שתף קטע נבחר

מדען ישראלי: אנחנו יכולים להתריע על בולענים

ישנה שיטה מדעית שיכולה לאתר בולענים לפני שנפערו, ולמנוע את הנפילה הבאה של מטייל באזור ים המלח לבור עמוק. היא פותחה כאן, בארץ, ויישומה יעלה 3 מיליון דולר לשנה

במהלך סוף השבוע, נפל מטייל צעיר אל בולען באזור ים המלח. הבולענים הם בורות עמוקים, שנפערים באדמת חופי ים המלח, כתוצאה מהתייבשות הים. הבולענים מהווים סכנה מוחשית למטיילים באזור, כמו גם סימן מדאיג למצבו האקולוגי החמור של אחד מאתרי הטבע החשובים והמפורסמים של ארץ ישראל. 

 

מסתבר שלמדענים ישראלים ישנה יכולת לחזות מראש את היפערותם של בורות כאלה באדמה, כל מה שהם זקוקים לו זה תקצוב ממשלתי. ד"ר לב אפלבאום, עמית מחקר בכיר בחוג לגיאופיסיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל אביב, פיתח שיטה כזו יחד עם עמיתיו הבינלאומיים, תחת חסות התכנית "מדע למען שלום" של נאט"ו. מאמרם התפרסם בכתב העת חידושים בגיאופיסיקה (Advances in GeoSciences) ויתפרסם בחודש הקרוב בכתב העת של אוניברסיטת תל אביב.

 

למאמר של החוקרים

  

השיטה החדשה מבוססת על מכשיר קטן, באורך של כ-30 סנטימטרים, באמצעותו מודדים החוקרים שינויים במורכבויות של כוח הכבידה מתחת לפני השטח. כאשר מצביע המכשיר על ניגוד בין כוח הכבידה שעל פני הקרקע לכוח הכבידה שעליה, יודעים שבאזור זה יש בולען. "בשלב הראשון", מסביר ד"ר אפלבאום, "אנחנו קולטים דגימות צליל מאזור מסוים. המכשיר שבו אנו משתמשים פותח בקנדה, הוא פשוט למדי ואין בו חידוש גדול. החידוש שלנו הוא ביכולתנו להעלים את רעשי הרקע הלא רלוונטיים וליצור מפה שמנתחת את שדה הגרביטציה באזור. אנו מסירים כ-11 מרכיבים לא רלוונטיים במידע שנותן לנו המכשיר, ונשארים עם שלושה מרכיבים שמספרים לנו, האם כוח הכבידה באזור מסוים מנוגד לכוח הכבידה על פני הקרקע".

 

בשלב זה, יודעים המדענים שיש בולען מתחת לקרקע, אבל כדי לדעת את עומקו, עליהם להיעזר במדידות הנעשות באמצעות לוויין דימות ספקטרלי הנותן תמונה צבעונית של הרכב הקרקע.

 

לאחר שהושלמו כל המדידות, ניתן להתריע על קיומם של בולענים באזור מסוים, ואף לחזות את עומקם. "קיבלנו תמיכה כספית מנאט"ו, יש לנו עזרה מסוימת ממשרד התמ"ת בייעוץ ובמפות, אבל כדי לספק מידע מתריע צריך השקעה גדולה יותר, ובמשרד התמ"ת אומרים שאין להם כסף להשקיע בזה. מדובר בתכנית חשובה מאוד לציבור. אנחנו צריכים לעשות סריקות כאלה באזור המפעלים וליד מוקדי התיירות. ברור שאי אפשר לכסות את כל החוף, לשם כך צריכים צבא של גיאופיסיקאים, אבל את האזורים הצפופים בבני אדם אפשר לסרוק ולמפות".

 

אפלבאום מעריך שסריקה של אזורי מפתח בחופי ים המלח תעלה 3 מיליון דולר בשנה הראשונה, ו-2 מיליון לכל שנה נוספת. הסריקה, כמובן, לא יכולה למנוע את הופעתם של מאות בולענים חדשים מדי שנה, כתוצאה מהתייבשות ים המלח. "אנחנו יכולים להתריע על הופעתם של הבולענים, אבל כמובן שלא למנוע אותה. הסיבה הבלעדית להיווצרותם היא הירידה במפלס המים של ים המלח. המפלס יורד במטר לשנה בממוצע ואם לא נעצור את התייבשות ים המלח, נראה יותר ויותר בולענים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בולען ליד עין גדי
צילום: AFP
ד"ר לב אפלבאום
צילום: סרגיי גינצבורג
מומלצים