שתף קטע נבחר

סטודנטים דורשים מבג"ץ: להקפיא שכר הלימוד

התאחדות הסטודנטים מוחה על כך שהממשלה הפרה את ההסכם שהושג בעקבות השביתה הגדולה ב-2007, בכך שהעלתה ב-168 שקל את שכר הלימוד ולא העבירה 22 מיליון שקל שהובטחו למכללות לחינוך

שביתת הסטודנטים הגדולה הסתיימה מזמן, אבל מה עם ההסכם שהביא לסיומה? התאחדות הסטודנטים הגישה היום (א') עתירה לבג"ץ נגד מדינת ישראל ושישה גורמים נוספים, בגין הפרות, לטענתה, של ההסכם עם הסטודנטים שהביא לסיום השביתה באוניברסיטאות לפני כשנתיים. הסטודנטים מוחים על כך שבניגוד להסכם עמם, שקבע כי שכר הלימוד לא יעלה, בפועל עלה שכר הלימוד באוניברסיטאות ב-168 שקל בשנת הלימודים הנוכחית. כמו כן, לטענתם, 22 מיליון שקלים שהובטחו למכללות החינוך במסגרת ההסכם לא הועברו עד היום.

 

בעתירה, שהוגשה נגד משרד החינוך, משרד האוצר, המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת), ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) ו-וועד ראשי המכללות (ורה"מ), מונים הסטודנטים "הפרות בוטות" של ההסכם שנחתם בין נציגי הסטודנטים והממשלה ב-22 במאי 2007, לאחר שביתה ארוכה של ציבור הסטודנטים, ודורשים מבית המשפט להוציא צווים שיחייבו את הממשלה לקיימו.  

 

הכוונה להעלות את שכר הלימוד למרות ההסכם פורסמה לראשונה ב-ynet בשנה שעברה. לדברי מגישי העתירה, "הפרות ההסכם נעשו חרף התראות חוזרות ונשנות מצד ההתאחדות, שאף לא תמיד זכו למענה מצד גורמים בממשלה, הגם שהמשיבים הודו, מעת לעת, כי ההסכם הופר וכי הם 'פועלים לבצעו'".

 

ההסכם הסדיר בזמנו את היחסים בין הסטודנטים לנציגי הממשלה וראשי מערכת ההשכלה הגבוהה, והביא לסיומה של שביתה ארוכה של הסטודנטים. על פי ההסכם, שכר הלימוד הבסיסי לתלמידי תואר ראשון במוסדות המתוקצבים להשכלה גבוהה בשנת הלימודים תשס"ח יהיה זהה לשכר הלימוד הבסיסי לתלמידי תואר ראשון במוסדות המתוקצבים בשנת הלימודים תשס"ז.

 

לאן נעלמה ההנחה?

כך הותנה בסעיף 3 להסכם: "בשנת הלימודים תשס"ח יהיה שכר יהיה כשכה"ל בשנת הלימודים תשס"ז"; ובסעיף א' לנספח ב' להסכם נקבעו הדברים הבאים: "בשנה"ל תשס"ח תישמר ההנחה של 26% שתחול על כל המוסדות הנכללים בדו"ח ועדת וינוגרד (גובה ההנחה לסטודנטים במוסדות הבלתי מתוקצבים - 46 מליון שקל)".

 

לאחר עדכון שכר הלימוד בהתאם למדד, אמור היה שכר הלימוד הבסיסי לתלמידי תואר ראשון בשנת הלימודים תשס"ח לעמוד על סך של 8,611 שקל. אך למרות הקבוע בהסכם, שכר הלימוד במוסדות השונים הועלה - בחלק מהמוסדות מראש ובחלק מהמוסדות בדיעבד - לסכום של 8,779 שקל - 168 שקל יותר משכר הלימוד ששולם עבור שנת הלימודים תשס"ז.

 

התוספת נובעת מאי הסכמה בין ות"ת לאוצר לגבי המקור התקציבי שיספוג עלייה זו. בות"ת טוענים כי במשרד האוצר מסרבים להעביר את סכום ההפחתה המלא,

כמותנה בהסכם, והם אינם מוכנים לשאת בהפרש בין הסכום שאמור היה להתקבל ממשרד האוצר לבין הסכום שהתקבל בפועל, העומד על סך של 18 וחצי מיליון שקל. בסופו של דבר, את הפער סופגים הסטודנטים.

 

בנוסף, טוענים העותרים כי הממשלה לא עמדה בהתחייבותה בהסכם לגבי הוספת תקציבים עבור המכללות להכשרת מורים, כפי שנכתב בסעיף ג' לנספח ב' של ההסכם: "יוחזרו 22 מיליון שקל למוסדות להכשרת מורים ממקורות ממשלתיים בשנה הנוכחית". בהתאם להסכם, התחייבו להעביר למוסדות להכשרת מורים - עוד בשנת הלימודים תשס"ז - 22 מיליון שקל, ממקורות ממשלתיים. אולם חרף פניות חוזרות ונשנות מצד ההתאחדות, הכסף לא הועבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת סטודנטים. ארכיון
צילום: ירון ברנר
מומלצים