שתף קטע נבחר

אחרי יותר מ-60 שנה: ניצול שואה פגש בן משפחה

מסע חיפושים שניהל ג'ואל וסרמן, אמריקני העובד במולדובה, אחר שורשי משפחתו הוביל אותו ל"דף עד" שכתב מיכאל וסרמן, תושב בת-ים בן 94, לפני כשמונה שנים. מכאן ועד הפגישה המרגשת הדרך היתה קצרה. "מיכאל הקשיש רץ לקראת קרובו"

קשה להאמין, אבל כמעט 64 שנים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, נמשכים איחודי המשפחות בין יהודים שקרוביהם נפרדו במהלך השואה. פגישה מרגשת שכזו התקיימה בחודש שעבר בין מיכאל וסרמן - קשיש בן 94 מבת-ים - לבין ג'ואל וברברה וסרמן - ילדי אחיינו של מיכאל.

 

הפגישה באה לאחר מסע חיפושים עצמאי שניהל ג'ואל במשך כשנתיים ובמהלכו הגיע לארכיון "יד ושם". וסרמן הצעיר גילה "דף עד" בכתב ידו של מיכאל וסרמן משנת 2001. בדיקה נוספת העלתה כי מיכאל וסרמן הוא אחיו של סבו של ג'ואל, ששרד את השואה. בעקבות כך, יצאו ג'ואל וברברה לישראל.

 

"היה לי טוב מאוד ומרגש לראות אותם. לא חשבתי שיש לי עוד קרובים בחו"ל. חיכיתי לזה ואני מקווה לראות אותם שוב", סיפר וסרמן הערב (יום א') ל-ynet ואילו ברברה וסרמן הוסיפה: "לא יכול להיות אירוע יותר הולם וסימבולי מאיחוד משפחה עם ניצול שואה על אדמת ישראל הקדושה, אפילו לאחר יותר מ-60 שנה של נתק".


נפגשים לראשונה. משפחת וסרמן (צילום: דוברות מד"א)

 

מי שסייע לפנייתו של ג'ואל וסרמן בישראל היא היחידה לאיתור קרובים של מד"א. "לפני כחודש פנה אלינו אדם שהציג את עצמו כדיפלומט אמריקני המוצב במולדובה. הוא הסביר שבחר במשרה הזו בין היתר כדי להתחקות אחר עקבות משפחתו האובדת, שמוצאה משם", סיפר קצין איתור הקרובים בוריס קוזוקין.

  

"הסיפור של משפחת וסרמן הוא סיפור מדהים בעיני. כל שהיה לג'ואל הוא דף עדות שמישהו מילא על המשפחה שלו וכך הוא גילה את האח האבוד של סבא שלו. עד אותו רגע, ג'ואל כלל לא ידע אם מישהו נוסף ממשפחתו ששרד. הייתי נוכח בפגישה ביניהם וזה היה מאוד מרגש. מול העיניים שלנו, קשיש ניצול השואה בשנות ה-90 לחייו הפך צעיר וממש רץ לקראת הקרוב שלו. תוך רגע היה בניהם קליק. בשביל מקרים כאלה אני בתפקיד", הוסיף קוזוקין. 

 

היחידה לחיפוש קרובים במד"א הוקמה מחדש בשנת 2002 והיא פועלת בשיתוף עם "הצלב האדום הבינלאומי" בחיפוש על מידע על יהודים ברחבי העולם.

מדובר במשימה קשה הכוללת חיפושים לעתים סזיפיים במאגרי מידע של מוזיאונים, ארכיונים, ארגונים ואגודות לאומיות. הכל כדי להביא לעוד ועוד משפחות להתאחד. 

 

"הפניות רבות מאוד, לא עובר יום בלי שאני מקבל לפחות ארבע בקשות לאיחוד דומה", ציין קוזוקין. "מקרה כזה, בו הצלחנו לחבר שני אנשים תוך פרק זמן כל-כך קצר הוא דבר חריג. במהלך השנה שאני בתפקיד היו לנו בסך הכל שני איתורים מסוג זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מיכאל ממש רץ לקראת הקרוב שלו"
צילום: בוריה קוקזין, דוברות מד"א
מומלצים