחה נוספת בפעילות האיראנית ופעילות החיזבאללה במצרים. על כן, אם מחפשים פתרון יציב לבעיה הפלסטינית, יש לפני הכול לעצור את ההתעצמות וההתפשטות של איראן".

 

למרות חילוקי הדעות, בסביבת ליברמן הבהירו שהפגישה נערכה באווירה טובה. עם זאת, עם צאתם של השניים מהפגישה, הם לחצו יד רק לאחר בקשת נציגי כלי התקשורת. מיד לאחר ההצהרות של השניים, מיהר ליברמן להיכנס חזרה למשרדו ולא ליווה את השליח הנשיאותי למכוניתו.

 

פרס למיטשל: הדיבורים על תקיפה באיראן אינם נכונים

מוקדם יותר נועד מיטשל עם נשיא המדינה, שמעון פרס, שניסה להרגיע ואמר לו ש"כל הדיבורים על תקיפה אפשרית של ישראל באיראן אינם נכונים. הפיתרון באיראן אינו צבאי".


 

פרס והשליח מיטשל (צילום: פלאש 90)

 

בארה"ב מודאגים מהאפשרות שישראל תחליט לתקוף לבדה את מתקני הגרעין באיראן. שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, צוטט הבוקר לאחר שאמר כי תקיפה ישראלית באיראן רק תדחה את תוכנית הגרעין בשנה עד שלוש, אך תאחד את האיראנים, "שיהיו נחושים להשלים תוכנית גרעינית".

 

נשיא המדינה אמר בהקשר זה: "יש ליצור שיתוף פעולה בינלאומי רחב בסוגיה האיראנית. צריך לבחון אם ההידברות עם איראן היא אמיתית או מובילה לבלוף". פרס אמר עוד בנושא האיראני: "כולנו רוצים עולם נקי מפצצות גרעיניות, אך הבעיה טמונה במחזיקי הפצצות שהם פנאטיים דתיים, קיצוניים שאינם בוחלים באמצעים להרוג - יותר מאשר בפצצות עצמן". עוד הדגיש הנשיא כי "יש ליצור שיתוף פעולה בינלאומי רחב בסוגיה האיראנית".

 

הוא התייחס גם לוועידת "דרבן 2" ואמר כי "זו ועידה של מתחסדים, שמתפארת בהזמנת אחמדי-נג'אד כאורח הכבוד. האם הוועידה יכולה לתרום להפסקת הברחות הטילים והנשק לעזה? ישראל לא תסבול את המשך הברחות הנשק. לא נשב בחיבוק ידיים ונחכה לטילים שייפלו על תל-אביב". פרס הוסיף כי יש לשקם את עזה בדרך שלא תוביל לזליגת כסף ושיקום חמאס: "הכסף חייב להגיע ישירות לשיקום".

 

השניים דנו גם ביוזמה הערבית לשלום כולל במזרח התיכון. הנשיא הדגיש כי "יחסי החיובי ליוזמה הערבית נובע מכך שאני משוכנע כי הרבה ממדינות ערב לא רוצות שאיראן תשתלט על המזרח התיכון וחמאס על הרשות הפלסטינית". 

 

מיטשל אמר לפרס: "יש לנו מחויבות מוחלטת וחזקה לביטחון ישראל. אנו מחויבים גם לפיתרון של שתי מדינות לשני העמים, החיים זה לצד זה בשלום".

 

סגן ראש הממשלה ושר הפנים, אלי ישי, אמר הבוקר על רקע ביקורו של מיטשל כי "הנוסחה המדינית שנכון לפעול על פיה בעת הזו היא שתי כלכלות לשני עמים, ולא שתי מדינות לשני עמים. גם השליח מיטשל יודע שאילוץ האזור לשיח מדיני וירטואלי יוליד תוצאות הפוכות. נכון לבנות אימון דרך שיח כלכלי, שהוא בעיקרו אינטרס פלסטיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל וליברמן
צילום: רויטרס
מיטשל ופרס
צילום: פלאש 90
מומלצים