שתף קטע נבחר

שביתה באונ' הפתוחה: 42 אלף סטודנטים נפגעים

האוניברסיטה הגדולה בישראל שובתת ללא הגבלת זמן. חברי ארגון סגל ההוראה מוחים על שאין התקדמות במשא-ומתן בינם להנהלה. מנהל משאבי האנוש באוניברסיטה: "אין סיבה לשביתה על גב הסטודנטים"

השביתה הגדולה מעולם באוניברסיטה הפתוחה: עשרות מרכזי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה בכל רחבי הארץ מושבתים מהבוקר (יום א') ללא הגבלת זמן, על-ידי ארגון סגל ההוראה. השביתה נפתחה בשל המשא-ומתן ה"תקוע" בין ארגון סגל ההוראה להנהלה.

 

האוניברסיטה הפתוחה היא הגדולה בארץ ולומדים בה כ-42 אלף סטודנטים, רובם במסלול מונחה לתואר ראשון. יחד עם הטכניון, אלו הן שתי האוניברסיטאות שבהן לא נחתמו בשנה שעברה הסכמים עם סגל ההוראה. נוכח זאת, היקפי המשרה של חברי הסגל באוניברסיטה הפתוחה עדיין

נקבעים בכל סמסטר מחדש כשהלכה למעשה, המרכזים והמנחים מפוטרים ומועסקים בכל פעם מחדש בהתאם למספר הנרשמים.

 

במסגרת השביתה, לא מתקיימים מפגשי הנחיה - לא יימסרו ציוני מטלות ומבחנים ולא תתקיים הנחיה טלפונית. ארגון סגל ההוראה מדגיש כי בחינות מועדי ב', שבין הניגשים אליהם סטודנטים רבים ששירתו בסמסטר א' במבצע "עופרת יצוקה", יתנהלו כסדרן.

 

סגל ההוראה באוניברסיטה הפתוחה מונה כ-1,300 חברי סגל. חברי הסגל השובתים מורכבים ממנחים - העוסקים בהוראת חומרי הלימוד בכל מרכזי הלימוד מקצרין ועד אילת, ומרכזי הוראה - המנהלים האקדמיים של הקורס. למעלה מ-80% מהסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה לומדים לתואר ראשון בעזרת מפגשי ההנחיה הניתנים על-ידי מנחים ומרכזים.

 

ומי שנפגע, כמו תמיד, הם הסטודנטים. שי דקל, סטודנט באוניברסיטה הפתוחה, אמר: "ביום חמישי קיבלנו הודעה מהנהלת האוניברסיטה על שביתת המנחים. אני גר ליד קמפוס, אז הבוקר באתי לראות אולי זה הסתדר וכן לומדים, אבל המקום היה שומם. אני מאמין שאם המרצים הגיעו למצב שהם שובתים כנראה שיש ממש בטענות שלהם. אני מקווה שזה יסתדר במהרה, כי עכשיו מתקיימים מועדי ב' וזו בעיה".

 

משא-ומתן מתמשך

המשא-ומתן בין ארגון סגל ההוראה להנהלה מתקיים כחצי שנה. בעבר טענה הנהלת האוניברסיטה, כי הוגשה לסגל ההוראה הצעה המבוססת על ההסכם שחתמו האוניברסיטאות מול ארגון הסגל הזוטר בכל האוניברסיטאות.

 

יו"ר הפורום המתאם של ארגוני הסגל האקדמי הזוטר, שיאון קורן, אמר: "בין הצעתה של האוניברסיטה הפתוחה לבין ההסכם שלנו אין הרבה דמיון, ואף עולה החשש שמדובר באחיזת עיניים ובניסיון להטעיית חברי הסגל. אנו קוראים להנהלה לתקן את תנאי ההעסקה באוניברסיטה הפתוחה לפי ההסכם הארצי, ומחזקים את ידי החברים באוניברסיטה הפתוחה במאבקם להשוואת תנאי העסקתם ליתר האוניברסיטאות ועמידתם על עיגון זכויותיהם בהסכם קיבוצי. נעמוד איתנים לצידם בהמשך הדרך".

 

בארגון סגל ההוראה אמרו היום כי הם מביעים את אכזבתם מכך שגם לאחר כחצי שנה מעלה הנהלת האוניברסיטה הצעות המרעות עם מרבית חברי הסגל. "אנו שואבים עידוד והשראה מחברינו בסגל הזוטר הארצי", אמר יניב בר אילן, חבר נציגות ארגון סגל ההוראה. "בדומה לסגל הזוטר הארצי, לא ניתן יד להגדרת מעמדם של מרבית חברינו כמורים מן החוץ, הצגה שמשמעותה הרעה מהותית בתנאי העסקתם".

 

במקביל לשביתה ממשיכים הצדדים במשא-ומתן. מנהל משאבי אנוש באוניברסיטה הפתוחה, יוסי מאורי, גינה את החלטת נציגות המנחים ומרכזי ההוראה לשבות: "אנו מנהלים משא-ומתן אינטנסיבי ומתמשך עם נציגות סגל ההוראה האקדמי. אני לא רואה שום סיבה לנקיטת צעדים ארגוניים מצד הארגון בטרם מוצה המשא-ומתן, ובוודאי שלא שביתה על גב הסטודנטים.

 במיוחד לאור העובדה כי רק לפני הפסח הציגה הנציגות דרישות חדשות, וחזרה בה מדרישותיה הקודמות. לא ברור לי מדוע את המחיר על שינויי העמדות בקרב חברי הנציגות צריכים לשלם הסטודנטים, האוניברסיטה וכלל העובדים".

 

בהנהלה הוסיפו, כי הם מאמינים שכל חילוקי הדעות יכולים להיפתר במסגרת משא-ומתן, אולם במקביל נערכת הנהלת האוניברסיטה הפתוחה למזעור הפגיעה בסטודנטים, אם השביתה תימשך.

 

בעקבות השביתה, פנה יו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת, חבר הכנסת אלכס מילר ליו"ר ועדת הכספים של הכנסת, בבקשה לכנס אותה לדיון דחוף. "על המדינה להתערב במשבר ולהביא לפתרונו המהיר כדי למנוע את חוסר הוודאות בקרב עובדים וסטודנטים כאחד", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקמפוס ברעננה. שביתה בעשרות מרכזים
צילום: עמית שעל
מומלצים